Másodlagos fulladás gyerekeknél: napokkal a strandolás után is jelentkezhet, elmondjuk, mit tegyél
A másodlagos fulladás a strandolás után pár órával, vagy napokkal később is jelentkezhet, így a szülőnek érdemes résen lennie.

GettyImages-523260412
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár nem csak a gondtalan fürdőzésről és napozásról szól. Ebben az időszakban még inkább vigyázni kell a gyerekekre, hiszen egy pillanat alatt megtörténhet, hogy a kicsi a víz alá bukik, vagy félrenyel, és fulladozni kezd.

A legtöbb szülő úgy gondolja, a vízpartról hazaérve már biztonságban vannak a gyerkőcök, nagyon ritkán azonban előfordulhat, hogy jóval azután, órákkal vagy napokkal később jelentkeznek a fulladásra utaló tünetek, hogy hazatért a család a strandolásról.

A másodlagos nedves fulladás jelei

Ritkán, de előfordul, hogy a strandolás, tóparti lubickolás vagy akár egy fuldokló kimentése során még órákkal később is marad víz a tüdőben. A tüdő nem képes ebben az esetben oxigént szállítani a véráramba, károsodnak a szövetek, tüdőödémát és nehézlégzést okozva. Mivel a másodlagos fulladásnak nincsenek erőteljes jelei, ezért nagyon fontos, hogy amennyiben sok vizet nyelt a gyerek, vagy egy fuldoklót kellett kimenteni, azután mindenképp alapos orvosi vizsgálatnak legyen alávetve. A kórházban ellenőrzik a légutak tisztaságát, a légzést és a vér oxigénszintjét, a folyadék eltávolításával és oxigénpótlással pedig elkerülhető az életveszély.

GettyImages-654956144

A másodlagos fulladás legjellemzőbb tünetei közé tartozik a köhögés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, fáradékonyság, sápadtság, hányás és hasmenés, de intő jel lehet az is, ha a gyerek rózsaszín árnyalatú, esetleg habos folyadékot köhög fel. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen a tüdőbe került víz rövid időn belül olyan károkat okozhat a szervezetben, ami halálhoz is vezethet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan előzd meg a másodlagos fulladást?

A fulladás az 1-4 éves gyerekeknél a második leggyakoribb halálok, a másodlagos fulladás is gyakrabban fordul elő náluk, mint a felnőtteknél. Sok vizet nyelhet a lurkó, ha például a heves játék közben lenyomják a fejét a víz alá, vagy amikor úszni tanul, ezért a szülőknek résen kell lenniük, és nem szabad felügyelet nélkül hagyniuk fürdeni a gyermeket még a sekélyebb vízben sem, hiába van rajta úszógumi, karúszó vagy mentőmellény. Amennyiben bekövetkezett a baj, érdemes minél előbb orvosi segítséget kérni.

GettyImages-1144442406

Száraz fulladás

A másodlagos fulladás másik csoportja a száraz fulladás: ebben az esetben a tüdőbe nem kerül folyadék, de az oxigénhiányos állapot ebben az esetben is fennáll. A légutak automatikusan összehúzódnak, görcsös állapotba kerülnek, hogy megakadályozzák a víz bejutását a tüdőbe, a szervbe pedig a levegő helyett oxigénhiányos vér áramlik. A száraz fulladás megelőzésének legjobb módja, hogy a gyermek tartsa csukva a száját, amikor a vízbe merül.

Mivel kenték nagyanyáink a gyereket, ha leégett?

A nyári napköziben, a kerti játék közben, ha elmarad a napvédő krém használata, hamar leéghet a gyerek érzékeny bőre. Ha a napégés nem súlyos, a régi, házi gyógymódok is segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük