Köhögés elleni szirup javíthat a Down-kórosok életminőségén
A gyógyszer egyik összetevője segíthet a Down-kórosok kognitív képességeinek fejlesztésében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a terhesség korai szakaszában szűrik a rendellenességet, hazai adatok szerint hétszázból egy gyermek Down-kórral jön a világra. Az ilyen fejlődési rendellenességgel élők életminősége nagyban különbözik az egészségesekétől, ám egy új felfedezés segítheti a Down-szindrómával születetteket a boldogulásban.

Az ausztráliai Monash Egyetem új felfedezése szerint ugyanis létezik egy olyan fajta köhögés elleni szirup, amelynek egyik összetevője javíthatja a Down-kórosok memóriáját, valamint tanulási és nyelvi készségeit.

 A hírről a christianpost.com számolt be.

A kulcsösszetevő

A szirupnak az az összetevője, amely segítheti a Down-kórosok képességeit, a BTD-001, mely komponenst a húszas években fedezték fel.

Bob Davis, a Monash Egyetem Developemental Disability Health nevű központjának professzora azt nyilatkozta, hogy ezt a bizonyos összetevőt az ötvenes-hatvanas években a demenciával küzdők gyógykezelésében alkalmazták.

Mint mondta, a BTD-001 révén az idős betegek memóriája és kognitív képességei javultak. Akkoriban a használata biztonságosnak bizonyult, azonban nem végeztek nagyobb ívű vizsgálatokat az összetevő további lehetséges felhasználási területeivel kapcsolatban.

Javítja az idegek vezetőképességét

A professzor szerint a szer hatására az agyban lévő idegek információvezető képessége javul, ami azért lényeges a Down-kórosoknál, mert az ő esetükben ez a vezetőképesség gyenge, aminek következtében az információtárolás nem jól működik az agyukban. Ezen segíthet a BTD-001.

Nagy lelkesedés fogadta

A felfedezést, miszerint az összetevőt a Down-kórosok képességeinek javításában is hatékonyan alkalmazhatnák, Catherine McAlpine, a Down Syndrome Australia vezetője lelkesen üdvözölte. Hangot adott örömének azzal kapcsolatosan is, hogy a Down-szindróma végre nem csupán olyan kísérletekkel kerül egy lapra, melyek a születendő kisbabák Down-kór szűrésével kapcsolatosak.

McAlpine azt is hozzátette, hogy bár a kutatás rendkívül hasznos, a Down-kórosok kognitív képességeinek fejlődése és életminőségének javulása nem jelent egyet a teljes gyógyulással, miután az ilyen szindrómában szenvedők élete sajnos így sem változik meg gyökeresen.

Ezt is szeretjük