18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Meddig meztelenkedhet a szülő a gyerek előtt? 4 jel, hogy már zavarba hozza őket a dolog

A gyerekeket egy idő után zavarba hozhatja, ha a szülőket meztelenül látják, ami a viselkedésükben is megnyilvánul.

GettyImages-740539869

Szinte minden szülő így vagy úgy, de meztelenkedik a gyereke előtt, egyesek még közösen zuhanyoznak vagy fürödnek is a picivel, vagy ádámkosztümben mennek éjszaka betakargatni, megnyugtatni, ha felriadt valamilyen rossz álomból. Ezzel nincs semmi baj egészen addig, amíg a gyereket nem hozzá zavarba.

A meztelenkedés abbahagyásának ideje változó, nem minden gyerekből vált ki negatív reakciót, de szakértők szerint nagyjából az 5-6 éves kor számít vízválasztónak. A gyerekek különböző viselkedésbeli változásaiban is megmutatkozhat, hogy mikor jött el az ideje a pucérkodás abbahagyásának.

Szégyenlősebbé válik

Egyik jele, hogy a gyereket már zavarja a meztelenkedés, ha a szülő teste láttán elfordítja a fejét, lesüti a szemét, esetleg elvörösödik az arca. Ez megnyilvánulhat abban is, hogy zavarában sokáig bámulja valamelyik szülőjének az intim testrészét, hallgatagabbá válik.

Takargatja magát

A gyerekek úgy is kifejezhetik ellenérzésüket, ha elkezdik magukat takargatni. Ez előfordulhat öltöztetés közben, vagy amikor beáll a zuhany alá, befekszik egy kád vízbe. 5-6 éves korban alakul ki a testtudat, ilyenkor a kicsik egyre jobban tisztába kerülnek azzal, mik számítanak intim testrészeknek, amit megpróbálnak eltakarni a szülők jelenlétekor.

Nem szívesen mutogatja magát

Szintén fontos jelzés, ha kerüli azokat a helyzeteket, hogy a szülők meztelenül lássák őt. Ilyenkor a felnőtteknek érdemes hasonlóképpen reagálni, és beszüntetni a gyermek előtti pucérkodást. Hasznos, ha a kicsi megtanulja szeretni és tisztelni a testét, és ennek legjobb módja, ha az anyák és az apák is tiszteletben tartják a privát szféráját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megnő az igénye a nagyobb diszkrécióra

Akár szóban vagy tettekben is kifejezheti, hogy már nagyobb diszkrécióra van szüksége. Bezárhatja a fürdőszoba ajtaját, amikor lefürödne, vagy kimondja, hogy mostantól szeretne egyedül mosakodni vagy öltözködni. Ebben az esetben nem javasolt erőszakoskodni, helyette érdemes kompromisszumra jutni, például ahelyett, hogy bezárná magát, biztosítani arról, hogy nem fogtok indokolatlanul rátörni, csak ha valamiben a segítségeteket kéri.

GettyImages-702549683

Az 5-6 éves kor is csupán iránymutatásként szolgál, bizonyos gyermekeknek csak a pubertáskoruk kezdetén, nagyjából 10-12 éves kor között nő meg az igényük nagyobb intimszférára. Fontos, hogy ne alakuljon ki szégyenérzetük saját testük láttán, így szülőként az sem a legjobb taktika, ha sohasem mutatkoznak a gyerek előtt ruha nélkül. De a fentebb felsorolt jelzéseket is érdemes figyelembe venni, és megtalálni az arany középutat.

Maszturbálás kisgyerekkorban: miért normális, és hogyan traumatizál a tiltása?

Az önkielégítés egy teljesen normális jelenség - még gyermekkorban is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük