Legtöbbször magyar gyerekek a szexuális kizsákmányolás áldozatai az EU-ban - Drámai kép a magyarországi helyzetről
Az áldozattá vált gyerekek legtöbb esetben hátrányos helyzetűek, szegény családi háttérrel rendelkeznek, és marginalizált társadalmi rétegekhez tartoznak.

GettyImages-964733808
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén első alkalommal jelent meg a gyerekek szexuális kizsákmányolásáról szóló hazai riport, az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány közös országjelentése.

A jelentés külön tárgyalja a gyermekek elleni szexuális kizsákmányolás megjelenési formáit, a prostitúciós célú kizsákmányolást, az online térben zajló kizsákmányolást, a szexuáliskizsákmányolás-célú emberkereskedelmet és gyermekeladást, a turizmus területén zajló kizsákmányolást, valamint a korai és kényszerházasságot. 

A szexuális célú emberkereskedelem magyar áldozatai

Kevés az átfogó kutatás, amely a témával foglalkozik, az elérhető adatokból viszont látszik az, hogy a mélyszegénység és az ebből fakadó körülmények tartoznak az áldozattá válás fő tényezői közé. Megállapításuk szerint az áldozattá vált gyerekek legtöbb esetben hátrányos helyzetűek, szegény családi háttérrel rendelkeznek, és marginalizált társadalmi rétegekhez tartoznak. A fizikai, pszichológiai, érzelmi erőszak és az elhanyagolás is gyakran része volt az életüknek az áldozattá válást megelőzően is. 

GettyImages-531610793

A szexuális célú emberkereskedelem területén elsősorban EU-s és nemzetközi anyagokból lehet képet kapni a magyarországi adatokról. Aggasztó, hogy az EU területén azonosított magyar nemzetiségű, szexuális célú emberkereskedelem-áldozatok több mint fele, 64%-a gyermek, a gyermek áldozatok 7,4%-a 11 éven aluli. Az összes regisztrált emberkereskedelem-áldozat közül pedig magyar nemzetiségű a legtöbb, 1310-ből 647. 

A szexuális kizsákmányolás legtöbb áldozata az ország legelmaradottabb régióiból származik. Hazánkban csakúgy mint számos más országban, az állami gondozásban élő gyermekek fokozottan veszélyeztetettek az áldozattá válás szempontjából - a magyar gyerekek körülbelül 8%-a él gyermekvédelmi szakellátásban. A vizsgálat során 11 évesen áldozattá vált gyerekeket is azonosítottak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyermekek prostitúciós célú kizsákmányolásának területén a magyarországi adatok nemzetközi adatokkal történő összehasonlítása különösen figyelemre méltó. Egy 2018-ban publikált EU-s jelentés szerint a kutatásban vizsgált időszakban az EU területén azonosított prostitúciós célú kizsákmányolás áldozatává vált gyermekek több mint fele volt magyar származású.

Az országjelentés legfontosabb megállapításai

 • A mélyszegénységben élő gyerekek a legkiszolgáltatottabbak a szexuális kizsákmányolás áldozatává válása szempontjából. A fizikai, pszichológiai, érzelmi erőszak és az elhanyagolás is gyakran része volt az életüknek az áldozattá válást megelőzően is.
 • Magyarországon a gyermekek és a roma kisebbséghez tartozók vannak a leginkább kitéve az elszegényedés kockázatának.
 • Elegendő számú, megfelelően képzett szakember hiánya miatt a gyermek áldozatok számára gyakran nem érhető el a szükséges segítség.
 • Évről évre növekszik a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, köztük a szexuális kizsákmányolást megvalósító bűncselekmények száma is. Ez utalhat a látencia csökkenésére és az esetek számának növekedésére is.
GettyImages-1137802287
 • Az Európai Unió területén az uniós tagállamokat tekintve a szexuális célú emberkereskedelem gyermek áldozatai közül a legtöbb magyar. Több magyar gyermek áldozat van, mint felnőtt.
 • A magyar bíróságokon nincs egységes gyakorlat a „gyermekpornográfia” bűncselekményének szankcionálása területén, és továbbra is több helytelen terminológia van használatban.
 • Magyarországon nincs olyan intézkedés, amely a gyermekek turizmus területén zajló szexuális kizsákmányolására reagál.
 • Még egy magyar cég sem írta alá a The Code elnevezésű magatartási kódexet, amelynek célja a gyermekek turizmus és idegenforgalom keretében zajló szexuális kizsákmányolással szembeni védelme.
 • Számos nemzetközi kritika ellenére Magyarországon még mindig engedélyezhetik a 16 évnél idősebb gyerekek házasságát.
 • A 2020-as törvénymódosításokkal számos pozitív jogszabályi változás és intézkedés lépett életbe.
 • A magyar kormány elfogadta a 2020–2023-as, az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló nemzeti stratégiát, amely különös figyelmet fordít a 18 éven aluli áldozatokra.
GettyImages-1152831086
 • A megyei rendőr-főkapitányságon az emberkereskedelmi szakvonalvezetők 2019-es kinevezése pozitív intézkedés a bűnüldözés terén.
 • Hazánkban hiányzik egy összehangolt, a szexuális kizsákmányolás gyermekkorú áldozatainak érdekeit és szükségleteit teljes körűen figyelembe vevő válasz és ellátási rendszer. 

A jelentés kizárólag publikált statisztikákat és információkat, közérdekű adatigénylés útján szerzett információkat tartalmaz, saját kutatási adatot nem. A teljes jelentés elérhető a Hintalovon Alapítvány oldalán.

Vannak gyerekek, akiknek a karantén valóban rémálom

A gyermekbántalmazás és az elhanyagolás a koronavírusos időben még több gyereket, fiatalt érinthet, hiszen a környezetük most sem, vagy kevéssé tud odafigyelni rájuk.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük