Égszakadás, földindulás

Hisztiznek a négyes ikrek

A hiszti eleve nem tartozik a szülők kellemes élményei közé, ha pedig négyen kezdenek rá, azt látni kell. Nézd meg videón!

A 14 hónapos Gesztes ikrek - Gabi, Berci, Peti és Detti - rengeteget fejlődtek az utóbbi időben: mostanra mindannyian magabiztosan közlekednek a lakáson belül, tekintélyes számú foggal rendelkeznek, és napról napra okosabbak, ügyesebbek lesznek.

Mindemellett egyre gyakrabban igyekeznek akaratuknak is érvényt szerezni, mégpedig hiszti révén. Így aztán Geszteséknél korántsem megy ritkaságszámba, ha egyszerre négy gyerek visít - ki hanyatt vágódva, ki toporzékolva, ki pedig a földön verdesve magát.
 
Ha szeretnéd megnézni, hogyan is zajlik a műsor, kattints, de óvatosan, mert a videó igencsak hangos.

Mindenki másképp csinálja

Bár a szakemberek szerint tényleges hisztiről inkább csak a baba két-három éves kora körül, azaz a dackorszak beköszöntével beszélhetünk, a legtöbb szülő jóval korábban szembesül a ténnyel, miszerint a bájos kisded, aki addig jóformán csak evett és aludt, éktelen patáliát képes rendezni, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretné.

Nincs ez másképp a Gesztes ikrek esetében sem. A négyes ikrek kétpetéjű párosa, Berci és Gabi nyitotta a sort - náluk valószínűleg a kisbabáknál gyakori hasfájás, majd később a fogzás miatti sírás fordult át szinte észrevétlenül hisztibe. Hamarosan Detti is felzárkózott hozzájuk, Peti viszont csak mostanában kezd ráérezni a dolog ízére.

Ami a produkció kivitelezését illeti, ugyancsak jelentős különbségek figyelhetők meg baba és baba között.

Gabi és Berci hátraveti magát, Detti - mint az ikrek legügyesebbike - már egy helyben állva is tud toporzékolni, anélkül, hogy egy pillanatra is elveszítené az egyensúlyát, ha azonban a helyzet megkívánja, hezitálás nélkül elvágódik a földön.

Peti, aki rém tanulékony kisgyerek, e téren is a megfigyelem-elemzem-elsajátítom módszert alkalmazza, és a fenti elemek mindegyikét igyekszik felvonultatni repertoárjában.

Ki a leghisztisebb?

Legutóbb éppen az extrovertáltnak amúgy nemigen nevezhető Peti érdemelte ki a megtisztelő címet. Amúgy is nyűgösebb volt a szokásosnál, mivel éppen kibújófélben volt a 12. foga, ám az igazi frusztrációt az okozta neki, hogy hiába próbált újra és újra felmászni a kanapéra, édesapja valamennyi ilyen irányú kísérletét meghiúsította. Az ominózus bútordarab ugyanis egy ideje tabu az ikrek számára, mivel nem a járt úton, hanem oldalt vagy hátul próbálnak lemászni róla, ami korántsem veszélytelen mutatvány.

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
A kisfiú - látva, hogy hiába minden igyekezete - békés természetét meghazudtoló palávert csapott. Holott rendes körülmények között ő leginkább csak akkor fejezi ki ily módon elégedetlenségét, ha evés közben nem cumizhat.

A kétpetéjű ikrek jellemzően akkor kezdenek rá, amikor már menetkész állapotban - cipőben-kabátban - vannak, ám még nem mozog a babakocsi vagy az autó a fenekük alatt. Hasonlóképpen reagálnak arra is, ha nem sikerül véghezvinniük, amit elterveztek, például egy játék összerakása meghaladja az ügyességüket.
A kisasszonynál pedig főként az veri ki a biztosítékot, ha édesapja valamilyen oknál fogva nem abban a szent pillanatban veszi a karjaiba, amikor ő azt igényelné.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A helyzetet súlyosbítja, hogy a hiszti ragadós - ha egy baba elkezdi, és nem sikerül rövid időn belül megnyugtatni, a többiek is sorra bekapcsolódnak, persze anélkül, hogy erre bármiféle okuk lenne.

Elterelő hadművelet

Amíg a kicsik nem lovallják bele magukat a hisztibe, többnyire el lehet terelni róla a figyelmüket énekes-mozgásos mondókákkal, csiklandozással vagy a kukucs néven ismert nagy klasszikussal. Az édesapa pedig a következő módszert fejlesztette ki: ha az ikrek megkezdik az előadást, felkap közülük annyit, amennyi éppen elfér a kezében, és a magnóból szóló gyerekdalokra táncol velük.

Ha pedig semmi sem vezet eredményre, nincs más hátra, mint kivárni, amíg a vihar magától elcsitul - ami a szülők számára egyben felkészülést is jelent a nem túl távoli jövőben várható dackorszakra.

Ezt is szeretjük