"Se ülni, se állni, se feküdni nem bírtam a sajgó gátseb miatt" - Tényleg szükséges a gátmetszés?

A szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Internetes fórumokon sokféle véleményt, tapasztalatot találni, pozitívat is, negatívat is a gátmetszéssel kapcsolatban a kismamák részéről.

Egy anyuka így emlékezett vissza a gátmetszés okozta fájdalmaira:

Se ülni, se állni, se feküdni nem bírtam a sajgó gátseb miatt. Fájdalomcsillapítón éltem, miközben kínlódtam az első gyerekem szoptatásával, az éjjeli ébredésekkel, el lehet képzelni. Akartam még gyereket, de úgy döntöttem, csak akkor, ha nekem ott még egyszer nem lesz vágás. Nem igaz, hogy a természet úgy tervezte a nőt, hogy normálisan ki ne férne ott egy gyerek, csak ha vérző sebet ejtenek rajta!

Egy másik anyuka a fentiekkel ellentétben pozitívan gondol vissza a szülése közbeni gátmetszésére:

Én hét hete szültem. Nem tudom, mikor vágott az orvosom, nem emlékszem, nem is éreztem. A varrásból sem éreztem semmit. Másnap már tudtam ülni, a varratszedés volt kicsit kellemetlen. Egy hét után megnéztem magam, nem is nagyon látszott semmi. Szóval nekem semmi bajom vele.

A szülész-nőgyógyászok véleménye

A vélemények tehát homlokegyenest ellentmondanak egymásnak, épp ezért úgy döntöttünk, utánajárunk a dolognak. Orvosi véleményt kértünk két szülész-nőgyógyásztól, dr. Zsolnai Csabától és dr. Oláh Orsolyától, hogy mi a véleményük a gátmetszésről. Dr. Zsolnai Csaba a beavatkozás mellett érvelt:

- A kismamák 80%-ánál az első szülésnél szükség van gátmetszésre. Sokan mégis idegenkednek a seb miatt, illetve azért, mert szívesebben választanák a minél természetesebb úton történő szülést, pedig a gátmetszés a kismama érdeke. A metszés gyorsan, nyom nélkül gyógyul, lerövidíti a kitolási szakaszt, megakadályozza a gát berepedését - mondja dr. Zsolnai Csaba.

A gátmetszés esetenkénti szükségességét dr. Oláh Orsolya is alátámasztotta:

- Habár gátmetszés nélkül gyakoribbak a mellső hüvelyfalat, kisajkakat érintő kisebb repedések, ezek sokszor olyan aprók, hogy öltés nélkül is nyom nélkül begyógyulnak. Sok esetben gátmetszés nélkül is sérülésmentesen lezajlik a szülés, míg egy gátmetszés gyógyulása fájdalommal, kellemetlenséggel és több szövődménnyel járhat. Vannak azonban olyan helyzetek, amelyek megkövetelik a gátmetszést, mert anélkül egy kiterjedt, akár a végbélig hatoló gátrepedés alakulhat ki, vagy pedig a szülést meggyorsítva jobb állapotban tud megszületni egy veszélyállapotban levő magzat. Ennek felismerése az adott szituációban az orvos és a szülésznő feladata - mondja dr. Oláh Orsolya.

Mivel járhat a gátmetszés elhagyása?

A gátmetszés elhagyása, noha előfordulhat, hogy nem okoz nagyobb sérülést, komoly következményekkel is járhat Dr. Zsolnai Csaba szerint:

- Gátmetszés nélkül levezetett szülés esetén a lágyrészek megnyúlhatnak, aminek következtében 10-15 év múlva a hüvelyfalak süllyedése, illetve inkontinencia is kialakulhat. Mindemellett a metszést nem kérők a repedések és az intim izomzat megnyúlása következtében később szexuális problémákat is tapasztalhatnak.

Dr. Oláh Orsolya szerint a gátmetszés elhagyását lehet kérni a szülésztől, ám jó, ha a kismama tisztában van vele, mivel járhat mindez:

-  Régen ezt a beavatkozást a legtöbb országban rutinszerűen végezték abból a megfontolásból, hogy a gátmetszéssel megelőzhető egy esetleg súlyosabb gátrepedés, amely még nehezebben is gyógyulhat, emellett csökkenthető a kismedencei süllyedéseknek és a vizeletinkontinenciának a kockázata.
A nagy esetszámot felölelő vizsgálatok ezeket a feltevéseket csak részben igazolták. A WHO 2003-as állásfoglalásában már nem javasolja a rutinszerű gátmetszést, és a beavatkozás gyakorisága nemzetközi szinten is fokozatosan csökken - mondja a doktornő.

- Véleményem szerint bátran el lehet mondani a kezelőorvosnak és a szülésznőnek, ha valaki el szeretné kerülni ezt a beavatkozást, de azt is tudnia kell, hogy milyen helyzetekben lehet káros következménye annak, ha ettől elzárkózik. Megfelelő orvosi tájékoztatással eloszlathatóak az ezzel kapcsolatos kétségek. Bizalmi helyzet megteremtésére kell törekedni, mert ebben az esetben a várandós nem fogja csalódásként megélni, ha mégis gátmetszésre van szükség, hiszen biztos lehet benne, hogy ez teljes mértékben az ő és a kisbabája érdekeit szolgálja - mondja dr. Oláh Orsolya.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük