Gyanakszol, hogy nem hall jól a baba? Így teszteld le otthon
A halláscsökkenés mielőbbi felfedezése nagyon fontos, mert súlyos következményekkel járhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel sajnos ezerből körülbelül három újszülöttnél mutatható ki halláscsökkenés, nem árt, ha odafigyelsz a jelekre, melyek arra utalnak, hogy a baba nem hall jól.

A későn felismert halláskárosodás súlyos következményekkel járhat mind egészségügyi, mind lelki szempontból, hiszen ez a pici további életére is kihathat. Légy résen!

Nem reagál a hangokra

A különböző irányokból érkező hangok, zajok a jól halló kisbabát elbűvölik és kíváncsivá teszik, ezért a kiságyban a fejét arra fordítja, amerről a hangot hallja. Azt, hogy a pici egyáltalán nem, vagy csak részlegesen hall, onnan tudhatod, hogy csak bizonyos hanghatásokra reagál, illetve egyáltalán nem reagál. Ha ilyet tapasztalsz, érdemes kipróbálni, hogy más-más irányból szólítgatod a csöppséget, és figyeled, hogy reagál-e a szavadra.

Jó, ha változtatsz a hangsúlyon és a hangerőn is, így még inkább le tudod szűrni, hogy mi az, amire a pici odafigyel, és mi az, amire nem. Sőt, azt is érdemes kipróbálni, hogy egy olyan erős ingerre, mint az ajtó becsapódása, mit tesz a baba. Összerezzen, és sírni kezd? Vagy figyelmen kívül hagyja?

A sajátos tesztelés után mindenképpen orvoshoz kell fordulni, aki a tapasztalataid és nyilván a saját megfigyelései alapján fogja eldönteni, hogy a feltételezéseidnek van-e alapja.

Féléves kor után

A féléves korú gyerekek szívesen játszanak hangokat adó játékokkal, sőt, a zenét is élvezik, és azt többnyire gőgicséléssel, gügyögéssel próbálják leutánozni. Az ilyen korú babák már lényegesen többet szeretnének tudni a külvilágról, mint az újszülöttek, és jellemzően többet is próbálnak kommunikálni, különösen azért, mert a saját hangjuk megigézi őket.

Ezért gyanús lehet, ha a kisbabád nem akar sem veled, sem mással kommunikálni, és a zenélő játékok sem nyűgözik le. Ilyen esetben a hangpróba lehet az első, amit házilag kipróbálhatsz. Próbáld meg ezeket a játékokat minél közelebb vinni hozzá, és figyelni, hogy mikor reagál rájuk, akár sírással, akár gőgicséléssel.

Ha a válaszreakciók már csak a füléhez nagyon közel állva történnek meg, vagy teljesen elmaradnak, szintén orvoshoz kell fordulni, ő fogja a továbbiakat eldönteni.

Hogyan lehet a halláscsökkenést megállapítani?

Az úgynevezett otoakusztikus emissziós vizsgálat tökéletes képet ad arról, hogy halláskárosult-e a gyerkőc, vagy sem. Ez csupán egy néhány perces, fájdalommentes vizsgálat, melyet legegyszerűbben alvás közben lehet elvégezni, ugyanis a mérést könnyen befolyásolhatja, ha a pici sokat mocorog.

Lényege, hogy a baba egyik, majd másik fülébe egy puha érzékelőt helyeznek be, amely kattanó hangot ad magából, és egyúttal méri a belső fülből érkező válaszokat. Érdemes a vizsgálatot a pontosabb diagnózis érdekében többször is elvégezni. Ha azonban folytonosan rossz eredmények születnek, mindenképpen szükséges az audiológiai vizsgálat.

Ezt is szeretjük