Íme, a lista: erre lesz szüksége egy elsősnek - Egy gyakorló édesanya tippjei
Megkérdeztünk egy édesanyát, akinek már van tapasztalata.

cerkak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első osztályba lépés rendkívül meghatározó mérföldkő mind a gyerek, mind a szülő számára. A gyerek életében lezárul egy szakasz, hiszen ettől kezdve nemcsak a játékról szól az élete, hanem tanulásról, számonkérésről és értékelésről is fog.

Az első osztály megkezdése a szülők számára is meghökkentő változás, hiszen a nemrég még járni is alig tudó gyerekből máris diák lett. A döbbenet továbbá az ezzel járó bokros teendők miatt is elérkezik: hogyan lehet kézben tartani a dolgokat, hiánytalanul beszerezni mindent, amire szükség lesz?

Ilyenkor jól jön néhány jó tanács valakitől, akinek már van tapasztalata. Mi kolléganőnk, Teri segítségét kértük, aki két kislány édesanyja. Kisebbik gyermeke most kezdi az első osztályt, nagyobbik gyermeke pedig gimnazista lesz.

A kötelezően beszerzendő eszközök

Minden iskolában részletes tájékoztatást adnak arról, milyen eszközökre lesz szüksége a gyereknek a tanév során. A hiánytalan beszerzés érdekében ezt rendszerint nyomtatott listában összegzik. Bár intézményenként változhat, a lista csaknem egyező.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kolléganőnktől megkaptuk az ő elsős tanszerlistájukat, melyen a következők szerepelnek.

  • Füzetek: 3 db négyzetrácsos füzet erős margókkal, 3 db A/4-es dosszié, 6 db 14-32-es vonalas füzet, 1 db kottafüzet.
  • Matematikaórákra: egy kisebb dobozban szegély nélküli, kétoldalas tükör, 1 doboz korong, műanyag óra, 1 csomag pálcika, 1 doboz logikai készlet, 3 darab különböző színű dobókocka, játékpénz borítékban, babzsák.
  • Testnevelésórákra: előírt iskolai póló, előírt színű kisnadrág, fehér zokni, tornacipő, melegítő.
  • Rajzórákra: 20 db hurkapálca, 1 db 4B-s ceruza, 30 db rajzlap, 30 db műszaki rajzlap, 2 csomag 20*20 cm-es, fehér hátoldalú, színes origamilap, 2 csomag A/4-es, színes lap, rajzdoboz, mely tartalmaz 12 színű színes ceruzát, 12 színű vízfestéket, 6 színű tubusos temperát, ecseteket (4, 6, 10), egyszínű gyurmát, zsírkrétát, 50*30-as viaszos vászonterítőt, rongyot, szivacsot, ollót, celluxot, Technokolt és stiftes ragasztót.
  • Egyéb: váltócipő, műanyag pohár, kis terítő étkezéshez, székpárna, vállfa, vonalas üzenőfüzet, leckefüzet, ünneplőruha, Ablak-Zsiráf könyv, 1 csomag fénymásolólap, 5 csomag írólap, 2 tekercs színes krepp papír, 2 db színes kartonpapír, kulacs, tisztasági csomag, mely tartalmaz: 2 csomag zsebkendő, 1 csomag szalvéta, 1 tekercs WC-papír.

Kolléganőnk, mivel kétgyermekes édesanya, második alkalommal állítja össze az első osztály megkezdéséhez szükséges eszköztárat. Tippjeit, tanácsait, megkértük, foglalja össze nekünk, különös tekintettel azokra a dolgokra, amelyek kimaradtak az iskolai listából, de tapasztalatai szerint jó, ha vannak a gyereknél.

- A listában benne volt a kulacs és a tisztasági csomag, illetve a cserecipő is, de, amire még szüksége lehet, az talán az uzsonnás doboz - bár kapnak tízórait és uzsonnát is a suliban. Esetleg egy sószóró és fűszerkeverék jól jöhet, hogy legyen valami íze az ebédnek - a lányom nem volt hajlandó az utóbbi években megenni azt, mindig csomagoltunk neki ebédet is. Ilyen, iskolába vihető ételeknek kell a doboz. Kényelmes ruházat is mindenképpen kell, de nem érdemes nagyon drága dolgokat venni, hanem inkább többet, mert a gyerekek mindent elhagynak, ruhát, cipőt, bármit. Viszont én kényes vagyok a rajzeszközökre, azokból nem a legolcsóbbat veszem meg, nincs annál lehangolóbb, mikor kispórolják a pigmentet a színes ceruzából. Táskából teljesen felesleges a drága, ergonomikus, hiszen, amíg el kell kísérni az iskolába a gyereket, addig úgyis a szülő cipeli oda-vissza, az iskolában pedig alsóban egy teremben vannak, tehát ott sem kell a gyereknek vinnie. Szerintem teljesen elég egy egyszerűbb, merevebb táska, hogy ne gyűrődjenek össze benne a füzetek. 

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük