Mágikus jelentőségű napok
Meghatározhatják a gyerek életét
Az örömteli ünnepek növelik a gyerek ősbizalmát, egy kevésbé sikerült viszont egész életére árnyékot vethet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki örül, ha úgy érzi, különleges ünneplés tárgya. Ezeket a személyes jelentőségű alkalmakat csakugyan nagyra kell becsülnünk, részben, mert az adott pillanatban nagy örömet szereznek, részben, mert reményt nyújtanak a jövőre nézve.

Minél jelentéktelenebbnek és bizonytalanabbnak érzi valaki a világban betöltött helyét, annál nagyobb szükség van rá, hogy valaki megerősítse a fontosság tudatát - ha lehetséges, az egész világmindenség, ha nem, akkor legalább azok a személyek, akik a legtöbbet jelentik az adott ember számára.

Az év fénypontjai

A gyermekeknek különösen nagy szükségük van erre a fajta élményre.

Szerencsés esetben az ünnepek alkalmával minden szeretetteljes figyelem feléjük fordul, és minden arra szolgál, hogy meggyőzze őket tulajdon jelentőségükről: az ajándékok azt bizonyítják nekik, hogy szeretik őket, ugyanakkor azt is, hogy értékes személyek.

Ha ezeket az alkalmakat a megfelelő szellemben ünnepled meg, akkor fényük az élet hétköznapjait is bevilágítja.

Ezeknek az eseményeknek a rendszeres ismétlődése biztosítja arról gyermekedet, hogy az idők során nem válik kevésbé fontossá családja számára.

A két ősfélelem

Az emberiségnek két ősfélelme van: a testi és az érzelmi nélkülözés. Az előbbi félelem tárgyát leginkább az éhség, míg a másodikét az elhagyatottság testesíti meg. Társadalmunkban a gyermekek nem halnak éhen - bár éhséget hosszabb-rövidebb ideig mindenki érez -, az elhagyatottság érzését azonban, ha csak átmenetileg is, kivétel nélkül megtapasztalják olyankor, amikor a szüleik nincsenek a közelükben.

Ennek a fajta nélkülözésnek a jelentősége pedig mérhetetlen nagyra nő a tudattalanban, ahol minden más félelmet is ez jelképez.

Az ünnepek eloszlatják

Az ünnepek, amikor a család körülüli az asztalt, segítenek eloszlatni a gyermek legsúlyosabb félelmét: részben valódi, részben pedig - és ez még fontosabb - jelképes szinten is.

A családi összejövetel megnyugtatja a kicsit: nem kell félnie, hiszen fontos a szüleinek, emellett pedig még mások is szeretik. Vagyis a családi ünnepek, mind tudatos, mind tudattalan szinten, a legalkalmasabbak arra, hogy eloszlassák a gyermek leghevesebb félelmeit. Ennél hasznosabb tapasztalatokról nem is gondoskodhatnál csemetéd számára.

Az ünnepi öröm pozitív mágiájában ugyanis az a legcsodálatosabb, hogy biztonságot nyújt egész évre, amikor arra a legnagyobb szükség van, még egy-egy esetlegesen nehezebb élethelyzetben is.

A gyerekek ezt ösztönösen tudják, és, ha módjuk van rá, az ünnepi szellem kínálta jelképes biztonságot arra használják, hogy morális támogatást merítsenek belőle olyankor, amikor arra a legnagyobb szükségük van.

Lelki sérülések

Bármilyen odaadóan és szeretetteljesen gondoskodsz is gyermekedről, megeshet, hogy olyan lelki sérüléseket hordoz, melyekkel egyedül nem képes megbirkózni. Ismerd meg a leggyakoribb problémákat, hogy időben orvosolhasd a bajt!

A szív titkos évfordulói

„Az ünnepek a szív titkos évfordulói" - emlékeztet bennünket, felnőtteket Longfellow, a költő. Ezzel a sorával pedig meg is előlegezte azt, amit a pszichoanalízisnek később fáradságos munkával kellett kiderítenie: azt, hogy ezek az események, mind jó, mind rossz értelemben, nagy hatással vannak az életről alkotott képünkre. Az, hogy a negatív reakciók milyen rombolást visznek véghez a lélekben, talán még eredményesebben világítja meg az ünnepek fontosságát, mint jótékony hatású következményeik.

Ha egy ünnep rosszul sikerül, vagy valamilyen okból teljesen megfosztják tőle a gyereket - például praktikus okokból összevonják a születésnapját egy másik, időben ahhoz közel álló családi ünneppel -, az efölött érzett keserűség egyes esetekben nem korlátozódik az év egy bizonyos szakaszára, hanem árnyékot vethet a kicsi egész életére. A biztonságérzet hiánya miatt felnőttként önbizalomhiánnyal küzdhet, ami kiváló melegágya a negatív érzéseknek.

Az pedig, hogy ez a reakció idővel súlyosbodik vagy enyhül, akár egészen el is tűnik, attól függ, hogy hogyan éli át újra a lehangoló eseményt - azaz negatív élményei dacára képes lesz-e majd a saját gyermekeivel méltó módon ünnepelni.

A gyermekek ugyanis létükkel, illetve azzal, hogy a szülővel szoros érzelmi közelségben élnek, a lehető legnagyobb hatással lehetnek rá, a szülő pedig minden esetben még ennél is nagyobb hatást gyakorol a gyerek életére - és ez a hatás lehet jó is, rossz is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Bölcsen teszed tehát, ha jól sikerült ünnepeket teremtesz gyermekednek, és te magad is tiszta szívből élvezed azt, mert ezek a boldog napok jelentős mértékben kárpótolhatnak a saját gyerekkorodban esetlegesen elszenvedett érzelmi nélkülözésért.

Könyvünk Bruno Bettelheim Az elég jó szülő címe könyve alapján íródott, mely a Cartaphilus Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük