Ennyi a tojáslimit egy óvodás esetében: mennyit adhatsz neki?
A tojás nagyon egészséges, de mint mindenben, ennek fogyasztásában is jó mértéket tartani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tojás kész csoda, hiszen amellett, hogy finom, tápanyagban is gazdag. Gondolj bele, hogy egyetlen tojásban minden benne van, ami egy komplett madár kifejlődéséhez szükséges.

Egy átlagos tojás 40 gramm, amiből 25 gramm a fehérje, 15 gramm a sárgája. A tojás fehérjetartalma nagyon magas, átlag 5,4 gramm, aminél már csak a tejfehérjéé magasabb.  A tyúkok táplálékától is függ, de a tojás optimális esetben A-, D-, B-, és E-vitaminból is tartalmaz bőven, emellett ásványi anyagok, foszfor, lutein, valamint az izmokat erősítő kolin is van benne. A tojás a fentiek mellett nélkülözhetetlen zsírforrás is, és koleszterin is van benne bőven, 213 milligramm egy tojásban, ám a koleszterin nem túlzásba víve fontos a szervezet számára: az epesavaknak, a sejthártyának, az idegsejteknek, és a hormontermelés szempontjából is fontos.

Hiba lenne hát kifelejteni az étrendből, legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről. A tojásról azonban sok rémmese is terjeng koleszterinszint-emelő hatását illetően, így felmerül a kérdés, mennyi tojást szabad fogyasztani, pláne a gyerekeknek, miután az ő szervezetük még fejlődésben van.

Mennyi tojást ehet a gyerek?

Az OÉTI négy-hat éveseknek szánt ajánlása szerint tíz nap alatt négy tojás fogyasztása javasolt, akár reggelire, akár vacsorára, vagy ebédhez főzelékfeltétnek, illetve rakott ételek, leves kiegészítőjeként, valamint ételalapanyagként.

Mire figyelj még?

  1. Ha tojást készítesz, mindig ügyelj annak frissességére! Tesztelheted őket egy nagy tál vízbe téve: amelyik a tál alján marad, még friss, amelyik felbillen, kevésbé az, amelyik pedig már a víz tetején úszik, nem friss tojás.
  2. Elkészítés előtt mindig jól mosd meg a tojást!
  3. Amikor tojást készítesz a gyereknek, mindig jól süsd át vagy főzd keményre, elkerülendő egy esetleges szalmonellafertőzést!

Magas sótartalmú ételek

Az egészséges étrendben fontos a sóbevitelre is odafigyelni. Az alábbi ételek túl sok sót tartalmaznak. Nézd meg, melyek!

Ezt is szeretjük