A nyilvános szoptatás mellett érvelt a pápa: így bátorította az anyákat
A pápa bátorítólag szólt a kisbabás anyukákhoz: szerinte nincs min gondolkodni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Ne aggódjatok, ha gyermekeitek sírva fakadnak az éhségtől. Szoptassátok meg őket bátran!" - így szólt Ferenc pápa a kisbabás édesanyákhoz hétvégén, bátorítva őket a nyilvános helyen való szoptatásra.

A pápa vasárnap 33 gyermek, 20 lány és 13 fiú megkeresztelése után szólalt fel és mondott véleményt a manapság oly vitatott témában: illik-e, szabad-e, visszataszító dolog-e egy kisbabát nyilvános helyen megszoptatni. A beszédre azon a helyen került sor, ahol Michelangelo a 16. században elkészítette mesterművét, és ahol a bíborosok titkos pápaválasztása szokott lezajlani, vagyis a Sixtus-kápolna falai közt.

A pápa eltért a korábban leírt szövegétől, amikor a szoptatásról kezdett beszélni. Bár a leírtak szerint eredetileg azt mondta volna, tejet adni a gyerekeknek, ő végül másként fogalmazott. Az allattateli szót használta, ami annyit tesz, szoptatni. Az anyákat arra bátorította, nincs miért hezitálni, tétovázni, bátran szoptassák meg éhes csecsemőjüket, ahol csak szükség van rá. A pápa ezután felhívta a figyelmet azokra a világszerte élő szegény asszonyokra, akik nem tudják szoptatni gyermekeiket.

A nyilvános helyen való szoptatás régóta fennforgó kérdéskör, és bár szerencsére sokan kampányolnak mellette, akadnak olyan szűk látókörű emberek is, akik ezt elítélik. Sokak szerint az édesanyáknak ilyenkor illik elvonulnia egy olyan helyre, ahol senki sem látja őt a babájával. Egyesek azzal magyarázzák nemtetszésüket, hogy a némileg látszódó mell látványa megbotránkoztató, de akadnak olyanok is, akik tovább érvelnek azzal, a babának és az anyának is kényelmesebb egy csendes, nyugalmas helyen sort keríteni a szoptatásra - lássuk be, azért ez nem ennyire egyszerű.

Sajnos azok, akik ellenzik a nyilvános helyen való szoptatást, nem látják át kellőképpen a probléma lényegét, és teljesen rossz irányból közelítik azt meg. Valójában egy baba megszoptatása a világon a legtermészetesebb dolog, és nincs az az érv, ami elfogadható magyarázatként szolgálna, miért hagyja egy édesanya sírni az éhes kisbabáját, amikor megtehetné, hogy megeteti: csak azért, mert éppen nem otthon van?

Arról nem is beszélve, hogy bár több országban már gondolnak a szoptató anyákra, és létesítenek erre a célra kijelölt helyet, nagyon sok országban nem adottak ilyen lehetőségek - igaz, tulajdonképpen nem is történik olyan dolog, ami miatt feltétlenül el kellene vonulni. Minden anyukának szíve joga kellene, hogy legyen, hogy ott és akkor etethesse meg a kisbabáját, ahol és amikor ő szeretné, és anélkül, hogy bárki rosszalló pillantásokat vetne rá.

Így vélekednek erről sztármamik is, akik néhány hónapja szoptatás közben fotózkodtak a nyilvános helyen való szoptatás mellett kampányolva. Nézegess fotókat a lenti képre kattintva!

Ezt is szeretjük