Neked is volt? Gyerekként imádtuk, de kevesen ismerik a Moncsicsi eredetét
A Monchhichi vagy magyarosan Moncsicsi gyerekkorunk egyik legkedvesebb játéka volt, és most újra virágkorát éli.

cov-mon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem húsz éve, és nem is harminc, hogy először bemutatták a tündéri Moncsicsiket: 1974-ben történt, azaz mintegy 45 éve. A cuki majmocskababát, mely napjainkban ismét virágkorát éli, a japán Kóicsi Szekigucsinak köszönheti a világ.

Nem lehet ellenállni a bájos tekintetének - a játékgyáros Szekigucsinak éppen ez volt a célja. Meglágyítani az emberek szívét-lelkét a szőrös kis figurával. Előbb Japánban, majd az NSZK-ban, Ausztráliában, végül szerte Nyugat-Európában árulni kezdték. Az USA-ba 1979-ben jutott el, Magyarországra pedig az 1980-as évek végén.

Mivel sorra hódította az országokat, a Moncsicsi egyre több néven futott. Angliában Chicaboora keresztelték, Olaszországban, ahol olaszosra vették írásmódját, Mon Cicciként futott. Francia neve Kiki volt, Spanyolországban Virkiki - és sorolhatnánk. A kis figura neve ugyan megváltozott, bájából azonban mit sem veszített.

mon1

Eredetiségéből annál inkább. Egyre több helyütt kezdték gyártani, például Hongkongban is. Már nem csak a Szekigucsi játékgyár volt az egyedüli a moncsicsipiacon.

Ilyen volt az eredeti

18 centi magas, és fiú, illetve lány verzióban is létezett az eredeti Moncsicsi baba. Előbb kék, később barna szemük volt. Idővel méretük is változott, illetve a legváltozatosabb öltözékekkel vált elérhetővé a figura a boltokban. A játék ma ismét a retróimádó közönség kedvence, és elérhető a játékboltokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mesefilmben, zenében

A Moncsicsi figura Japánban, 1980-ban anime mesehőssé vált, de másodmagával, Moncsicsi ikrek címmel. Ezek 5 perces kis történetek voltak, majd az USA is legyártotta a maga verzióját a Hanna-Barbera stúdiójában.

Érdekesség, hogy hazánkban a Moncsicsi megjelenése után született egy dal a figuráról, melyet a még gyerek Ulmann Mónika énekelt. Részben a dal révén is épült be a popkultúrába a Moncsicsi figura.

Ezt is szeretjük