Akár október közepéig is tarthat még a parlagfűszezon: mi segíthet a gyereknek a felírt allergiagyógyszeren túl?

Nemcsak az orvos által felírt gyógyszer segíthet, hanem különböző otthoni praktikák is.

orrfujas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden harmadik magyar parlagfű-allergiás, számukra pedig rossz hír, hogy akár október közepéig is eltarthat az allergiaszezon. Felnőtteket és gyerekeket egyaránt megviselnek a tünetek, ám a gyerekek még nyűgösebbek lehetnek, még nehezebben viselhetik az allergiával járó tüsszögést, orrfolyást, szemviszketést és könnyezést.

Ha allergiás a gyerek, a szülő elsősorban azzal segít, hogy elviszi őt orvoshoz, és az orvos által felírt allergiagyógyszert a receptnek megfelelően adja neki. A gyógyszer azonban nem váltja ki a mindennapi odafigyelést, ami pedig tovább csökkentheti a kellemetlenségeket.

Mit tehet a szülő otthon az allergiás gyerekért?

A mindennapok során a szülő többet tehet allergiás gyereke jobb közérzetéért, mint sokan gondolnák. Érdemes odafigyelni a szellőztetés, a takarítás, a mosás, a gyerek tisztálkodása és azon a téren is, mi kerül az asztalra.

Ami a szellőztetést illeti, legjobb lenne egész nap zárva tartani az ablakokat, ám sajnos ez nem kivitelezhető. Ha sor kerül rá, akkor a megfelelő időszakot érdemes belőni: hajnali 5 és délelőtt 10 közt semmiképp sem jó szellőztetni, ugyanis a napnak ebben a szakaszában legmagasabb a pollenkoncentráció.

A takarításra allergiaszezonban különösen fontos odafigyelni. A gyerek ágyneműjét minél gyakrabban, akár mindennaposan vagy heti legalább kétszer érdemes cserélni. Porszívózni és felmosni is többször érdemes ilyenkor. Ha a lakásban a szőnyegek nem padlószőnyegek, és ez megoldható, jobb ötlet lehet feltekerni és eltenni, míg nem ér véget a kellemetlen időszak. A textilkárpitos kanapét és foteleket érdemes letakarni egy-egy nagyobb takaróval, melyeket akár minden másnap bele lehet dobni a mosógépbe, a díszpárnahuzatokkal egyetemben. Szellőztetéskor ugyanis ezeken is megtapadhatnak pollenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyerek és a ruhái

Az allergiaszezonban a gyerek haját érdemes mindennap mosni, mivel a hajban is megtapadnak a pollenek. Miután kint játszott, vagy hazaért az iskolából, ruháit mindig cserélje le, és ezeket érdemes elzárni a szennyesben. A gyerek kimosott ruháit az allergiaszezonban ne teregessük a szabadban, mert ott összeszedik a szálló polleneket.

Mi ne kerüljön az asztalra?

Nemcsak allergiaszezonban, hanem az év többi szakában is fontos szem előtt tartani a keresztallergia lehetőségét. A keresztallergia azt jelenti, hogy az allergiás nemcsak a pollenekre, hanem bizonyos ételekre is allergiás tünetekkel reagál. Ennek oka, hogy egyes ételek nagyon hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek, mint bizonyos allergén növények, és a szervezetben az étel elfogyasztása miatt is allergiás reakció jelentkezik. Parlagfű-allergiások tányérjára jobb lehet, ha nem kerül paradicsom, uborka, cukkini, zeller, banán, sárga- és görögdinnye, napraforgómag, articsóka, paprika, bogyós gyümölcsök és citrusfélék, ananász, földimogyoró, mangó és gránátalma, valamint napraforgóolajjal készült ételek.

Ez rengeteg étel, így jogos a kérdés, mi kerülhet mégis az asztalra, ha ez a sok minden nem. Úgy érdemes tekinteni a listára, mint azokra az ételekre, melyek bajt okozhatnának. Kis mennyiségben, óvatosan végig lehet ezeket próbálgatni, és megnézni, hogyan reagál a gyerek. Akik viszont szeretnének biztosra menni, ezeket az ételeket ki is iktathatják.

Láthatjuk tehát, hogy a szülő otthon - úgy a takarítással, mint a gyerek tisztálkodására, ruhái tisztán tartására fokozottan ügyelve vagy ételeinek helyes megválogatásával - milyen sokat tehet az orvos által felírt allergiagyógyszeren felül is azért, hogy a gyerek tünetei minél kevésbé jelentkezzenek.

Mérgező szobanövények

Sajnos a szobanövények mellett sincs biztonságban a gyerek: sok közülük mérgező.

Ezt is szeretjük