Mennyi vizet kell inni a hőségben? A minimális mennyiség a gyereknek az orvos szerint
A nyári melegben érdemes még többször kínálni a gyereket vízzel.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bágyadtság, álmosság, rosszabb mozgáskoordináció - ezek a folyadékhiány tipikus tünetei a kicsiknél, és ilyenkor, nyáron, a hőségben sokkal nagyobb valószínűséggel jelentkezhet ez az állapot, mint az év bármely másik szakában.

Ilyenkor ugyanis a nagy meleg miatt a kicsik az átlagosnál is jobban kívánhatják a folyadékot. Dr. Esküdt Ágnes gyermekorvost kérdeztük, mennyi a kicsik átlag folyadékigénye, és mennyiben változik ez a kánikulában.

A gyermekorvos testtömegtől függően adta meg a minimum értékeket. Kisbabák esetében 150-180 ml / testsúly - kg / nap az átlagos folyadékszükséglet, hatéves korra ez a szükséglet 100 ml / testsúly - kg / nap mennyiségre mérséklődik. Ez a szükséges mennyiség hőségben sem különösebben változik, de ilyenkor még jobban oda kell arra figyelni, hogy ez a mennyiség bekerüljön a gyerek szervezetébe.  Ennek bejuttatásával általánosságban véve szerencsére nincs is probléma, hiszen a gyerekek, ha tehetik, szívesen kortyolgatnak. Az igény a fizikai aktivitástól is függ, minél többet mozog a gyerek, annál többször igyon.

Dr. Esküdt Ágnes hangsúlyozta, azért nagyon fontos a gyerekeknél fokozottan odafigyelni erre, mert esetükben a testfelület és tüdőfelület testtömeghez viszonyított relatív nagysága eltér a felnőttekétől.

Kínáld meg a gyereket minél gyakrabban vízzel, valamint ha kirándulni, sétálni mentek, mindig legyen nálatok víz a csemetéd számára!

Ezt is szeretjük