Ő volt Sissi utolsó gyermeke, az „Egyetlenke”, akit tényleg szeretett - Mária Valéria a budai várban született

Erzsébet királyné negyedik gyermekével, Mária Valériával sok időt töltött Magyarországon.

sissi

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ferenc József császár és felesége, Wittelsbach Erzsébet - Sissi - kapcsolatának részleteit némileg kiszínezve ugyan, de sokan ismerik. Ebben kétségkívül jelentős szerepe volt az 1950-es években, Romy Schneider főszereplésével forgatott Sissi című háromrészes sorozatnak - bár a történelmi hitelességén lehetne vitatkozni. A filmben azonban csak a tragikusan korán elhunyt, elsőszülött gyermekük, Zsófia jelenik meg. Őt követően Sissi még további három gyermeknek adott életet.

Ő volt Sissi utolsó gyermeke

Sissi még udvari körökben is fiatalnak számított a házassághoz, amikor 1854-ben, alig 16 évesen feleségül ment a Habsburg birodalom császárához, Ferenc Józsefhez. A következő évben megszületett első gyermekük, Zsófia (aki azonban kétéves korában tífuszban hunyt el), majd a 1856-ban Gizella, 1858-ban pedig a trónörökös, Rudolf herceg. A császárné ekkor még mindig csak 21 éves volt. Mivel anyósa, a meglehetősen autoriter személyiségű Zsófia főhercegné túlságosan fiatalnak és tapasztalatlannak tartotta Sissit az anyasághoz, a gyermekek neveléséről maga kívánt gondoskodni. Ő választotta ki a gyermekek nevelőit, akik az ő intelmei alapján jártak el. Sissi pedig csak anyósa jelenlétében találkozhatott saját gyermekeivel. Ez a helyzet érthető módon éket vert Ferenc József és felesége közé.

„Nagyravágyásában örökösen a házasfelek közé férkőzött – Ferenc Józsefnek szüntelenül döntenie kellett az anyja és a felesége között, és isteni szerencse, hogy ez nem vezetett végső szakításhoz. A főhercegné meg akarta törni a császárné hatását a császárra. Veszélyes vállalkozás volt…” - írta benyomásait Festetics Mária naplóbejegyzésében.

Erzsébetet idővel számos egészségügyi probléma kínozta, melyekről ma már sejtjük, hogy az udvaron belül kialakult feszült helyzetből eredtek. Ezek miatt gyakran volt távol Bécstől: gyógykúrákra utazott Madeirára, Korfura. A császárral a viszonyuk megromlott. 1865-ben azonban választás elé állította férjét: amennyiben a mérgező helyzet nem változik, elhagyja őt. Erzsébetnek sikerült kiharcolnia saját gyermekei feletti felügyeleti jogot, valamint nagyobb döntési szabadságot a saját személyét érintő kérdésekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mária Valéria, az „Egyetlenke”

Ebben az időszakban Ferenc József és Sissi házassága egy harmonikusabb időszakát élte, melynek eredményeképpen tíz évvel Rudolf után újabb gyermekük született. 1868-ban megérkezett Mária Valéria. Ekkor Sissi 31 éves volt.

Mivel azonban Erzsébet továbbra is irtózott a bécsi udvarban uralkodó hangulattól, intrikáktól, szerette volna megőrizni a saját nyugalmát. Ezért Ferenc József és tanácsadói ellenzésével nem törődve legkisebb gyermekének a budai várban adott életet. Mária Valériának még szoptatós dajkája is magyar volt. Mindez politikai szempontból Magyarországot előnyhöz juttatta Habsburg Birodalom más tartományaihoz képest.

A bécsi udvarban születésétől kezdve a császárné „Egyetlenkéjé”-nek nevezték Mária Valériát, hiszen mire utolsó gyermekének életet adott, már nem volt olyan erősen az udvarhoz kötve, jóval nagyobb szabadságot élvezhetett. Legkisebb gyermekével sok időt töltöttek a Gödöllői Királyi Kastélyban, melyet koronázási ajándékként kapott a császári pár a magyar államtól.

Mire Sissi 1865-ben megszerezte felügyeleti jogát idősebb gyermekei felett, Gizella már 9, Rudolf pedig 7 éves volt. Érthető hát, hogy kapcsolatuk nem tudott úgy elmélyülni, mint Mária Valériával, akit születésétől kezdve ő nevelt és sok időt töltöttek együtt. Erzsébet és legkisebb gyermeke közötti szoros kötelék azonban sok esetben terhes volt Mária Valériának. Édesanyja nem csupán rajongásig szerette őt, de a széltől is óvta, túlféltő, aggodalmaskodó anyává vált. Egy lányának írott levelében így fogalmazott Erzsébet:

"Tulajdonképpen csak téged szeretlek, ha te elhagysz engem, vége az életemnek. (...) A többi gyermekemnél Zsófia helyettesítette az anyát, nálad az első pillanattól fogva azt mondtam, itt másképp kell lennie. Te a saját, legsajátabb gyermekem maradsz, az én kincsem, akire senkinek sem szabad jogot formálnia, csak nekem, és akit elárasztottam mindeddig elzárkózott szívem minden szerető képességével."

De természetesen Mária Valéria nem maradt élete végéig édesanyja mellett. Sőt Erzsébet közbenjárásával - testvéreivel ellentétben - szerelmi házasságot köthetett.

Választottja harmad unokatestvére, a Habsburgok toscanai ágából származó Ferenc Szalvátor osztrák főherceg volt. Az esküvőt 1890 nyarán tartották Bad Ischlben, Mária Valéria ekkor 22 éves volt. Férjes asszonyként már kevesebbet járt Magyarországon, a házaspár ideje nagy részét az alsó-ausztriai wallsee-i kastélyban töltötte. A frigyből összesen 10 gyermek született - akik közül a legkisebb, Ágnes kivételével mindannyian megérték a felnőttkort. Erzsébethez hasonlóan Mária Valéria is nehezen viselte az udvar által előírt protokollt és kötöttségeket. Nem szívesen jelent meg a nyilvánosság előtt, ám örömmel jótékonykodott, vállalt jószolgálati tevékenységeket. Házassága idővel megromlott, férje számos házasságon kívüli kalandja miatt. Mária Valéria 1924-ben 56 évesen hunyt el. Még életében róla kapta nevét a Magyarországot és Szlovákiát összekötő esztergomi Mária Valéria híd.

Hány évesen ment férjhez Sissi? Teszteld, mennyit tudsz a császárné és Ferenc József kapcsolatáról

Történelmi kvízünkben Sissi és Ferenc József házasságáról kérdezünk. Teszteld a tudásodat!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük