Egy mérgező mondat, amit soha ne mondj kisbabás szülőnek - A pszichológus figyelmeztet

A szülés utáni hetek, hónapok örömteli, ám a nők életének igen érzékeny időszaka.

GettyImages-1369576567
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyaság kicsit olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Vagy legalábbis úgy érzi. Még az is, aki sosem próbálta. Ahogy megjelenik a két csík a terhességi teszten, illetve ahogy a leendő szülők bejelentik, hogy néhány hónap múlva megérkezik szerelmük gyümölcse, hirtelen évek óta nem látott rokonok, régi iskolatársak bukkannak fel - megannyi jótanáccsal és kiváló közhelyekkel a tarsolyukban.

Túl azon, hogy rendkívül bosszantó az önjelölt szakértők üres frázisait hallgatni a várandósság és a kisbabás lét szép, örömteli, de mégis nehéz és érzékeny időszakában, egyik-másik kéretlen útmutatás akár pszichés károkat is okozhat.

„Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond”

Mindenki ismeri a fenti ezeréves klisét, mely főként idősebb rokonok, esetleg már kamaszokat nevelő szülők száját hagyja el sokat sejtető mosolyok közepette az első babalátogatás alkalmával. Ideje volna betiltani. Hogy nem segít, az teljesen biztos. Egyedül arra jó, hogy az illető tapasztaltságát, netán felsőbbrendűségét érzékeltesse a friss édesanyával szemben. Ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Hogy ennél a kialvatlan, kimerült 0-24 órás készenléti állapotnál csak rosszabb dolgok jöhetnek a következő húsz évben.

De még ha alapvetően jó szándékból is hangzik el a fenti mondat, nem von le negatív hatásából. Dr. Emily Guarnotta pszichológus így vélekedik erről:

- Ez a mondat gyakran olyan szülők száját hagyja el, akiknek gyermekei már idősebbek, ezért van egyfajta időbeli távolság köztük és a kisbabás lét között. Rózsaszín szemüvegen keresztül nézik a múltat, és nosztalgiáznak. Látják a babaillatú, tündéri csecsemőt, és emlékeznek az első év vidám, meghitt pillanataira, miközben a nehézségekről megfeledkeznek.

Bár a kisbabás lét kétségkívül az élet egy szép, bensőséges és - az emberi lét hosszát tekintve - rövid periódus, mely „olyan gyorsan elrepül”, ám amikor a friss szülők éppen benne vannak abban a 0-24 órás szolgálatban, amelyben gyakran a körömvágás és a hajmosás ünnepnek számít, kár letagadni a nehézségeit. A családdá válás egy normatív krízis, azaz egy természetes változáshoz való adaptációs időszak. Az élet normális velejárója, része a személyiség érési folyamatának, ám ettől még nem könnyű.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

- Sokan küzdenek az új élethelyzetből adódó nehézségekkel a szülés után periódusokban, ráadásul vonakodva ismerik el. Ha olyasmit hallanak, mint a „kis gyerek kis gond…”, az csak még inkább elzárja őket a külvilágtól. Ilyenkor a kisbabás szülő arra vágyik, hogy elismerjék, nem könnyű az az életszakasz, amiben most van, de el fog múlni, és minden rendben lesz. Ha azt hallja, hogy a jelenlegi problémája eltörpül amellett, ami majd csak ezután következik, az azt eredményezheti, hogy nem tud őszinte lenni, nem fog az érzéseiről beszélni. Mindez pedig súlyosbítja a helyzetet - különösen abban az esetben, ha a friss édesanya esetleg szorongásos vagy depresszióközeli állapotban van. Hiszen csak még inkább egyedül érzi magát - mondja dr. Emily Guarnotta.

Ha segíteni akarsz

  • Légy nyitott, kíváncsi - de nem tolakodó -, hogy a friss szülők jelenlegi életük több tapasztalatát is megoszthassák veled. Éreztesd velük, hogy nem csak a cukormázra vagy kíváncsi, a kisbabás lét nehéz oldaláról is mesélhetnek, ha szeretnének.
  • Tartsd észben, hogy az újdonsült szülők általában már túlterheltek, ami a friss információkat illeti. Kéretlen tanácsokat ne osztogass! Legtöbbet valószínűleg hallgatással, megértő figyelemmel segíthetsz.
  • Ha mégis tanácsot szeretnél adni, ügyelj a megfogalmazásra! A ”nekem sokat segített” kezdetű mondatok jóval hasznosabbak, mint az „ezt nem így kell csinálni” jellegű kijelentések.

Még néhány klasszikus mondat

Az alábbiakban Mary Catherina Starr illusztrátor édesanya mutat még néhány ártalmas mondatot, melyek helyett ír hasznosabbat is.

 Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük