Úgy tűnik, elapadt a tejed? Lehet, hogy növekedési ugrásban van a babád
Pár napos folyamat segíthet abban, hogy a tejtermelődés ismét a baba aktuális igényeinek megfelelő legyen. Érdemes megpróbálni.

szoptatas-anya-babaval
beauty and style
Top olvasott cikkek

A most nagyszülővé váló generáció még jóval korábban megkezdte a csecsemők hozzátáplálását, ám napjainkban a legtöbb gyerekorvos - a WHO aktuális ajánlásával összhangban - javasolja a hat hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálást.

A csecsemők egészsége szempontjából üdvös ez a változás, ám sok édesanyában, aki a kizárólagos szoptatást választja, aggodalmat kelt, hiszen tényleg 100%-ig egyedül ő felel a baba táplálásáért. Épp ezért érdemes többet tudni a szoptatás természetéről, és tisztában lenni vele, mikor várhatóak a növekedési ugrások.

Szoptatás - a kereslet-kínálat elvén

A szoptatás a kereslet-kínálat elvén működik. Amennyiben nincs semmilyen egészségügyi akadálya - például a tejmirigyeket érintő elváltozás -, a szülést követő néhány napon belül beindul a tejelválasztás. Ehhez azonban nem pusztán a prolaktin hormonra van szükség, hanem a mellet érő fizikai ingerre is.

Vagyis minél többet van mellen az újszülött, annál gyorsabban indul be a tejelválasztás, és annál több tej termelődik. Nem számít, ha szülést követő első egy-két napban még nem történik meg a tejbelövellés - ilyenkor a mellek megduzzadnak, a tejmennyiség hirtelen megnövekszik -, hiszen az egy-két napos újszülött gyomrának mérete nagyjából egy szem cseresznyével egyezik meg, így körülbelül 5-7 ml tej befogadására képes. Igény szerinti, illetve kizárólagos szoptatás esetén az első hetekben-hónapokban a tejmennyiség termelődése és a baba fogyasztási szokásai lassan összehangolódnak. Így a mellek fájdalmas telítettségérzése szép lassan megszűnik, csak annyi anyatej termelődik, amennyire a babának szüksége van.

A növekedési ugrások ideje

Léteznek azonban úgynevezett növekedési ugrások, melyek a csecsemő háromhetes, hathetes, valamint három és hat hónapos kora körül következnek be. Ezekre az időszakokra a csecsemők hirtelen megnövekedett étvágya hívja fel az édesanyák figyelmét. Ilyenkor sokan kétségbeesnek, hogy elfogyott a tejük, és nem ritkán tápszeres pótláshoz nyúlnak.

A megoldás azonban sokkal egyszerűbb. Ezekben az időszakokban néhány napra érdemes félretenni minden egyéb teendőt, és a baba igényeihez alkalmazkodva hagyni, hogy sokat legyen mellen. Lehet, hogy ez szinte az egész napot jelenti, így érdemes a háztartási munkát másra bízni. Ne aggódj azonban, ez az állapot mindössze két-három napig tart. Ha ez idő alatt eleget volt mellen a kicsi, több tej termelődött, és újra helyreáll az egyensúly. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire képes az anyatej?

150 éve, az első csecsemőtápszer, a Liebig’ Soluble Food for Babies megjelenése idején a szakemberek is azt mondták, hogy tulajdonképpen azonos az anyatejjel, ma azonban már tudjuk, hogy ez mennyire nem igaz. Az anyatej összetétele nem állandó, mindig a baba életkorához igazodik. Immunanyagokat, antioxidánsokat, aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, de emellett megjelennek benne olyan ellenanyagok is, melyek védik az csecsemőt az anyát esetlegesen érintő fertőzésektől.

Ugyancsak érdekes tény, hogy az anyatej nem egyszerűen a csecsemőt táplálja: megtalálhatóak benne olyan, a baba számára emészthetetlen oligoszacharidok, melyek a bélrendszerben élő hasznos - az immunrendszer működését támogató - baktériumok számára jelentenek táplálékot.

Ezekre készülj szülés után!

A következő képeken megmutatjuk, milyen változásokat hozhat a szülést követő időszak egy nő életében - konkrétan a testén és a lelkén.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük