Németet vagy angolt tanuljon a gyerek? - A szakértő elárulja
A jelenleginél jóval nagyobb igény lenne a németül magas szinten beszélő, szakképzett munkaerőre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hónap elején Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár irányításával készült egy nyelvoktatási  munkaanyag. A tanulmány felvetette többek között azt, hogy az általános iskolai tantervben az angol mellett a német legyen az elsőként tanult kötelező idegen nyelv.

A német nyelv mellett szól az államtitkár szerint, hogy komplexebb a nyelvtani struktúrája, így könnyebb utána elsajátítani egy második idegen nyelvet. Másrészt a tanulók gyakran elveszítik motivációjukat a következő nyelv tanulására, ha az angollal kezdenek.

Történelmi-kulturális kötődés

Bacsa Andrea, a TGR SmartChild Gyermektaníttatási és Karrierközpontjának oktatási szakreferense bár nem ért egyet teljesen az ötlettel, de tud érveket felsorakoztatni a tárca elképzelése mellett.

Úgy véli, hogy a német nyelv méltánytalanul mellőzött a hazai oktatásban, annak ellenére, hogy Magyarország történelmi, kulturális és gazdasági kötődései a németekhez a legerősebbek az európai nemzetek közül.

Történelmünk számos szállal kapcsolódik össze a német, illetve az osztrák történelemmel, Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia Közép-Kelet-Európára gyakorolt kulturális hatása vitathatatlan - például a porosz tanítási módszer. A német nyelv oktatásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban.

Száz évvel ezelőttig a leggyakrabban beszélt idegen nyelv volt Magyarországon, épp ezért rengeteg jövevényszavunk vagy tükörfordítású összetett szavunk származik ebből a nyelvből. Országon belül és határainkon túl, ha létszámában nem is, de kultúrájában igen erős német nemzetiség él együtt a magyar ajkú lakossággal több száz éve.

Amíg minden északi szomszédunknál - például csehek, szlovákok -  a némettel kezdik a gyerekek idegen nyelvű oktatását, addig nálunk egészen más a helyzet: a hazai általános iskolák 70%-ban angolt tanítanak első nyelvként, mert erre van leginkább igény. A következő nyelv a német 20%-ot tesz ki, a többi nyelv pedig a fennmaradó 10%-on osztozik.

A német gazdasághoz is kötődünk

A szakember véleménye szerint nemcsak a történelmi gyökereink miatt kellene jobban előtérbe helyezni a német nyelv oktatását. Hazánk a német gazdasághoz is erőteljesen kötődik. Külkereskedelmünk 30%-a német nyelvterülettel történik, a külföldi működőtőke beruházások aránya is meghatározó, közel 40%.

Épp ezért a jelenleginél jóval nagyobb igény lenne a németül magas szinten beszélő, szakképzett munkaerőre. Ráadásul a németül tudó álláskeresők könnyebben tudnak boldogulni a szomszédos országokban is. Ők azok, akik otthonukhoz viszonylag közel, mégis jobb feltételekkel találnak állást és nem kell távolabbi, esetleg tengeren túli országot megcélozni egy munkalehetőségért.

A kudarc lehetséges oka: részképességzavar

Ha csemetédnek nem igazán megy a tanulás, egyebek mellett részképességzavar is állhat a probléma hátterében. Tudj meg többet róla videónkból!

A siker kulcsa: több nyelv ismerete

A biztos nyelvtudás alapja csakis a folyamatos tanulás lehet, mert így érhető el, hogy elkezdjünk az adott nyelven is gondolkodni, ezáltal pedig bátran használni azt. Mivel a magyar iskolákban előírt átlagos óraszám nem elegendő arra, hogy a tanulók gondolkodása átálljon az adott nyelvre, ezért érdemes egyéb alternatívákat is figyelembe venni, mint pl. közös filmnézés eredeti nyelven, részvétel nyelvi táborokban.

Akár angolt, akár németet, akár valamilyen más idegen nyelvet tanul a gyerek, a legfontosabb az, hogy a jövő nemzedéke minél magabiztosabban beszéljen legalább két-három nyelvet. A HR-szakemberek és fejvadászok egyöntetű véleménye szerint minél több nyelvet beszél valaki, annál könnyebben tud érvényesülni és sikeres karriert építeni.

Ezt is szeretjük