A legrettegettebb gyerekbetegség tünetei
Amit tudnod kell a skarlátról
A betegség nevének hallatán a legtöbb anya kétségbeesik. Vajon van ok az aggodalomra?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A skarlát régen rettegett, halálos betegségnek számított. A legtöbb anya és orvos még ma is különösen körültekintően kezeli a kórt, azonban a Streptococcus pyogenes baktérium okozta betegség napjainkban jóval szelídebb lefolyású, mint ötven évvel ezelőtt.

A skarlát immár egyszerű gyerekbetegség, melyre az óvodás korú gyerkőcök a legfogékonyabbak. Bár halálhoz nem vezet, a félrekezelt kórnak súlyos szövődményei lehetnek, és a betegség így akár hetekig is elhúzódhat. Ismerd meg az összetéveszthetetlen, árulkodó jeleket, hogy időben orvoshoz vihesd porontyod!

A skarlát múltja

A legtöbb anya még ma is kétségbeesik, ha az orvostól azt a diagnózist hallja, hogy gyermeke skarlátos. Nem csoda, hiszen mindannyian hallottuk nagyanyáinktól, hogy, ha egy házban skarlátos beteg volt, a család pánikba esett, hiszen igen ritkán épült fel bárki a fertőző kórból. Bevett szokás volt a lakás teljes fertőtlenítése, és sokszor még a beteg holmijait is elégették, hogy a család többi tagja ne kapja el a fertőzést.

A penicillinnek köszönhetően azonban egyre ritkábbá váltak a halálos szövődmények, így a reumás láz és a szívbelhártya-gyulladás, ami a leggyakrabban vezetett tragédiához, mára megszűnt. A skarláton szinte minden gyerek átesik, azonban a tíz napos antibiotikumos kezelésnek köszönhetően ez immár nem számít súlyosabbnak, mint az összes többi fertőző gyerekbetegség.

Az első tünetek

A skarlát cseppfertőzéssel és tapintás útján terjed, lappangási ideje pedig hét nap. Ezt követően először erőteljes torokfájás és magas láz jelentkezik, de előfordulhat nehezített nyelés és hányás is. Nem sokkal ezután jelennek meg a testen az apró, piros pöttyök, melyek nagy szigetekké olvadnak össze, és beboríthatják az egész törzset.

Előfordul azonban, hogy a jellegzetes kiütések, melyek után a betegség a népnyelvben a vörheny nevet kapta, csak a hajlatokban, nem az egész testen jelentkeznek. Gyakran középfülgyulladás vagy mandulagyulladás is fellép a betegséggel egy időben. Ha több gyanús tünetet is tapasztalsz gyermekednél, minél hamarabb vidd orvoshoz! Ne érd be azonban azzal, ha a szakember porontyod torkába világítva felír egy antibiotikumot, a fertőzés pontos okát ugyanis csak baktériumtenyésztéssel lehet megállapítani. Mindez pedig elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, ugyanis az egyes baktériumfajták nem ugyanazokra az antibiotikumokra érzékenyek, így nem mindegy, melyik betegségre mit szed a gyerek.

Miért nem ismerik fel sokszor a betegséget?

A Streptococcus baktériumnak számos fajtája létezik, azonban csak egy, a toxint termelő Streptococcus pyogenes okoz jellegzetes bőrkiütéseket. Mivel azonban a skarlát az idők során jóval szelídebb betegség lett, a tipikus jelek híján a szülők - és sokszor még az orvosok is - nehéz helyzetbe kerülnek. A gyógyszerallergia sokszor okozhat hasonló, kiütéses tüneteket, azonban pár dolog mégis megkülönbözteti a skarlátot egy egyszerű torokgyulladásos vírustól és az allergiás rohamtól.

A vörhenyes bőr ugyanis a fertőző gyerekbetegség esetében a száj és az orr körül nem piros, hanem sokkal inkább sápadt, emellett pedig feltűnő lehet a málnanyelv is. Ha tehát beteg gyermeked nyelvét fehér lepedék borítja, de a szélen vörös pöttyökként kilátszanak az ízlelőbimbók, emellett pedig magas láz és torokfájás is jelentkezik, azonnal vidd orvoshoz skarlát gyanújával.

Kezelés

A betegség tíz napos penicillinkúrával gyógyítható, azonban még ma is eltérő a szakemberek véleménye arról, hogy rendszeresen közösségbe járó gyerekek esetében a többi csemeténél kell-e megelőző kezelést alkalmazni. Legtöbbször, ha felüti egy óvodában a fejét a skarlát, hét napig csak azok a gyerkőcök mehetnek be, akik a megbetegedés idején jelen voltak, mivel ennyi a lappangási idő. Előfordul azonban, hogy ezalatt a többi gyereknek is penicillint adnak, azonban nem akkora dózisban, mint a skarlátosnak. Ha valamelyikük ekkor már fertőzött volt, de tünetmentes, ez a kezelés akár hosszabb, elhúzódó betegséghez is vezethet, mivel a csökkentett gyógyszeradag nem elegendő a kórokozó kiirtásához.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Beteg porontyodat természetesen a teljes gyógyulásig ne vidd oviba és lehetőség szerint kortárs közösségbe se. Felnőttek csak ritkán kapják el a betegséget, így otthon nem szükséges a családtól elkülönítened a kicsit.
A fertőzést követően csak akkor számít gyógyultnak, ha a gyógyszeres kezelés befejezése után négy-öt nappal az ellenőrző vizsgálat bizonyítja, hogy a kórokozó már nem található meg a szervezetében.

Ezt is szeretjük