8 rajz, ami segít, hogy jobb anyának érezd magad - Erőt adó képek, amit látnod kell, ha van gyereked

Jamina Bone szülés utáni depresszióban szenvedett.

jamina-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerek születésével egy időben - vagy talán már a várandósság első hónapjaiban - előkúszik a női lélek legmélyebb rétegeiből az aggodalom és a bűntudat érzése. Ez részben saját elvárásokból táplálkozik, részben pedig a korábbi nemzedékek által megalkotott mindent tudó, hamis anyaképből ered.

Az önvád érzésén természetesen a baba születését követő, első hónapokra jellemző elszigeteltség és az alváshiány sem segít.

8 rajz, ami segít, hogy jobb anyának érezd magad

Jamine Bone illusztrátor második gyermeke érkezését követően szülés utáni depresszióba esett. Először észre sem vette, hogy ez a baj, mindössze folyamatosan azt érezte, kudarcot vall anyaként. Segítséggel sikerült túljutnia a betegségen, és most érzékletes rajzaival igyekszik biztatni a hozzá hasonló, „tökéletlen” anyákat, akik a hétköznapok sodrásában gyakran érzik azt, hogy nem elég jók a gyerekük, családjuk számára. Instagram-oldalát ma már több mint kétezren követik.

Olykor a barátnőddel csevegsz, ahelyett, hogy a nap 24 órájában 100%-os figyelemben részesítenéd csemetédet? Ne izgulj, jó anya vagy!

Talán itt-ott nem éppen olyan, mint amilyet szeretnél, de tudatosítsd magadban, hogy a szülés utáni tested is a tiéd, és a változások annak köszönhetőek, hogy világra hoztál egy másik embert.

- A depresszióm akkor alakult ki, amikor elhittem azt a hazugságot, hogy ezt egyedül kell megcsinálnom, mert „az anyák ezt csinálják”. Nem - mondja Jamina.

Megesik, hogy csak testben vagy jelen, lélekben nem. Ne ostorozd magad érte, és ne félj segítséget kérni!

- Milyen anyát szeretnél gyermekednek? Aki örömet talál a pillanatban? Aki úgy érzi, van értéke? Aki képes támogatni és bátorítani, mert ő maga is bátorítva érzi magát?

Ne feledd: nem kell mindent megtenned ahhoz, hogy jó anya legyél. Hidd el: elég vagy!

A szoptatás és a gyereknevelés olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. A legjobb, amit tehetsz, hogy igyekszel minél kevesebb szomszédot és ismerőst meghallgatni a témában!

Nem kell tökéletesnek lenned! Ha boldog vagy, őket is boldoggá tudod tenni!

Ezt is szeretjük