Árt a babának, ha öblítővel mosod a ruháit? Ezt válaszolta a gyermekbőrgyógyász

Vitatott kérdés, hogy az öblítő árt-e a baba bőrének: íme, a válasz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kisbabád egészsége érdekében körültekintőnek kell lenned, hogy holmijait mindig tisztán és rendben tartsd, elkerülendő egy esetleges fertőzést, bajt, betegséget.

Az egyik legvitatottabb kérdéskör a babák ruháinak rendben tartása, ugyanis a babák bőre még sokkal érzékenyebb, mint egy nagyobbacska gyereké vagy egy felnőtté, így a vele érintkező anyagokra is irritációval reagálhat.

A mosópor és az öblítő is vegyszerek, és bármennyire is jól öblít egy mosógép, a textil magában tarthat valamennyit a szerekből, azok hatóanyagai, a bennük lévő illatanyag és az öblítő esetében a színezőanyag is kellemetlen tüneteket okozhat a baba érzékeny bőrén.

Mire figyelj mosáskor?

Szerettük volna eloszlatni a kételyeket, illetve megválaszolni a sokakban felmerülő kérdéseket, hogy mindezek tudatában szabad-e, vagy sem öblítőt tenni a baba ruháinak mosásakor a vízbe, illetve általánosságban véve mire kell figyelni a baba ruháinak mosásakor. Dr. Asbóth Dorottya bőrgyógyász szakorvos, gyermekbőrgyógyász főorvos válaszolt kérdéseinkre. Válaszaiból megtudtuk, az öblítő nem káros a baba bőrére, ám figyelembe kell venni annak érzékenységét, és úgy megválasztani a terméket, hogy az egyéni igényeihez igazodjon.

- Mire kell figyelni, ha mosószert választunk a baba ruháihoz?

- A babaruhákat érdemes érzékeny bőrűeknek szánt mosószerrel - lehetőleg folyékonnyal, nem porral - mosni - mondja a dr. Asbóth Dorottya.

- Szabad a babaruhát öblítővel mosni?

- Öblítőt, ha szükséges, mert nagyon kemény a víz az adott helyen, akkor használjanak, szintén a választás az érzékeny bőrűeknek ajánlott legyen, a lehető legkevesebb illatanyaggal, és kis mennyiségben.

- Milyen egyéb szabályok érintik a babaruhák mosását?

- Fontos szabály, hogy a gyerekek ruháit lehetőleg külön mossuk a mosógépben. ne a felnőttekével összekeverve. A ruhák ne tömörüljenek nagyon össze, így a maximálisnál kevesebbet tegyenek a dobba, hogy alaposan átöblítődhessenek - tanácsolja a gyermekbőrgyógyász.

Ezt is szeretjük