Mit tegyél, ha megbukott a gyerek? 4 fontos dolog, hogy a pótvizsga meglegyen

Ne tragédiaként fogjátok fel a dolgot.

meglepotott

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van úgy, hogy az év végi bizonyítvány nem olyanra sikerül, amilyenre a gyerek és a szülő szerette volna, sőt, olykor sajnos bukás is előfordul egy vagy akár több tantárgyból. De mit kell tenni olyankor, ha a gyerek feje felett ott lebeg az évismétlés?

A következő hat dolog abban segít, hogy felülemelkedve az ijedtségen, tiszta fejjel gondolkodhassatok a sikeres pótvizsga és a jobb jövőbeni jegyek érdekében.

Nyugodjatok meg

Nagyon nehéz, de higgyétek el, nem a gyerek az első a történelem folyamán, aki megbukott. A helyzete inkább figyelmeztető jelnek, hogy egy vagy több megoldandó probléma lépett fel a gyerek életében, melyeket áthidalva minden mehet tovább a maga útján. Ha higgadtan kezelitek a dolgot, és nem estek kétségbe, illetve átgondoltan készültök a pótvizsgára, minden rendben lesz.

Beszélgessetek a gyerekkel

Az első és legfontosabb, hogy beszélgessetek a gyerekkel a történtekről és az okokról. Fontos, hogyan teszitek. A bukás kudarc, amiben szüksége van rátok, hogy újra hinni tudjon magában. Legyetek a partnerei ebben a helyzetben, álljatok mellette támogatólag és ösztönzőleg. Fordítsátok át borús nézőpontját, és láttassátok vele a pótvizsgát kihívásként, melynek igenis meg tud felelni, ha igazán szeretné. Kiabálással, büntetéssel nem megy sokra senki. Most a cselekvés ideje jött el: meg kell keresnetek együtt, mi volt a baj és mi a megoldás.

Az okok felderítése

Négy dolgot vegyetek sorra az ok felderítésében. Először is azt, van-e a gyereknek valamilyen lelki problémája, hiszen egy lelki baj hátráltató tényező a tanulásban is. Közrejátszhat például feszültség az iskolában, nyomasztó dolog otthon vagy a barátaival. Másodszor, keressétek meg együtt, mi lehet az adott tantárgy megértésével a gond. Csak utálja, nem érdekli vagy nem érti? Ha az első kettő, meg kell értetned vele, hogy mások sem feltétlenül kedvelnek bizonyos tárgyakat, de neki is, mint nekik, muszáj lesz legyőznie az ellenérzéseit, hogy haladhasson azokból a tantárgyakból is, amiket viszont szeret, és ne akadjanak meg a tanulmányai. Ha magával a tantárgy megtanulásával van gond, akkor az is fontos, hogy kiderüljön.

Végül gondold át, te szülőként megtettél-e mindent a gyerek zavartalan tanulása érdekében? Volt alkalmas környezete nyugodtan készülni? Voltak eszközei a tanuláshoz? Konzultáltál rendszeresen a tanárral? Odafigyeltél az év közbeni jegyeire? Odafigyeltél, tanul-e délutánonként? Tudtál róla, és tettél az ügy érdekében, ha egy-egy tananyagot esetleg nem értett? Jártál szülőire? A bukás nemcsak a gyerek, de a szülő felelőssége is.

A megoldás

Az okok felderítése után koncentráljatok a megoldásra! Természetesen attól függően, mi volt az ok, más-más megoldásra lesz szükség. Ha a gyerek nem érti a tantárgyat, hasznos lehet egy magántanárt igénybe vennetek, aki nyáron felzárkóztatja a gyereket. Nem olcsó, de megéri rászánni a pénzt. 

Ha a bukás mögött lelki gond áll, a veletek való mélyebb elbeszélgetés legyen az első lépés, a pszichológus a következő. Szakemberhez fordulni nem ciki, hanem felelősségteljes szülői döntés. Az iskolai feszültséget a konfliktus természetétől függően kell megoldani. Üljetek le az állítólag pikkelő tanárral, járjatok a diáktársak csúfolódásának végére az osztályfőnökkel, a gyerekek szüleivel és magukkal a gyerekekkel. Ha minden kötél szakad, át is írathatjátok máshová a gyereket. A lényeg, hogy ő jól érezze magát, és ne sérüljön. A jegyei ugrásszerűen javulhatnak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha eddig nem tetted, magad is figyelj oda jobban arra, mi történik az iskolában. Kövesd figyelemmel a jegyeket, járj szülőire, beszélj rendszeresen a tanárokkal! Otthon teremtsétek meg a nyugodt, csendes, tanulásra alkalmas környezetet - lehetőleg saját asztallal -, és ellenőrizd, hogy a tanulásra szánt idő tényleg tanulással is teljen el.

Határozzátok meg, mikor és mennyit fog nyáron tanulni, hogy rendszer szerint haladhasson. Segíts a gyereknek megtalálni a számára optimális módszereket a tanulásban! Mutasd meg neki, hogyan jegyzeteljen, szerezzetek be kiemelő, címkéző eszközöket! Ha nincs ötleted, a tanártól kérjetek tippeket. Mindezekre odafigyelve a pótvizsga és a következő tanév is sikereket ígérhet.

Ezt is szeretjük