Meddig meztelenkedjen a szülő a gyerek előtt? Ebben a korban már zavarba hozhatja a kicsiket
Míg egyes szülők pironkodva állnak a kérdéshez, addig mások sokkal lazábban veszik.

GettyImages-517841068
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családon belül még mindig tabunak számít a kisgyerekek előtti meztelenkedés, főként, ahol sokkal szemérmesebbek, konzervatívabbak a szülők. Pedig a kicsiknél az emberi test megismerése és a nemek közötti különbségek felfedezése természetes, amit csak úgy tanulhat meg, ha megmutatjuk és elmagyarázzuk neki. A túl sok meztelenkedés ugyanakkor negatívan hathat az identitása kialakulására, így - mint sok más kérdésben - ebben is fontos az arany középút.

Míg egyes szülők pironkodva állnak a kérdéshez, addig mások sokkal lazábban veszik, és nem okoz nekik gondot, hogy bármikor pucérra vetkőzzenek, esetleg együtt fürödjenek a gyermekkel. De vajon mi az az egészséges életkor, amikor még meztelenül lehet mutatkozni a kicsi előtt?

Ebben a korban már zavarja őket

A szeméremérzet az iskoláskor elején alakul ki, ekkortól kezdve a szülők meztelenkedése nagyonzavarba hozhatja a kicsiket, persze ez is egyéni beállítódásoktól is függ, melyik gyermek milyen korban kezdi kényelmetlenül érezni magát a szituációtól. Kiskamaszkorban a test elkezd fejlődni, ami együtt jár a nemi ébredéssel, a hormonok beindulásával, így ebben a korban már kifejezetten kínosan érintheti őt a ruhátlan szülők látványa.

GettyImages-175183365

Jelek, hogy a gyermeket zavarja a szülők meztelenkedése

Amennyiben a gyermek már kisiskolás, érdemes figyelni a reakcióját és a jeleket, amelyek azt közvetíthetik, hogy zavarja őt az, ha a szülők állandóan ádámkosztümben flangálnak a lakásban.

  • Szégyenlősebb lesz.
  • Takargatja magát.
  • Megnő az igénye a nagyobb diszkrécióra, például kifejezi, hogy inkább egyedül fürödne.
  • Nem szívesen mutogatja magát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tanítsunk meg a gyermeknek a meztelenkedésről?

- Itt a fő kérdés nem önmagában a meztelenkedésről van szó, de a meztelenséghez való hozzáállásról és annak társadalmi következményeiről. A legfontosabb az, ha a szülő egészséges keretek között tudja tartani a meztelenkedést, amivel nem hozza kellemetlen helyzetbe a gyermeket. Különbség van aközött, hogy a gyermek úgy látja-e a szülőt meztelenül, hogy például munkába sietve átöltözik, vagy úgy, hogy a szülők azt sugallják neki, nem tabu a meztelenkedés, ami bárhol, bármikor megengedett - magyarázza dr. Lisa Moses családterapeuta.

A szakember szerint a szülőnek kell megtanítania arra, hogy ne alakuljon ki szégyenérzet a gyermekben a saját meztelen teste iránt. Az sem jó megoldás, ha a szülő - amint meglátja őt a gyerek véletlenül meztelenül - gyorsan maga elé kap valamit, és zavarba jön, hiszen ezzel elképzelhető, hogy a gyerek nem mer majd hozzájuk fordulni az emberi testtel kapcsolatos kérdéseivel, és ő is elzárkózik majd a hasonló témáktól.

GettyImages-153163558

- Én azt javaslom, hogy iskoláskortól kezdve ne meztelenkedjen szándékosan a szülő a gyermek előtt. A gyermekek, amikor még kisebbek, kíváncsiságból megérintik anya mellét, de ez legyen egyszeri alkalom. Már kicsi korban tudatosítani kell bennük, hogy a saját testükhöz csak ők maguk nyúlhatnak - javasolja dr. Fran Walfish, a Self-Aware Parent című könyv szerzője.

Szülőket kérdeztünk

A határok nagyban függenek a társadalmi és kulturális környezettől, a családi szokásoktól, az értékrendtől, a szülőktől kapott mintáktól, ezért van az, hogy míg egyik családban tabuként kezelik a kérdést, a másikban a lehető legtermészetesebb módon. Szülőket kérdeztünk, ki hogyan vélekedik erről.

GettyImages-178600709

Lilla, 32 éves, egy hároméves kisfiú anyukája

- Úgy gondolom, mi ebben a témában egy egészséges határt próbálunk felállítani. Amíg a fiunk kisebb volt, néha velünk fürdött, de csupán két-három alkalomról volt szó. Ha öltözéskor meztelenül lát bennünket, vagy fürdés közben rám nyitja az ajtót, nem zavarom ki, de tudatosan próbálok figyelni arra, hogy szándékosan ne előtte meztelenkedjek. 

Orsi, 38 éves, négy gyermek anyukája

- Az én szüleim ilyen téren rendkívül konzervatívak voltak, úgy emlékszem, sosem láttam őket meztelenül, így számomra is tabunak számít, hogy a gyermekeim így lássanak, így mi a férjemmel nem meztelenkedünk előttük. Bár a minap a legkisebb épp meglátta az apját fürdés közben, és kíváncsiság ébredt benne, mi az, ami apa lába között van. A férjem teljesen takarja magát, nem hajlandó megmutatni neki, emiatt a gyerek sírva jött hozzám, hogy apa nem mutatja meg neki a kukiját. Lehet, hogy itt az ideje elmagyarázni neki, mi a különbség a lányok és fiúk között. Van egy tízéves lányunk, és bár nem járkálunk meztelenül a lakásban, nem tabu a szexualitás, bármit kérdezhet, és kérdez is.

Laura, két óvodás fiú anyukája

- Mi a kezdetektől nem takarjuk magunkat. Na, nem flangálunk pucéran a lakásban, de ha bejönnek a gyerekek fürdéskor, nem kapjuk magunk elé a törülközőt. Fiúk, nekik én vagyok az izgibb. Ilyenkor a négyéves megjegyzi, hogy látta a nunim, elmélkedik egy sort, hogy mégis hogyan lehet ezzel pisilni, aztán ennyi.

Dóra, egy ötéves kislány anyukája

- Nálunk pont fordítva van, apa állandóan meztelenül mászkál itthon, ami engem nagyon idegesít. Sokszor rászólok, hogy legalább amikor az öt éves lányunk körülötte van, vegyen fel egy alsónadrágot. Kislányunkat, úgy látom, egyáltalán nem zavarja, nem is foglalkozik vele.

Maszturbálás kisgyermekkorban

A gyerekek hatéves kortól fokozatosan térképezik fel a saját nemük szerepeit, és foglalkoznak a testük megismerésével, majd később, a serdülőkorban és a pubertáskor kezdetén jelenik meg náluk a másik nem iránti szexuális érdeklődés. Ennek a folyamatnak a kialakulása éppoly természetes és normális, mint a kicsi korban való önkielégítés, ami tény, a mai napig tabunak számít.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük