Ebben a napszakban ne fotózd a gyereket! 5 hasznos tanács nyári fényképekhez

Ahhoz, hogy a nyaralós fotók jól sikerüljenek, érdemes pár dologra odafigyelni.

GettyImages-533866689

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az okostelefonokkal ma már könnyű bárhol, bármikor fotózni, valószínűleg a családok többségénél karácsonykor, illetve a nyári hónapokban készül a legtöbb fénykép. Az együtt töltött nyaralás vagy vízparti kirándulás minden szülőt arra ösztönöz, hogy megörökítse azokat a boldog, szabad perceket, melyekre aztán jó lesz visszaemlékezni a borongósabb őszi napokon.

Ahhoz azonban, hogy ezek a fotók minél szebbek legyenek, nem érdemes vaktában kattintgatni, hanem bizonyos szabályokat tiszteletben tartani és néhány hasznos tanácsot megfogadni.

Délben ne fotózz!

A strandon készült fotók adják vissza leginkább a nyár hangulatát. A vízben pancsoló kicsiket megörökíteni azonban egyfelől nem könnyű, másfelől az sem mindegy, hogy milyen napszakban próbálkozik az ember. A déli, koradélutáni órákban készült fotók sajnos ritkán sikerülnek túl jól. Ilyenkor ugyanis kemények a fények, az árnyékok erősek, és sokszor a fotó alanya is hunyorog. Épp ezért, ha a strandon, vízparton készítenél homokozós, pancsolós fotót a gyerekről, inkább a délelőtti vagy a késő délutáni órákban próbálkozz. Ilyenkor ugyanis szebbek a színek és a fények, nem mellékesen pedig kisebb a tömeg a parton. Ráadásul az estéhez közeledve a nyúló árnyékok textúrát adnak a homoknak és a köveknek.

Keress új nézőpontokat!

Gyerekfotózáskor különösen fontos, hogy ne mindig álló helyzetben kattints. Próbálkozz új nézőpontokkal! Ha igazán jó képet szeretnél készíteni a kicsiről, térdelj, guggolj le, akár hasalj le az ő szintjére. Teljesen másképp néz ki a fotó felnőttperspektívából, mint a gyerekek szemmagasságából. Ilyenkor jobban tudsz fókuszálni a szemre, amitől intimebbé válik a kép. De játszhatsz, kísérletezhetsz tovább is! Készíthetsz fotót akár székre állva felülnézetből, vagy ha nyaralás alatt épp a megszokottnál több időt tölt a gyerek a fán, készíts olyan felvételeket, melyeken te vagy lent, és ő a magasban.

Trükköződj!

A vízparti fotók esetében sokszor érdemes kihasználni a tükröződés adta lehetőséget. Ehhez természetesen szélcsend, illetve nyugalom szükséges. Ha tehát ilyesmivel próbálkoznátok, vagy az esti, vagy a reggeli órákban érdemes lesétálni a partra. Ha hűvösnek érzitek az időt, ilyenkor készülhetnek olyan fotók, melyeken a gyerek kavicsokat dobál a vízbe, vagy akár egy csónak is jó eleme lehet a kompozíciónak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így készíts csobbanós fotókat!

Mindenki szereti a vízben pancsolós, csobbanós képeket. Ám ahhoz, hogy ezek valóban jól nézzenek ki, rövidebb exponálási időre van szükség. Az exponálási idő meghatározza, hogy mennyi ideig van kitéve a fényérzékeny anyag a fényhatásnak. A rövidebb exponálási idő ahhoz kell, hogy a vízcseppek jobban kirajzolódjanak a képen. Sok fényképezőgépen található „sport” program, mely tökéletesen alkalmas a vízparti, mozgalmasabb fotók, illetve rohanó gyerekekről készült felvételek készítéséhez.

Te is legyél rajta pár fotón!

A legtöbb családban az anyukák töltenek több időt a gyerekkel, ők készítik a fotók nagyobb részét is. Épp ezért, amikor utóbb végignézik az elkészült képeket, sokan konstatálják, hogy rengeteg kép van a gyerekekről, néhány apáról és a kicsiről, ők maguk azonban nincsenek sehol. A nyáron együtt töltött idő éppen alkalmas arra is, hogy te is szerepelj a családi fotókon. Készülhetnek közös szelfik, de megkérheted gyermekeid apját is, hogy fotózzon ő is lelkesebben, mint a hétköznapokon. Sőt néha akár egy ismerőst - vagy ismeretlent - is elkaphattok, hogy készítsen egy családi képet rólatok. Hidd el, nemcsak a borongós őszi napokon, de évek múlva is jó lesz végig nézni a most készült közös fotókat! 

Olvass tovább: belföldre utaztok?

Az alábbiakban olyan három-, illetve négycsillagos balatoni szállodákat mutatunk, melyek esetében négyfős családok számára egy éjszaka, két nap 60 ezer forintból kijön.

Forrás: www.felicitylassphotography.co.uk

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük