12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek
A túl sós ételek nem tesznek jót.

Dia

	Sósmogyoró	Bár a mogyoró, a dió és más csonthéjasok mértékkel fogyasztva, a bennük lévő értékes olaj és vitaminok miatt egészségesek, ezek sózott változata sajnos már kevésbé jó a szervezetnek, pláne a gyerekekének, ugyanis ezeket a gyártók erősen sózzák. Válaszd a nem sózott verziókat az üzletekben!

Sósmogyoró

Bár a mogyoró, a dió és más csonthéjasok mértékkel fogyasztva, a bennük lévő értékes olaj és vitaminok miatt egészségesek, ezek sózott változata sajnos már kevésbé jó a szervezetnek, pláne a gyerekekének, ugyanis ezeket a gyártók erősen sózzák. Válaszd a nem sózott verziókat az üzletekben!

Dia

	Fehér kenyér	Kenyeret mindennap fogyasztanak az átlagos étrenddel élők, így a gyerekek tányérjára is kerül egy-egy szelet. Ebből azonban a fehér helyett ne csak azért válaszd a teljes kiőrlésűt, mert abban több a tápanyag és nem finomított lisztből van, hanem azért is, mert míg a fehér két szeletében 280mg nátrium van, a teljes kiőrlésűében csak 6mg.

Fehér kenyér

Kenyeret mindennap fogyasztanak az átlagos étrenddel élők, így a gyerekek tányérjára is kerül egy-egy szelet. Ebből azonban a fehér helyett ne csak azért válaszd a teljes kiőrlésűt, mert abban több a tápanyag és nem finomított lisztből van, hanem azért is, mert míg a fehér két szeletében 280mg nátrium van, a teljes kiőrlésűében csak 6mg.

Dia

 	Sózott zöldségek 	Felmerülhet a kérdés, hogy kerül a paradicsom a sós ételek listájára, de az ok adott. Sokaknak ugyanis szokása, hogy a zöldségeket, amiket a szendvicsek mellé fogyasztanak, megsózzák. Noha előfordulhat, hogy úgy finomabb, ez egy feleslegesen bevitt sómennyiség, amiről érdemes lemondani. Ne szoktasd rá a gyereket a zöldségek megsózására!

Sózott zöldségek

Felmerülhet a kérdés, hogy kerül a paradicsom a sós ételek listájára, de az ok adott. Sokaknak ugyanis szokása, hogy a zöldségeket, amiket a szendvicsek mellé fogyasztanak, megsózzák. Noha előfordulhat, hogy úgy finomabb, ez egy feleslegesen bevitt sómennyiség, amiről érdemes lemondani. Ne szoktasd rá a gyereket a zöldségek megsózására!

Dia

 	Előre pácolt húsok 	A finom sült húsokat a kicsik is imádják, ám ezekből nem jó, ha az előre pácoltak kerülnek a serpenyőbe, ugyanis a rájuk kent pácnak nagyon magas a sótartalma. A húst frissen, natúr állapotban szerezzétek be, és fűszerezzétek magatok, minél kevesebb sóval. Az enyhe pirítás, a fokhagyma és a fűszerek izgalmas ízt adnak, izgalmasabbat a sónál.

Előre pácolt húsok

A finom sült húsokat a kicsik is imádják, ám ezekből nem jó, ha az előre pácoltak kerülnek a serpenyőbe, ugyanis a rájuk kent pácnak nagyon magas a sótartalma. A húst frissen, natúr állapotban szerezzétek be, és fűszerezzétek magatok, minél kevesebb sóval. Az enyhe pirítás, a fokhagyma és a fűszerek izgalmas ízt adnak, izgalmasabbat a sónál.

Dia


            	Halrudacska
            	A halrudacska könnyen elkészíthető, így a szülők is előszeretettel sütik ebédre, ráadásul nem lehet vele nagyon mellélőni, mert a kicsik szeretik. Ugyanakkor ez mégsem a legjobb dolog, ami a gyerek tányérjára kerülhet. Részben, mert olajos, részben, mert adalékanyagok vannak benne, de a legfőbb hibája, hogy nagyon magas a sótartalma.

Halrudacska

A halrudacska könnyen elkészíthető, így a szülők is előszeretettel sütik ebédre, ráadásul nem lehet vele nagyon mellélőni, mert a kicsik szeretik. Ugyanakkor ez mégsem a legjobb dolog, ami a gyerek tányérjára kerülhet. Részben, mert olajos, részben, mert adalékanyagok vannak benne, de a legfőbb hibája, hogy nagyon magas a sótartalma.

Dia

 	Gabonapehely 	Mivel alapvetően édesek, meglepő, hogy a reggelizőpelyhek sótartalma mégis az egekben van. Egyes pelyheknek a nátriumtartalma akár 220mg is lehet adagonkánt. Ha veszel a gyereknek, feltétlen nézd meg a doboz hátulját, mennyi cukor, mennyi só és milyen gabona van benne. Az előbbi kettő legyen minél alacsonyabb, az utóbbi a lejobb, ha zab.

Gabonapehely

Mivel alapvetően édesek, meglepő, hogy a reggelizőpelyhek sótartalma mégis az egekben van. Egyes pelyheknek a nátriumtartalma akár 220mg is lehet adagonkánt. Ha veszel a gyereknek, feltétlen nézd meg a doboz hátulját, mennyi cukor, mennyi só és milyen gabona van benne. Az előbbi kettő legyen minél alacsonyabb, az utóbbi a lejobb, ha zab.

Dia

 	Gyümölcslevek 	Imádják a gyerekek, és mivel sokuk tartalmaz plusz vitamint, a szülők is szívesen veszik a gyerekeknek a gyümölcsleveket. Sajnos azonban némelyiknek rendkívül magas a nátriumtartalma. Ezt érdemes ellenőrizni és tudatosan választani a boltban, de a legjobb, ha friss gyümölcsből magad préselsz a gyereknek gyümölcslevet. Ugyanígy, ásványvízből is alacsony nátriumtartalmút vegyetek!

Gyümölcslevek

Imádják a gyerekek, és mivel sokuk tartalmaz plusz vitamint, a szülők is szívesen veszik a gyerekeknek a gyümölcsleveket. Sajnos azonban némelyiknek rendkívül magas a nátriumtartalma. Ezt érdemes ellenőrizni és tudatosan választani a boltban, de a legjobb, ha friss gyümölcsből magad préselsz a gyereknek gyümölcslevet. Ugyanígy, ásványvízből is alacsony nátriumtartalmút vegyetek!

Dia

 	Felvágottak 	Felvágottat, szalámit is eszik szinte mindenki, így a kicsik is, hiszen a szendvicsek alapvető kellékéről van szó. Mégis, amennyire lehet, érdemes lecsökkenteni a fogyasztásukat, mivel sok sót tartalmaznak. Tegyetek inkább a kenyérre egy finom házi készítésű zöldfűszeres túrókrémet, vagy szeletelt főtt tojást.

Felvágottak

Felvágottat, szalámit is eszik szinte mindenki, így a kicsik is, hiszen a szendvicsek alapvető kellékéről van szó. Mégis, amennyire lehet, érdemes lecsökkenteni a fogyasztásukat, mivel sok sót tartalmaznak. Tegyetek inkább a kenyérre egy finom házi készítésű zöldfűszeres túrókrémet, vagy szeletelt főtt tojást.

Dia

	Konzervek	A konzerveket is érdemes kiiktatni a gyerek étrendjéből. Ha főzöl, ne a dobozból vedd a zöldségeket, hanem a piacról. Fél csésze vágott zöldbab konzerv például 380-390mg nátriumot tartalmaz körülbelül. A konzervek tartósítószertartalmuk miatt is kerülendők, amit hosszú eltarthatóságuk érdekében tesznek beléjük a gyártók.

Konzervek

A konzerveket is érdemes kiiktatni a gyerek étrendjéből. Ha főzöl, ne a dobozból vedd a zöldségeket, hanem a piacról. Fél csésze vágott zöldbab konzerv például 380-390mg nátriumot tartalmaz körülbelül. A konzervek tartósítószertartalmuk miatt is kerülendők, amit hosszú eltarthatóságuk érdekében tesznek beléjük a gyártók.

Dia

	Chips	Ki sem maradhatna  a listából a chips, melynek ropogóssága mellett az a legfőbb tulajdonsága, hogy rendkívül intenzív íze van. Ez nem csupán annak köszönhető, hogy különféle fűszerek vannak rajta, hanem bizony ízfokozók és sok só is. Ilyet sem érdemes adni a gyereknek, de ha veszel is neki, akkor pedig nagyon ritkán tedd.

Chips

Ki sem maradhatna  a listából a chips, melynek ropogóssága mellett az a legfőbb tulajdonsága, hogy rendkívül intenzív íze van. Ez nem csupán annak köszönhető, hogy különféle fűszerek vannak rajta, hanem bizony ízfokozók és sok só is. Ilyet sem érdemes adni a gyereknek, de ha veszel is neki, akkor pedig nagyon ritkán tedd.

Dia

 	Ketchup, mustár 	A ketchup és a mustár olyan kiegészítői lehetnek az ételeknek, melyek egészen új köntösbe bújtatják az ízeket, ezért a legtöbb ember, így a gyerekek is szeretik. Nem érdemes ugyanakkor gyakran fogyasztani, pláne nem a gyereknek adni, ugyanis sótartalmuk az egekben van.

Ketchup, mustár

A ketchup és a mustár olyan kiegészítői lehetnek az ételeknek, melyek egészen új köntösbe bújtatják az ízeket, ezért a legtöbb ember, így a gyerekek is szeretik. Nem érdemes ugyanakkor gyakran fogyasztani, pláne nem a gyereknek adni, ugyanis sótartalmuk az egekben van.

Dia

 	Gyorséttermi ételek 	A gyorséttermekben kapható ételek alapvetően kerülendők, hiszen valóságos kalóriabombák: sok-sok szénhidrát, cukor, zsír, egészségtelen adalékanyagok vannak bennük, és magas a sótartalmuk is. Sem a hamburger, sem a sültkrumpli nem tesz jót a gyerek egészségének.

Gyorséttermi ételek

A gyorséttermekben kapható ételek alapvetően kerülendők, hiszen valóságos kalóriabombák: sok-sok szénhidrát, cukor, zsír, egészségtelen adalékanyagok vannak bennük, és magas a sótartalmuk is. Sem a hamburger, sem a sültkrumpli nem tesz jót a gyerek egészségének.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: