Összenőtt hüvely: a lányos szülők rémálma, pedig otthoni kezeléssel gyógyítható
Bár a szülők számára kifejezetten rémisztő lehet, az összetapadt kisajkak esetében általában nincs szükség komolyabb beavatkozásra.

pelenka baba keze
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisgyermekes szülők számára érthető módon ijesztő lehet minden olyan elváltozás, amelyet csemetéjük testén észrevesznek. Amennyiben pedig ez az eltérés a nemi szervek környékén jelentkezik, még az átlagosnál is tanácstalanabbak és ijedtebbek lehetnek.

A kislányok körében viszonylag gyakori probléma a kisajkak összetapadása, amely idővel a húgycső nyílását és a hüvelybemenetet is elfedheti. A jelenség ijesztő, de szerencsére az esetek jelentős részében otthoni körülmények között is jól kezelhető.

Így jelentkezik az elváltozás

A kisajkak összetapadása újszülötteknél ritkán fordul elő, jellemzően három hónapos és hatéves kor közötti gyermekeknél alakul ki, tehát nem veleszületett betegség. Pelenkázás, fürdetés során észreveheti ugyan a szülő, de az sem kizárt, hogy elkerüli a figyelmüket, és csak a gyerekorvos azonosítja a problémát egy rutinvizsgálat alkalmával. A kis szeméremajkak kötőszövetes összetapadását fehér vonal jelzi, előrehaladottabb állapotban a gyerek hüvelybemenete részben vagy teljesen zárt lehet. Az idő múlásával az összetapadás mértéke nőhet.

GettyImages-471691832
Fotó: Saklakova / Getty Images Hungary

A probléma általában nem jár fájdalommal, de a kicsit nagyobbak biciklizés, libikókázás közben jelentkező kellemetlenségről beszámolhatnak. Bizonyos esetekben nehezített vizelés, esetleg vizeletcsepegés jelentkezhet. Az összetapadt kisajkak miatt felgyűlhet a vizelet, ami kedvez a fertőzések kialakulásának.

Mi vezet a probléma kialakulásához?

A kisajkak összetapadásának legfőbb okaként az alacsony ösztrogénszintet szokták megnevezni, de kisebb fertőzések és gyulladások is állhatnak a hátterében. A nem megfelelő higiénia, a pelenka okozta irritáció fokozzák kialakulásának kockázatát, ezért a kicsik nemi szervének tisztán tartására, a rendszeres pelenkacserére érdemes kiemelt figyelmet fordítani, illetve bizonyos időközönként alaposan szemügyre kell venni a területet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan kezelhető?

Az elváltozás észrevételét követően szakember felkeresése ajánlott, aki meg tudja állapítani az összetapadás mértékét is, amely a kezelést alapvetően befolyásoló tényező. Míg a panaszmentes esetek olykor maguktól is elmúlhatnak, a teljes fokú, esetleg makacsul vissza-visszatérő összetapadás akár műtéti beavatkozást is igényelhet. Szerencsére ma már ez a ritkább eset. Az orvos felírhat ösztrogéntartalmú kenőcsöt, amellyel naponta kenegethető a problémás terület, és szükség lehet az összenövés óvatos, manuális szétválasztására. Nagyon fontos, hogy az erős feszegetés mindenképp kerülendő, hiszen az komoly fájdalmat és megrázkódtatást okozhat a kicsiknek! 

A megelőzés érdekében az intim területek higiéniájára, épségére nagy hangsúlyt kell fektetni, ebbe többek között beletartozik a gyakori pelenkacsere, a megfelelő, a kicsi bőrét nem irritáló pelenka kiválasztása és az alapos tisztítás a fürdés során.

A leggyakoribb fertőző gyerekbetegségek bőrtünetei: képeken mutatjuk őket

A kicsik bőrén sokféle elváltozás megjelenhet, a diagnózis felállítása természetesen minden esetben az orvos feladata, de nem árt, ha a szülő is tisztában van bizonyos bőrbetegségekkel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük