Mennyi vitaminra van szükséged a terhesség alatt?

Ha tudatosan étkezel, nem lesz szükséged tablettákra. Tudd meg, miből mennyit egyél.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár nem igaz az a régi mondás, hogy a terhesség alatt kettő helyett kell enned, bizonyos dolgokból valóban nem árt többet fogyasztanod. A terhesség során ugyanis a pocakodban növekvő apróságot is te látod el vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Ahhoz pedig, hogy az egyes fejlődési szakaszok rendben menjenek végbe, elengedhetetlen, hogy a szükséges mennyiségről gondoskodj a baba számára. Természetesen nemcsak őt kell közvetve ellátnod vitaminokkal, de neked is szükséged van ezekre a vegyületekre, hiszen a várandósság egészen újfajta igénybevételnek teszi ki szervezeted.

Ételek vagy terhesvitamin?

Ahhoz, hogy tested a lehető leghatékonyabban hasznosíthassa ezeket az anyagokat, részesítsd előnyben a természetes vitaminforrásokat. A kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás mellett nem muszáj még terhesvitamint is szedned, amennyiben azonban nem tudsz elég változatosan étkezni, a magzatvédő vitaminokkal biztosíthatod, hogy a baba hozzájusson ahhoz, ami számára szükséges. Nem mindegy azonban, milyen készítményt szedsz.

A szakemberek szerint a legjobb, ha olyan terméket választasz, mely legalább 400-600 mikrogramm folsavat és 250 milligramm kalciumot tartalmaz. Ha szükséges, szedhetsz emellett kalciumtablettát, de összesen ne vigyél be naponta 1200 milligrammnál többet. Ha a tabletta vasat is tartalmaz, legfeljebb 250 milligramm kalciumot és 25 milligramm magnéziumot szedj, ugyanis nagyobb mennyiség akadályozza a vas felszívódását. Ügyelj rá továbbá, hogy az általad választott terhesvitamin ne tartalmazzon 800 mikrogrammnál több A-vitamint, illetve 500 mikrogrammnál több D-vitamint.

Nélkülözhetetlen ásványi anyagok

A legtöbb ásványi anyagot a természetes táplálékokban is megtalálod. Tudd meg, miből mennyire van szükséged a terhesség alatt, és milyen érteleket érdemes fogyasztanod, hogy a szükséges mennyiséghez hozzájuthass!

Folsav

A folsav rendszeres fogyasztása a fogamzás előtt és után csökkenti a magzatnál a velőcső-záródási rendellenességek kialakulásának kockázatát. Sok folsavat tartalmaz a növelt tápértékű gabonakeverék - mint a müzli -, a kelbimbó, a brokkoli, a narancs, illetve az élesztőkivonat. Már akkor kezdj el ügyelni a napi folsavbeviteledre, amikor még csak tervezed a babát, hiszen a fogantatást is elősegíti. Egészen a terhesség 12. hetéig fogyaszd az előírt mennyiséget, így biztos lehetsz benne, hogy a kicsi hozzájut ahhoz, ami számára kell!

Napi szükséglet a terhesség alatt: 400 milligramm.

Vas

Szervezeted a várandósság ideje alatt több vért termel, hogy a méhlepényt és a magzatot is elláthassa. Mivel több vörösvérsejtet kell előállítanod, ahhoz, hogy ne alakuljon ki terhességi vérszegénység, megfelelő mennyiségű vasat kell juttatnod a szervezetbe. A nagy mennyiségű vas felvétele azonban székrekedést okozhat, és gátolhatja a cink felvételét, mivel a két ásványi anyag egymás felszívódását akadályozza. Mindazonáltal a természetes táplálékokból szervezeted csak annyit vesz fel, amennyire szüksége van.

A 15 legjobb vitaminforrás

Nézegess képeket!

Elolvasom

Könnyen felszívódó vasat tartalmaz a sovány vörös hús, a pulyka és a csirkehús. Bár a máj is kitűnő vasforrás, fogyasztása a terhesség alatt nem ajánlott, mivel nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, ami káros lehet a fejlődő magzat számára.

Napi szükséglet a terhesség alatt: 30 milligramm.

Kalcium

A kalcium fontos szerepet játszik abban, hogy a terhesség alatt megőrizhesd a fogaid egészségét, ráadásul a szoptatással is veszítesz szervezeted kalciumtartalékából. A várandósság idején azonban a szervezeted nagyobb mennyiségben vesz fel kalciumot, ezért, ha az étrended változatos, és elegendő ásványi anyagot viszel be, nincs szükséged táplálékkiegészítőkre. A kalcium sok tejtermékkel, porított tojáshéjjal, valamint szárazbabfőzelékkel juttatható legkönnyebben a szervezetbe.

Napi szükséglet a terhesség alatt: 1200 milligramm.

Magnézium

Ez az ásványi anyag kulcsszerepet játszik a csontképződésben, ám a szervezetedben raktározott magnéziumkészlet a terhesség alatt kiürülhet, és a szoptatás alatt is kiválasztódik valamennyi az anyatejjel. Ha a táplálékfelvétel során nem jut elég magnézium a testedbe, terhességi görcsöket tapasztalhatsz. A magnéziumot a teljes kiőrlésű gabonafélék, a nagy korpatartalmú gabonaipari termékek, az olajos magvak, a mogyoró, a mandula és a babfélék fogyasztásával tudod pótolni.

Napi szükséglet a terhesség alatt: 250 milligramm, a szoptatás alatt 320 milligramm.

A legfontosabb vitaminok

Az ásványi anyagokhoz hasonlóan a vitaminok is fontosak, ám nem feltétlenül az a jó, ha minél többet fogyasztasz belőlük. Tudd meg, miből mennyire van szükség!

A-vitamin

Az A-vitamin a magzat sejtnövekedéséhez, a bőr és a nyálkahártyák kialakulásához, valamint számos anyagcsere-funkcióhoz szükséges. Ügyelj azonban, hogy ne juttass a kelleténél több A-vitamint a szervezetedbe, mert már a viszonylag kismértékű túladagolás is fejlődési rendellenességhez vezethet. Ezért a terhesség ideje alatt a máj, illetve a májtartalmú élelmiszerek nem ajánlottak.

A-vitaminban gazdag ételek helyett a legjobb, ha olyanokat fogyasztasz, melyek béta-karotint tartalmaznak. Ebből ugyanis a szervezet szükségletei szerint képez A-vitamint. Béta-karotinban gazdagok a zöldségek és a gyümölcsök, például a mangó, a sárgarépa, az édesburgonya, a sárgadinnye, a papaya, a sárgabarack és a sötétzöld leveles zöldségek. A-vitamint tartalmaznak a tejtermékek: a tej, a vaj, a sajt, a joghurt és a tojássárgája.

Napi szükséglet a terhesség alatt: 700 mikrogramm, a szoptatás alatt 900 mikrogramm.

C-vitamin

Egy nemrég végzett vizsgálat szerint, melynek során közel 700 első ízben szülő kismamát kísértek figyelemmel, a szükségesnél kevesebb C-vitamin-bevitel a méhlepény méretének csökkenéséhez és az újszülött fejlődésének visszamaradásához vezethet. A C-vitaminhoz könnyű hozzájutni, de talán éppen ezért nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget a terhes nők.

Ügyelj arra, hogy ebből is eleget juttass a szervezetedbe. Egy pohár narancslé körülbelül 80 milligramm C-vitamint tartalmaz, ha mellé még elfogyasztasz egy-két gyümölcsöt és zöldséget, akkor a legtermészetesebb módon biztosítottad a megfelelő mennyiséget.

Napi szükséglet a terhesség alatt: 70 milligramm, a szoptatás alatt 100 milligramm.

B-vitaminok

A különböző B-vitaminok szintén nagyban hozzájárulnak, hogy az egyes magzati fejlődési szakaszok zavartalanul mehessenek végbe. A B1- és a B2-vitamin hiánya magzati elhaláshoz vagy alacsony születési súlyhoz vezethet. A B12-vitamin hiánya többnyire vegetáriánus étrend esetében fordul elő, és vérszegénység kialakulásához vezethet.

Egészséges étkezés esetében felesleges mesterségesen pótolnod ezeket a vitaminokat: a B1- és a B6-vitamin az olajos magvakban és a gabonafélékben található meg, a B2 a zöldségekben és a húsokban fordul elő, míg a B12 csak állati eredetű ételekben.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Napi szükséglet a terhesség alatt: B1-vitaminból 1,5 milligramm, B2-vitaminból 1,6 milligramm, B6-vitaminból és B10-vitaminból pedig 2,2 milligramm.

Ezt is szeretjük