Nyáron különösen gyakori az óvodás gyerekeknél: a fertőző ótvar tünetei és kezelése

Igen, az ótvar ma is létezik!

GettyImages-1398845248
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szóba kerül az ótvar, sokan meglepődve veszik tudomásul, hogy nem valamely letűnt kor betegségéről van szó, hanem nagyon is létező bőrgyógyászati problémáról.

Mások pedig rögtön az egészségtelen környezettel és a higiénia hiányával kötik össze a betegséget - ám a helyzet nem ennyire egyszerű.

Ótvar

Az ótvar egy bakteriális eredetű bőrbetegség. A kialakulásáért felelős Staphylococcus, Streptococcus baktériumok akár egy apró hámsérülésen - horzsoláson, csípésen - keresztül is bejuthatnak a bőrbe. Ezek a kórokozók előfordulhatnak a homokozóban, de hordozhatják például állatok is tünetmentesen. Az ótvar jellemzően az arcon - főként az orr és a száj körül -, a fül környékén, illetve a hajas fejbőrön alakul ki, illetve előfordulhat a végtagokon is.

Az ótvar tünetei 

Először csak apró, 1-2 mm-es, piros kiütések jelentkeznek a bőrön - melyből még kevesen gondolnak ótvarra. Majd zavaros tartalmú gennyes hólyagokkal hívja fel magára a figyelmet a betegség. A hólyagok kifakadása után a vöröslő, hámhiányos terület erősen váladékozik. Végül vastag, sárgásbarna pörkök alakulnak ki a területen. A bőrelváltozás viszkethet is, vakarásával pedig a fertőzést okozó baktérium továbbvihető valamely más testfelületre, illetve másik emberre.

Bár a nem megfelelő higiénés és szociális környezet kétségkívül kedvez a betegség kialakulásának, de elegendő lehet pusztán egy óvodai, játszótéri környezet is ahhoz, hogy a Staphylococcus vagy Streptococcus baktériumok a hám apró sérülésein keresztül bejussanak a bőrbe. Mivel az ótvarért felelős kórokozók szeretik a meleg és párás környezetet, így a nyári időszak megkönnyíti a betegség kialakulását.

Kezelése

Ha megvan a diagnózis, az orvos antibakteriális krémet ír fel. Ahhoz azonban, hogy ezzel kezelni lehessen a fertőzött területet, először le kell áztatni a pörköket. Ennek hiányában ugyanis a hatóanyag nem jut el a kritikus területig. Először tehát egy átnedvesített gézdarabbal be kell áztatni a pörköket: ehhez szükség lesz valamilyen fertőtlenítőoldatra - Betadin vagy Octenisept. Ha kellően átnedvesedett a terület, gézlappal finoman, kíméletesen le kell dörzsölni róla a kialakult sárgásbarnás pörköket. Ennél a műveletnél légy óvatos - végezheted gumikesztyűben is -, mert a leválasztott réteg fertőző. Ne feledd: a száraz pörköket tilos eltávolítani, vakarni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ezzel megvagy, a sebet antibiotikumtartalmú kenőccsel kell bekenni, majd steril gézlapot tenni rá. Ezt a procedúrát napi háromszor érdemes elvégezni. Ha a hajas fejbőrön van a seb, természetesen nehezen tudod lefedni, és sajnos meglehet, hogy a kezelés sikeressége érdekében szükség lesz a terület borotválására is. A kezelés általában egy-két hetet vesz igénybe, ez idő alatt a beteg nem mehet közösségbe, mivel a betegség fertőző. Amennyiben nem gyógyul, szájon át szedhető antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Fertőző bőrbetegségek

A fertőző bőrbetegségek érintés vagy cseppfertőzés útján terjednek, ezért minden esetben érdemes orvossal konzultálni, aki egy elkülönített váróban fogadja a kis pácienst. Mutatjuk a legtipikusabb bőrbetegségeket és tüneteit.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük