Gyerekszáj

Édes mondatok a négyes ikrektől

Egy baba életében nagy dolog, ha felfedezi a szavak varázslatos erejét. Így van ez a négyes ikreknél is: tudd meg, ők miket mondtak!

A Gesztes ikrek, Berci, Gabi, Peti és Detti egyre többet beszélnek, igaz, sokszor még babanyelven. A számukra kedves emberek és tárgyak nevét azonban több-kevesebb sikerrel már ki tudják mondani.

Bercinek és Gabinak pedig, akik egypetéjű ikrek, a jelek szerint van egy sajátos kommunikációs csatornájuk is - nekik valószínűleg a későbbiekben sem lesz túl sok szóra szükségük ahhoz, hogy megértsék egymást.

Az első szó: nem

A jó verbális készség afféle családi vonás Geszteséknél. Az ikrek bátyja, a lassan négy éves Tomi már fél évesen mondta, hogy vau és brrr - értsd: kutya és autó -, 14 hónaposan pedig egy laza bocsi!-val kért elnézést, mikor véletlenül rálépett nagypapája lábára. Most is meglepő választékossággal beszél, olyan szavakat is használva, mint a szerintem vagy a például, ami nem túl gyakori a korosztályában.
 
Az ikrek első szava az volt, hogy nem. Ez persze korántsem meglepő, hiszen a kicsik többnyire akkor kezdenek beszélni, amikor megtapasztalják, hogy van saját akaratuk, amit persze igyekeznek is érvényesíteni. A következő befutó a lámpa lett, igaz, egyelőre csak pa-ként emlegetik a számukra roppant izgalmas világítótestet. Detti egy ideig édesapját is így szólította, mostanra azonban gyönyörűen mondja, hogy apa.

Peti ajának hívja édesanyját, Bercinek az anyuka és a nagymama egyaránt mama, Gabi pedig a nagypapának szerzett örömet, tisztán kiejtve a papa szót. Étkezések előtt a babák a hami, illetve hamm szavakat ismételgetve vonulnak ki a konyhába. Ezek mostanra gyűjtőfogalommá nőtték ki magukat, melybe beletartozik az innivaló, sőt, a fogkefe is, a rendre megrágcsált játékok viszont valamilyen oknál fogva nem. A labda - mely közel akkora népszerűségnek örvend, mint az a bizonyos fényforrás - az ikrek átiratában egyszerűen csak da, de így nevezik kerekded formája miatt a lufit is.

Sajátos kommunikációs csatorna

Más szavaknak viszont nem az utolsó, hanem az első szótagját részesítik előnyben, például a kak Peti esetében kakaót jelent, Detti pedig To, Pe és Be - Tomi, Peti és Berci - elnevezéssel illette testvéreit. Érdekes, hogy Berci egypetéjű ikertársát, Gabit ugyancsak Be-ként emlegeti - mintha csak érezné, hogy ők ketten még szorosabban összetartoznak.
 
Gabinak és Bercinek egyébként a jelek szerint a későbbiekben sem lesz szükségük túl sok beszédre ahhoz, hogy megértsék egymást. Nem ritka, hogy, bár egymással háttal ülnek, miközben meg sem nyikkannak, hasonlóképpen játszanak, például a lábukat ütögetik - látszólag egymástól teljesen függetlenül, ennyi véletlen azonban egy kicsit soknak tűnik.

A nem szabad kifejezés gyakorta elhangzik mostanában a családban, mivel a kicsiket jellemzően az a néhány dolog foglalkoztatja, ami tabu számukra. Detti egyelőre csak halandzsázva ismételgeti a tiltást - ami véleménye szerint rá nem, öccseire viszont annál inkább vonatkozik -, ám ilyenkor a hanghordozása a megtévesztésig hasonlít édesanyjáéra. Ha pedig a szóbeli figyelmeztetésnek nincs kellő visszatartó ereje, némi tettlegességtől sem riad vissza.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Berci pedig a mutatóujját felemelve igyekszik megrendszabályozni a többieket, jellemzően ugyanazzal a hatásfokkal, mint a nővére. Ő egyébként - mint a legmuzikálisabb az ikrek közül - leginkább énekelni szokott, méghozzá olyan szépen, hogy szinte fel lehet ismerni a dallamot.
Ezt is szeretjük