Magyar boltokba is került a rákkeltő babakekszből: figyelmeztet a Nébih
Bio babakekszet vontak ki a forgalomból.
A "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakekszből az ajánlott maximális akrilamid érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről, és azonnal megtette a szükséges lépéseket.
A termékvisszahívás kizárólag az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékeket érinti:
A termék neve: "Belkorn" Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól
Tételszám: 164802Gyártó: CRV Corthouts NV, Belgium
Kiszerelés: 150 g
Minőségmegőrzési idő: 29.11.2017.
A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak.
A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A NÉBIH vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó – a termék polcokról való mielőbbi visszagyűjtése érdekében – már értesítette a felmerült kifogásról.
A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az akrilamidról
Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 °C felett) végbemenő reakciók során – amelyek az élelmiszer „barnulását” és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik – akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul.
Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.
Az akrilamidról részletes információ olvasható a NÉBIH honlapján.
OLVASD EL EZT IS!