Tényleg veszélyes az önkielégítés terhesen? - A szakértő elárulja

Nem árt a babának, sőt, sok szempontból a szex legbiztonságosabb válfaja.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első férjemmel a terhesség alatt nem éltünk nemi életet. Éjjel-nappal maszturbáltam. Az első három-négy hónapban rosszul voltam, akkor nem, de utána szinte végig.

Olyan szexfilmeket kerestem, amiben terhesszex van. Pedig emlékszem, hogy előtte totál ki voltam akadva, hogy ez micsoda aberráció. De akkor, abban az állapotban látnom kellett, hogy férfiak terhesen is kívánnak egy nőt. (Zsuzsanna, 37 éves, főállás anya, négy gyermek édesanyja)

A szex egyik legbiztonságosabb formája

A maszturbáció terhesség alatt is a szex egyik legbiztonságosabb formája. Fontos ugyanis szót ejtenünk a nemi úton terjedő betegségekről, amelyek a terhesség alatt nemcsak két felnőtt ember önmagáért érzett felelőssége kapcsán, hanem magzatunk egészsége okán is felmerülnek.

Még ha szemérmesen hajlamosak lennénk is azt feltételezni, hogy a kismamák szűzies, legfeljebb monogám szexuális életet élnek, a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem így van. Sok nő megőrzi szexuális aktivitását várandóssága alatt is, és nem mindenki várja monogám párkapcsolatba a babáját.

Azokról az apukákról nem is beszélve, akiknél erre az időszakra - is - esik az eltévelyedés, másfelé kacsingatás, aminek nemcsak lelki, de testi következményei is lehet párjukra és immáron gyermekükre nézve is.

Bár megkönnyebbülést hozhat, hogy nem várt teherbeesés ezúttal nem fenyeget, a betegségek lehetősége ugyanúgy benne van minden kockázatosabb szeretkezésben.

Veszélyes fertőzések

Sok fertőzés, mint például a chlamídia, ráadásul tünetmentes, de vetélést vagy koraszülést eredményezhet. Ám ugyanilyen kockázatos lehet egy egyszerű nemiherpesz-vírus, amely aktív állapotban fertőz, és komoly veszélyt jelent a magzatra. A bakteriális fertőzések - mint a chlamídia, szifilisz, nemi szervi szemölcsök vagy gonorrhea - antibiotikummal kezelhetők, de ugyanilyen fontos szűrni a vírusfertőzéseket - mint például a hepatitist, a nemi szervek herpeszét vagy a HIV-et. Azoknak a nőknek, akik már a teherbeesésük idején is magasabb kockázatú szexuális életet éltek, rögtön az első trimeszterben el kell végeztetniük ezeket a szűréseket.

A biztonságos szex ráadásul nem csak a hüvelyi vagy anális behatolásra érvényes, hiszen sok fertőzés testnedvek útján vagy bőr-bőr érintkezéssel is terjed. Azoknak, akik a terhességük alatt alkalmi kalandokba bocsátkoznak, erre is kell figyelnünk. Vagy egyszerűen elkerülnek bizonyos szexjátékokat, vagy óvszerrel, gumiujjal, orális szex esetén folpackkal - dantal dam - védekeznek.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hüvelyi fertőzés

Sok nő leggyakrabban hüvelyi fertőzés miatt fordul orvoshoz. A hüvelyi fertőzések többnyire csupán közérzeti kellemetlenséggel járnak, de időnként kifejezetten zavaróak is lehetnek. Súlyossá ritkán válnak. A hüvelyi fertőzés a hüvelynyálkahártya gyulladásának, a vaginitisznek egyik típusa. A gyulladást okozhatja kémiai vagy mechanikai irritáció - például tisztasági termékek, habfürdő, mosószerek, fogamzásgátló habok és zselék vagy szintetikus alsónemű -, valamint bakteriális, gomba- vagy vírusfertőzés. Bármi, ami a hüvelyünk természetes savasságát csökkenti, fokozza a fertőzés kialakulásának valószínűségét. A savasságot csökkentik a menstruáció előtti vagy utáni, illetve a terhesség alatt fellépő hormonális változások, a gyakori hüvelyöblítés, a spremicidek használata, időnként maga a sperma is.

Veszélyek az első trimeszterben

A szíved alatt fejlődő élet a várandósság első három hónapjában a legsérülékenyebb. Tudd meg, mire kell vigyáznod!

Amit a test és a lélek kíván

Mindezeket figyelembe véve a szexuális életünkön mégis csak annyit érdemes változtatni, amennyit a testünk vagy a lelkünk, vagy éppen a kapcsolatunk önmaguktól is igényel. Azokat a dolgokat, amelyek fizikailag nem esnek jól, ilyen vagy olyan okból szorongást keltenek, nyugodt szívvel félre lehet tenni, és lehet találni helyettük más játékot. A szex terhesség idején arra is jó alkalom lehet, hogy ne hagyjuk elaludni kreativitásunkat, és motiváltságunkat megőrizzük új formákra, vágyakra, kísérletezésekre. Ha elég figyelmesek vagyunk, akkor érezni fogjuk testünk jelzéseit, hogy miből mennyi az elég.

Cikkünk Mester Dóra Djamila Nő, Anyag, szerető - Anyaság és szex című könyvének segítségével készült.

A női szexualitás és a nők saját testéhez való viszonyában kulcselem a bizonytalanság. Sosem tudhatom igazán, hogy éppen mi történik bennem. A bizonytalanságból pedig egyfajta szorongás fakad: ha nem hiszek magamban, nem hiszek a testemben, akkor máshol kell keresnem a biztonságérzetet.

Először el kell sajátítanunk, mi mindent kezdhetünk a testünkkel, ha megszűnnek az azt uraló autoritások. Nem beszélve arról, hogy a szex testi vonatkozásai mellett jogos igényként merül fel bennünk az intimitás, a szerelem vagy épp az elfogadás vágya. A menstruáció, az orgazmus, a várandósság, a szülés, a gyermekágy, a szoptatás vagy a menopauza látszólag biológiai történései éppúgy hatással vannak az önértékelésünkre, párkapcsolatunkra, mint a családi életünkre.

Ráadásul a fejünkben mítoszok élnek arról, hogy mi a normális. Ahelyett, hogy a saját vágyainkat, örömünket, intimitásunkat élnék meg, vélt vagy valós elvárásoknak próbálunk megfelelni. Pedig a szexben nincs jó vagy rossz. Ez a könyv is ebben a szellemben íródott, nők ezerféle arcát szeretné megmutatni.

Kiadja a Jaffa Kiadó.
A könyv ára 2520 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük