Onyutha Judit: A gyerekeim az elsők
Második gyermeke születése után nem sokkal ismét olyan szexi volt, mint amilyennek megismertük, pedig nem jutott túl sok ideje magára.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, olyan napon jöttem Juditékhoz, amikor szinte mindenki otthon töltötte a délelőttöt, még Judit pilóta férje is. Őt sem akartam megkímélni hát kíváncsiskodásomtól. Ha már lúd, legyen kövér!

- Most is olyan a feleséged, mint mielőtt szült?
- Abszolút, csak a szükséges dolgokban változott meg.
- Hacsak abban nem, hogy sokszor napközben is pizsiben vagyok, és csak este jut eszembe magamat rendbe rakni - nevet némi öniróniával hangjában Judit.

- Na jó, azért ezt ismerem én is. Szóljon, aki nem vetemedett még ilyen dologra!
- Tényleg be kell vallanunk, hogy mire a nap végére érünk, éppen annyi erőnk van, hogy lerogyjunk valahová. El kell ismerni és fogadni, hogy a gyerekek lelassítanak. Nem jut idő mindig arra, amit éppen te szeretnél csinálni. Ők az elsők, és kész.

- Nagyon türelmes anyuka vagy?
- Bevallom, nem mindig. Amíg Panni kicsi volt, bírtam, aztán most a hároméves dackorszak nagyon próbára tesz bennünket. Néha elpattan a húr. Hiába olvasom mindenhol, hogy ne kiabáljunk és őrizzük meg a nyugalmunkat, egyszerűen nem mindig megy. Ha finoman akarok fogalmazni, kompromisszumot kell vele kötni folyamatosan, de igazából ez már inkább zsarolás. Tudod: "Ha felöltözöl, akkor elmegyünk ide vagy oda." A kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond alapigazság tényleg bejön.

- Néha nekem is eszembe jut, hogy milyen egyszerű volt az élet, amikor még a pocakomban volt a fiam. Te is szerettél terhes lenni?
- Igen, abszolút. De Marcival a legeleje nagyon nehéz volt, mert Panni még kisbaba volt, és nem tudtam kímélni magamat. Mindenben segítenem kellett neki, és teljesen lekötött. Annyira, hogy a második terhességem szinte elsuhant.

Csak esténként tudtam kimondottan a hasamban növekvő gyerekemmel foglalkozni, befelé fordulni. Érdekes is volt, mert mintha tudta volna. Napközben az volt az érzésem, hogy szinte várakozott, meghúzta magát, és esténként, amikor letelepedtem a kanapéra, akkor kezdődött a mi kis játékunk.

- A szüléseidet jól viselted?
- Mindkettőjüket császárral szültem, de nem vagyok csalódott miatta. Vártam a rendes szülést, szerettem volna átélni azt a csodát, de amikor eltelt a negyvenedik hét is, valahogy éreztem, hogy nem akar kijönni onnan. Valami ezt súgta, pedig borzasztó jósló fájásaim volt. Többször be is rohantunk a kórházba.

- Vaklárma volt?
- Igen, és mivel többször hazaküldtek bennünket, a végén már boldogan rohantam a kórházba a császárra. Az első műtét után sokkal rosszabbul voltam, nehezen gyógyult a sebem, a második után nem volt semmi gond.

- Az önértékeléseden változtatott az, hogy kihordtál és világra hoztál két gyereket? Változott a világ, és benne te is?
- Igen, bár nemigen szoktam ezen morfondírozni, de azt hiszem, büszke vagyok magamra, de leginkább a gyerekeimre. Legjobban a munkámban veszem ezt észre. Olyankor suhán át az agyamon. Egészen egyszerűen másként állok a kamerák előtt. Érzem, hogy van egy olyan kisugárzásom, ami nagyon mélyről fakad. Valami fennkölt magabiztosság.

- És te? - Még utoljára Lacihoz fordulok, talán a legfogósabb kérdésemmel, főleg, hogy erre aztán Judit is ráharap, 15 másodperc alatt szorítva ezzel sarokban az amúgy békésen kávézó apukát. - Te másként tekintesz Juditra, amióta két gyereket szült neked, nektek?
- Elfogadtam, hogy egy anyaoroszlán lett. De amúgy semmi nem változott. A terhességek alatt is talán egyszer-egyszer volt olyan időszak, amikor ingerlékenyebb volt. De tényleg ennyi! Nézz rá! Két gyerekszülés után is egy bomba nő!

Kell-e ennél szebb bók és vele együtt egy jó végszó a beszélgetéshez? Hacsak annyi nem, hogy megnyugtató érzés tudni, a bomba nők is néha pizsit hordanak - és aztán ezt még be is vallják egy jóízű nevetés közepette -, ami igazán biztatóan hat a többi, néha pizsamás "nem bomba" nőre.

Az interjú teljes terjedelmében Fülöp Bea Anyák című könyvében olvasható.

Fülöp Bea a Danubius Rádió közkedvelt riportere volt. Ebben a színes fotókkal illusztrált kiadványban 17 ismert közéleti személyiséggel, anyával beszélget őszintén, tabuk nélkül örömökről, kételyekről, az anyaság megható és problémákkal teli időszakáról. Megtudhatjuk, hogyan éli meg az anyaságot Bozsik Yvette, Szekeres Adrien, Szalay Kriszta, Onyutha Judit, Szekeres Nóra, Novodomszky Éva, Koós Réka, Szandi, Benkő Nóra, Divinyi Réka, Demcsák Zsuzsa, Huszárik Kata, Fehér Adrienn, Auksz Éva, Vad Katalin, Nagy Tímea.

Az interjúk mellett külön értéke a könyvnek Szabó T. Anna költőnő saját versrészleteivel illusztrált, megindító önvallomása. A kötetben maga a szerző is beszél tapasztalatairól, érzéseiről, mint egy anya mindközül. A témáról két szakember is nyilatkozik Steinmüller Csilla Magdolna ezoterikus pszichológus és dr. Kovács Dóra pszichiáter.

Kiadja az Illia Kiadó.
A könyv ára 2590 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük