Alattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók
A biztonságosnak hitt otthon is sok veszélyt rejthet.

Dia

 	Műanyag tálkák 	A biszfenol, vagyis BPA elnevezésű szintetikus vegyszert a polikarbonát műanyagok előállításához használják. Egyes kemény felületű italtárolókban, műanyag tálkákban, cumisüvegekben vagy ételhordókban is előfordulhat. Ez az anyag már kis mennyiségben káros hatással lehet a csecsemők és kisgyerekek idegrendszerére, ráadásul megnövelheti a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát. A szervezet többletterhelését az okozhatja, hogy a kemény műanyagokból magas hő hatására kioldódhat a biszfenol-A. Ezt úgy előzheted meg, ha nem mikrózol polikarbonátból készült műanyag tálkát, illetve nem töltesz ilyen flakonokba forró italokat.

Műanyag tálkák

A biszfenol, vagyis BPA elnevezésű szintetikus vegyszert a polikarbonát műanyagok előállításához használják. Egyes kemény felületű italtárolókban, műanyag tálkákban, cumisüvegekben vagy ételhordókban is előfordulhat. Ez az anyag már kis mennyiségben káros hatással lehet a csecsemők és kisgyerekek idegrendszerére, ráadásul megnövelheti a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát. A szervezet többletterhelését az okozhatja, hogy a kemény műanyagokból magas hő hatására kioldódhat a biszfenol-A. Ezt úgy előzheted meg, ha nem mikrózol polikarbonátból készült műanyag tálkát, illetve nem töltesz ilyen flakonokba forró italokat.

Dia

 	Higanyszálas lázmérő 	Bár 2009 áprilisától tilos a higanyos lázmérők forgalmazása, még mindig sok háztartásban előfordulnak, hiszen, ha nem sérülnek meg, generációról generációra öröklődnek az ilyen darabok. Pedig bármikor eltörhetnek, a szétfröccsennő vagy elguruló higanyszemcsék pedig a legapróbb repedésekbe is bejuthatnak. Ilyenkor nagy mennyiségű higanygőz szabadul fel, a levegő higanytartalma pedig hónapokig magas maradhat még akkor is, ha mindenhonnan feltakarítod a cseppeket. Gyakori szellőztetéssel elkerülhető a mérgezés, viszont szobahőmérsékleten beindul a szervezetet károsító párolgás. A higany főként az agyban rakódik le, és csak egy része vezethető ki a véráramból.

Higanyszálas lázmérő

Bár 2009 áprilisától tilos a higanyos lázmérők forgalmazása, még mindig sok háztartásban előfordulnak, hiszen, ha nem sérülnek meg, generációról generációra öröklődnek az ilyen darabok. Pedig bármikor eltörhetnek, a szétfröccsennő vagy elguruló higanyszemcsék pedig a legapróbb repedésekbe is bejuthatnak. Ilyenkor nagy mennyiségű higanygőz szabadul fel, a levegő higanytartalma pedig hónapokig magas maradhat még akkor is, ha mindenhonnan feltakarítod a cseppeket. Gyakori szellőztetéssel elkerülhető a mérgezés, viszont szobahőmérsékleten beindul a szervezetet károsító párolgás. A higany főként az agyban rakódik le, és csak egy része vezethető ki a véráramból.

Dia

 	Fémtisztítók 	A fémfelületek manapság divatosak, így gyakran előfordulnak a lakásban. Ahhoz, hogy sokáig csillogóak maradjanak, speciális felülettisztítókra van szükség, melyek irritáló gázokat bocsájthatnak ki, különösen a spray-kiszerelésű változataik, amik óhatatlanul telepermetezik a levegőt. Egy alapos szellőztetéssel elkerülhető, hogy a gyerek belélegezze, viszont arról se feledkezz meg, hogy a fémfelületen nyomokban ott maradhat a mérgező vegyszer, a kis totyogók pedig hajlamosak mindent összenyalni.

Fémtisztítók

A fémfelületek manapság divatosak, így gyakran előfordulnak a lakásban. Ahhoz, hogy sokáig csillogóak maradjanak, speciális felülettisztítókra van szükség, melyek irritáló gázokat bocsájthatnak ki, különösen a spray-kiszerelésű változataik, amik óhatatlanul telepermetezik a levegőt. Egy alapos szellőztetéssel elkerülhető, hogy a gyerek belélegezze, viszont arról se feledkezz meg, hogy a fémfelületen nyomokban ott maradhat a mérgező vegyszer, a kis totyogók pedig hajlamosak mindent összenyalni.

Dia

 	Tisztítószerek 	Manapság csak kevesen tudják elképzelni az alapos takarítást vegyszerek nélkül. Azt talán már mondani sem kell, hogy a kisgyerekek elől alaposan el kell zárni ezeket a mérgező anyagokat, illetve takarítás közben sem ajánlatos látótávolságon kívül, szanaszét hagyni a lakásban a tisztítószereket, nehogy a körülötted sertepertélő csöppség keze ügyébe kerüljenek. Régen a szúrós szaguk elriasztotta a kíváncsiskodó lurkókat, de ma már úgy agyonillatosítják őket, hogy csábítóak lehetnek a picik számára. Az étellel érintkező felületeknél fontos a fertőtlenítés, de a hipót lehetőség szerint kerüld ezeken a helyeken.

Tisztítószerek

Manapság csak kevesen tudják elképzelni az alapos takarítást vegyszerek nélkül. Azt talán már mondani sem kell, hogy a kisgyerekek elől alaposan el kell zárni ezeket a mérgező anyagokat, illetve takarítás közben sem ajánlatos látótávolságon kívül, szanaszét hagyni a lakásban a tisztítószereket, nehogy a körülötted sertepertélő csöppség keze ügyébe kerüljenek. Régen a szúrós szaguk elriasztotta a kíváncsiskodó lurkókat, de ma már úgy agyonillatosítják őket, hogy csábítóak lehetnek a picik számára. Az étellel érintkező felületeknél fontos a fertőtlenítés, de a hipót lehetőség szerint kerüld ezeken a helyeken.

Dia

 	Padlófényezők 	A lakkozott padlóburkolaton egyébként is veszélyes lehet a padlófényező használata, mert elcsúszhat rajta a gyerek, de a vegyi kombinátok sem tesznek túl jót neki, amikor a földön hentereg. A felnőttek nyilván nem nyalogatják a padlót, de gondolj arra, hogy a kicsik eleinte úgy ismerkednek a környezetükkel, hogy mindent a szájukba akarnak venni, így számukra a padlónyálazás is egy csábító, felfedező jellegű tevékenység lehet.

Padlófényezők

A lakkozott padlóburkolaton egyébként is veszélyes lehet a padlófényező használata, mert elcsúszhat rajta a gyerek, de a vegyi kombinátok sem tesznek túl jót neki, amikor a földön hentereg. A felnőttek nyilván nem nyalogatják a padlót, de gondolj arra, hogy a kicsik eleinte úgy ismerkednek a környezetükkel, hogy mindent a szájukba akarnak venni, így számukra a padlónyálazás is egy csábító, felfedező jellegű tevékenység lehet.

Dia

 	PVC-padlók 	A PVC-burkolat közkedvelt hazánkban, hiszen nem olyan borsos az ára, mint a faparkettának vagy a járólapoknak. Hajlékonyságát azonban a benne lévő lágyító adalékoknak, a ftalátoknak köszönheti, melyek belélegezve máj- és veseelégtelenséget okozhatnak, illetve a hormonháztartásra is kihatnak. Szintén egészségkárosító hatásúak a PVC-ben fellelhető stabilizátorok és nehézfémtartalmú színezőanyagok, ráadásul a régebbi típusú PVC-lapok azbesztet is tartalmazhatnak.

PVC-padlók

A PVC-burkolat közkedvelt hazánkban, hiszen nem olyan borsos az ára, mint a faparkettának vagy a járólapoknak. Hajlékonyságát azonban a benne lévő lágyító adalékoknak, a ftalátoknak köszönheti, melyek belélegezve máj- és veseelégtelenséget okozhatnak, illetve a hormonháztartásra is kihatnak. Szintén egészségkárosító hatásúak a PVC-ben fellelhető stabilizátorok és nehézfémtartalmú színezőanyagok, ráadásul a régebbi típusú PVC-lapok azbesztet is tartalmazhatnak.

Dia

 	Műanyag játékok 	A PVC lágyításához használt ftalátok elvétve ugyan, de egyes játékokban is előfordulhatnak. A DEHP, a DDP és BBP-ftalátok játékokban való alkalmazását az Európai Unióban már betiltották, de nem árt óvatosnak lenni és alaposan átolvasni a címkén feltüntetett összetevőket.

Műanyag játékok

A PVC lágyításához használt ftalátok elvétve ugyan, de egyes játékokban is előfordulhatnak. A DEHP, a DDP és BBP-ftalátok játékokban való alkalmazását az Európai Unióban már betiltották, de nem árt óvatosnak lenni és alaposan átolvasni a címkén feltüntetett összetevőket.

Dia

 	Babaápolási termékek 	Bár kisgyerekeknek készülnek, a legtöbb babaápoló termék mesterséges adalékokat is tartalmaz. Egyes lanolintartalmú készítményekben a peszticid vegyület is megtalálható, ami gombaölő, növényvédő és rovarirtó szerek előállításakor éppúgy használatos. A peszticidnek számos fajtája van és kis mennyiségben nem mind mérgező, ám sajnos akad közöttük olyan, ami bőrön át felszívódva károsíthatja a kicsik idegrendszerét.

Babaápolási termékek

Bár kisgyerekeknek készülnek, a legtöbb babaápoló termék mesterséges adalékokat is tartalmaz. Egyes lanolintartalmú készítményekben a peszticid vegyület is megtalálható, ami gombaölő, növényvédő és rovarirtó szerek előállításakor éppúgy használatos. A peszticidnek számos fajtája van és kis mennyiségben nem mind mérgező, ám sajnos akad közöttük olyan, ami bőrön át felszívódva károsíthatja a kicsik idegrendszerét.

Dia

 	Tapéta 	Egyes tapétákat formaldehiddel kezelnek, hogy megóvják a penészedéstől. Bár nem párolog annyira, hogy nagy kárt tegyen az egészségben, ha mégis feldúsul a beltéri levegőben, a nyálkahártyát és a kötőhártyát irritálhatja, vagyis allergiaszerű tüneteket okozhat. Ám az enyhe tünetek felett sem érdemes átsiklani, hiszen a kisgyerekek szervezete még kevésbé tolerálja az idegen anyagokat, ráadásul a formaldehidet potenciális rákkeltőnek tartják. A legtöbb újrahasznosítható papírtapéta azonban nem ártalmas az egészségre, és a ragasztásukat is meg lehet oldani olyan anyagokkal, melyek nem tartalmaznak mérgező vegyületeket.

Tapéta

Egyes tapétákat formaldehiddel kezelnek, hogy megóvják a penészedéstől. Bár nem párolog annyira, hogy nagy kárt tegyen az egészségben, ha mégis feldúsul a beltéri levegőben, a nyálkahártyát és a kötőhártyát irritálhatja, vagyis allergiaszerű tüneteket okozhat. Ám az enyhe tünetek felett sem érdemes átsiklani, hiszen a kisgyerekek szervezete még kevésbé tolerálja az idegen anyagokat, ráadásul a formaldehidet potenciális rákkeltőnek tartják. A legtöbb újrahasznosítható papírtapéta azonban nem ártalmas az egészségre, és a ragasztásukat is meg lehet oldani olyan anyagokkal, melyek nem tartalmaznak mérgező vegyületeket.

Dia

 	Műszálas szőnyegek 	Az újonnan vásárolt műszálas szőnyegek még néhány hónapig illékony, mérgező anyagokkal szennyezhetik a lakás levegőjét, így nem árt a gyakori szellőztetésről gondoskodni. Egy idő után távoznak a szálak között rekedt gőzök, de a vizes-vegyszeres tisztítás ismét felerősítheti a párolgásukat. Általában csak az érzékenyeknél és a gyerekeknél okoznak tüneteket, melyek könnyen összekeverhetők a náthával.

Műszálas szőnyegek

Az újonnan vásárolt műszálas szőnyegek még néhány hónapig illékony, mérgező anyagokkal szennyezhetik a lakás levegőjét, így nem árt a gyakori szellőztetésről gondoskodni. Egy idő után távoznak a szálak között rekedt gőzök, de a vizes-vegyszeres tisztítás ismét felerősítheti a párolgásukat. Általában csak az érzékenyeknél és a gyerekeknél okoznak tüneteket, melyek könnyen összekeverhetők a náthával.

Dia

 	Falfesték 	A falfestékek is számos vegyi anyagot tartalmaznak, ám a száradás után ezek rendszerint egy-két nap alatt kiürülnek a légtérből. Komolyabb mérgezést csak az ólomtartalmú, beltéri olajfestékek okozhatnak, melyek forgalmazását már betiltották, viszont, a régi lakásokban még előfordulhatnak. Bár a mai festékek többsége nem ennyire veszélyes, a gyerekszoba kifestését érdemes jóval a lurkó születése előtt beütemezni, hogy alaposan kiszellőzzön a levegő, vagy válassz természetes alapanyagú falfestéket.

Falfesték

A falfestékek is számos vegyi anyagot tartalmaznak, ám a száradás után ezek rendszerint egy-két nap alatt kiürülnek a légtérből. Komolyabb mérgezést csak az ólomtartalmú, beltéri olajfestékek okozhatnak, melyek forgalmazását már betiltották, viszont, a régi lakásokban még előfordulhatnak. Bár a mai festékek többsége nem ennyire veszélyes, a gyerekszoba kifestését érdemes jóval a lurkó születése előtt beütemezni, hogy alaposan kiszellőzzön a levegő, vagy válassz természetes alapanyagú falfestéket.

Dia

 	Mosószer 	A mosószerek számos szintetikus összetevőt tartalmaznak, különösen a nagy hatékonyságú folttisztítók. Ezek többsége az alapos öblítés ellenére is irritációt válthat ki az érzékeny bőrű gyerekeknél. Ha kiütéseket tapasztalsz a gyermekeden, melyek összefüggésbe hozhatók a frissen mosott ruhákkal, érdemes mosóport váltanod vagy visszatérned a természetesebb tisztítóanyagokhoz, például a natúr mosószódához, mely mosáshoz, vízlágyításhoz és takarításhoz is tökéletes.

Mosószer

A mosószerek számos szintetikus összetevőt tartalmaznak, különösen a nagy hatékonyságú folttisztítók. Ezek többsége az alapos öblítés ellenére is irritációt válthat ki az érzékeny bőrű gyerekeknél. Ha kiütéseket tapasztalsz a gyermekeden, melyek összefüggésbe hozhatók a frissen mosott ruhákkal, érdemes mosóport váltanod vagy visszatérned a természetesebb tisztítóanyagokhoz, például a natúr mosószódához, mely mosáshoz, vízlágyításhoz és takarításhoz is tökéletes.

Ezt is szeretjük
Fotó: