Feszültségoldó, fejleszti az agyat, segíti a koncentrációt: ezt olvasd a gyereknek

Még nem késő visszatérni a mesélt történetekhez.

GettyImages-1147132062
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai modern világban bizony nincs könnyű dolga a szülőnek, ha a mesék megszerettetéséről van szó. A technológia átszövi a mindennapjainkat, és már a kisebb gyermekek között is akad olyan, aki inkább ül le a tévé elé mesét nézni, mint anya vagy apa ölébe mesét hallgatni.

Bár manapság az animációkat és rajzfilmeket is meseként emlegeti az ember, valójában a mondott vagy olvasott mesék tartoznak a mesék fogalmába.

Így szerettesd meg a mesét a kicsivel

Az óvó nénik és szülők tapasztalata is az, hogy egyre több gyerek van, akik a meséket, mesekönyveket annyira nem szeretik, és a meseolvasás sem köti le őket igazán. Ilyenkor persze sok szülő esik kétségbe, hogy mit is tegyen. Természetesen van megoldás, mégpedig az, hogy minél többet meséljen a szülő, minél többféle mesét, így előbb-utóbb megtalálhatja azokat a témákat, történeteket, melyek lekötik gyermeket, élvezettel hallgatja őket, később pedig az olvasásuk is örömet okoz majd neki. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mit és hogyan olvasunk.

Hogyan mesélj?

Ahhoz, hogy a gyermek megszeresse az olvasott, mondott meséket, nagyon fontos, hogy hogyan is mondod el neki ezeket a meséket. Nincs persze erre kőbe vésett szabály vagy ilyesmi, a mese bárhol és bármikor elhangozhat, autóban, boltba menet, az utcán sétálva, sorban állva, játék közben, de érdemes az esti lefekvést is összekötni a meseolvasással. Ilyenkor nyugodt körülmények között tudsz mesélni, összebújva a takaró alatt vagy a kanapé párnái között.

Az esti meseolvasás így nemcsak egy történet elmesélését jelenti majd a gyerek számára, hanem egy meghitt, nyugodt pillanatot, amikor biztonságban érzi magát, amikor anya vagy apa csak rá figyel. Ez jó lezárása egy mozgalmas napnak, és segíti az elalvást is. Érdemes a meseolvasást szokássá alakítani, egy esti rituálét kialakítani, ami segít abban, hogy a gyerek megszeresse a mesék világát. Persze nem feltétlenül kell csak az estékre korlátozni a meséket, hiszen - ahogy már említettük - mesét mesélni bárhol és bármikor lehet. A kérdés már csak az, hogy mit is mesélj?

Miből mesélj?

Erre a kérdésre rá lehetne vágni, hogy mesekönyvből, de ennél lényegesen több lehetőség áll ma már az ember rendelkezésére. Természetesen a mesekönyveket sem szabad lebecsülni, hiszen egy szépen illusztrált kötet nemcsak a mese tartalmával, hanem a képek vizualitásával is elvarázsolja majd a gyermeket. Ugyanakkor vannak helyzetek, amikor nem tudtok magatokkal cipelni egy mesekönyvet. Ilyenkor két lehetőség van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyik, ha fejből mesélsz. Szülőként szinte bármilyen eseményből, élményből kreálhatsz mesét, de a sokat olvasott történeteket akár könyv nélkül is elmesélheted. A fejből mondott meséknek számos pozitív hatása van a gyermekre, ezért néha akkor is érdemes megpróbálni könyv nélkül mesélni, ha a mesekönyvek a rendelkezésedre állnak.

És ha már a gyermekeket annyira lekötik az okoseszközök, a mobil és a tablet, akkor ezekről az eszközökről is mesélhetsz. Számos olyan oldal van, mint például a meskete.hu is, ahol több száz magyar író meséje található meg különféle témákban, így bármikor a rendelkezésedre állhat egy egész könyvtárnyi mese, amit felolvashatsz.

Népmesekvíz

A Kacor király, Az égig érő paszuly vagy A kóró és a kismadár olyan mesék, melyeket valószínűleg minden egykori gyerek ismer, de legalábbis rémlik a történet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük