Milyen bajt jelez a terhesség alatti menstruáció?
Sok kismama tapasztal vérzést a terhessége alatt. Ismerd meg ennek fajtáit és okait!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Majdnem minden negyedik nő tapasztal hüvelyi vérzést a terhessége alatt. Ennek mennyisége váltakozhat, kezdve a pecsételő foltoktól egészen a jelentős vérveszteségig, ami sürgős kórházi beavatkozást igényel. Amellett, hogy nagyon fontos a terhesség során fellépő vérzéseket komolyan venni, ne feledd, hogy az esetek 90%-ában a terhesség komplikációmentesen zajlik le, és a vérzés sem bajt jelez!

Korai vérzés

Különösen gyakran fordul elő vérzés a terhesség első heteiben, ám ez nem feltétlenül jelez problémát. Igen jó jelzés lehet a vérzést kísérő fájdalom nagysága. A fájdalommentes hüvelyi vérzés jóval kevesebb aggodalomra ad okot, mint az, ha néhány órán át tartó alhasi görcsök vagy derékfájás is kíséri.

Amennyiben hüvelyi vérzést tapasztalsz, nőgyógyászod több vizsgálatot is elvégezhet rajtad, ám nagyon gyakran nem is lehet kideríteni a vérzést kiváltó okot, és a terhesség problémamentesen halad tovább.

Terhesség alatti menstruáció

Ijesztő lehet, ha a pozitív terhességi teszt után a menstruáció várható időpontjában vérzést tapasztalsz, azonban ez nem feltétlenül ok az aggodalomra. A ciklus ideje alatt ugyanis a terhességtől függetlenül végbemehetnek a testedben a megszokott hormonális változások, melyek enyhe vérzéssel járhatnak. Valójában azonban ez nem a leváló méhfal, a beágyazódott embriónak tehát a vérzéstől nem lesz semmi baja.

Nem mindig lehet megállapítani, hogy mi okozta a vérzést, ha azonban valamilyen probléma fennáll, azt biztosan ki tudja deríteni az orvos. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy, ha menstruációs jellegű váladékot észlelsz, feltétlenül jelezd orvosodnak!

Ha enyhe, pecsételő vérzést tapasztalsz, nem kell megijedned, elég, ha kérsz egy időpontot nőgyógyászodtól. Amennyiben azonban erőteljesebb a vérzés, netán apró szövetdarabkákat is észlelsz benne, ne késlekedj, és azonnal hívj mentőt! Lehet, hogy nincs mitől félned, hiszen akár fertőzés is okozhat vérzést, azonban a terhesség első trimeszterében sajnos a vetélés lehetőségét sem zárhatod ki.

Menstruáció vagy vetélés?

Az első trimeszter alatt a vetélés nagyon hasonló tünetekkel jelentkezhet, mint a menstruáció. A derékfájással vagy hasgörcsökkel kísért hüvelyvérzés tehát lehet ártalmatlan, de jelezhet bajt is: ha a vérzés és a vele együtt járó fájdalom egyre erősebbé válik, az arra utalhat, hogy a méhszáj kinyílt. Ekkor májszerű szövetdarabok szabadulnak ki, melyeket felfedezhetsz a hüvelyedből ürülő vérben is. Hasonló helyzetben haladéktalanul fordulj orvoshoz, aki egy ultrahangvizsgálattal meg tudja állapítani, hogy a terhesség normális mederben halad-e.

Mi okozhat még vérzést?

Nem csak a menstruációhoz hasonló hormonális változások vagy a vetélés okozhat vérzést a terhesség alatt. Máskor is tapasztalhatsz hasonlót, bár többnyire természetes okok állnak a háttérben.

Beágyazódásos vérzés

Előfordulhat, hogy kis mennyiségű hüvelyi vérzést tapasztalsz egy héttel a fogantatás után, azon egy-két nap alatt, amíg a megtermékenyített pete beágyazódik a méhfalba. Ez azonban természetes jelenség, ami azt jelzi, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik.

Kifordult méhszáj

A terhesség korai szakaszában jelentkező vérzést a méhszáj kifordulása is okozhatja, amikor a méhszáj belső vonalát alkotó sejtek kifordulnak a felszínre, és begyulladnak. A vérzés legtöbbször szexuális együttlét után jelentkezik, mivel a terhesség alatt a méhszáj lágyabb és érzékenyebb, mint normális állapotában. Amennyiben nem lép fel fertőzés, ez a jelenség nem befolyásolja a terhességet, de egészen a szülésig nagyon ügyelned kell rá, hogy megőrizd intim egészségedet.

Későbbi vérzés

A terhesség 12-24. hetében jelentkező hüvelyi vérzés sokkal ritkább, mint az első három hónapban. Ebben a fázisban a vetélés kockázata jelentősen kisebb, ettől függetlenül azonban a 24. hét utáni vérzést is mindig jelezned kell a nőgyógyászodnak.

Ha a vérzés könnyű, különösen, ha szexuális együttlét vagy egy belső vizsgálat után történik, általában felesleges aggódnod. Ha azonban erőteljes vérzést tapasztalsz, és fájdalom is kíséri, számíthatsz rá, hogy egy napig kórházi megfigyelés alatt tartanak.

Elképzelhető, hogy a vérzés abból ered, hogy a magzat vagy a méh rosszul helyezkedik el: ez esetben veszélyeztetett terhesnek nyilváníthatnak, és lehet, hogy bent kell maradnod a szülésig a kórházban, azonban valószínűleg gond nélkül fogod világra hozni babádat.

Cikkünk Dr. Anne Deans A terhesség ABC-je című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük