5 étel, amiről kevesen sejtik, mennyire káros: tele vannak cukorral
Nálatok is gyakran kerülhetnek az asztalra, pedig ezek az ételek tele vannak cukorral.

Dia

	100%-os üdítő	Azt hinné az ember, hogy ha 100%-os gyümölcslevet vesz, egészséges italt iszik a család. Sajnos azonban döbbenetesen sok a cukor még ezekben is. Van olyan 100%-os narancslé, amelynek 100 milliliterje 9 gramm cukrot tartalmaz, egyfajta 100%-os multivitamin ital pedig 11,2 grammot. Egy bizonyos 100%-os ananászlé 11,5 grammot, a 100%-os alma pedig 11,4 gramm cukrot tartalmaz egyetlen deciliterben.

100%-os üdítő

Azt hinné az ember, hogy ha 100%-os gyümölcslevet vesz, egészséges italt iszik a család. Sajnos azonban döbbenetesen sok a cukor még ezekben is. Van olyan 100%-os narancslé, amelynek 100 milliliterje 9 gramm cukrot tartalmaz, egyfajta 100%-os multivitamin ital pedig 11,2 grammot. Egy bizonyos 100%-os ananászlé 11,5 grammot, a 100%-os alma pedig 11,4 gramm cukrot tartalmaz egyetlen deciliterben.

Dia

	Barbecue szósz	Sokan szeretik a barbecue szószt, gyerekek és felnőttek is, pedig elég magas a cukortartalma. Szétnéztünk, és egy bizonyos fajta 100 grammjában 25,7 gramm szénhidrát van, amiből csaknem az egész, vagyis 23,6 gramm cukor.

Barbecue szósz

Sokan szeretik a barbecue szószt, gyerekek és felnőttek is, pedig elég magas a cukortartalma. Szétnéztünk, és egy bizonyos fajta 100 grammjában 25,7 gramm szénhidrát van, amiből csaknem az egész, vagyis 23,6 gramm cukor.

Dia

	Gyümölcslevesporok	Nagyon finomak és gusztusosak, de sajnos túl azon, hogy instant levesek helyett jobb otthon friss gyümölcsből főzni, az ilyen levesporok cukortartalma is igen magas. Van például olyan, amiből egyetlen adag 30 gramm, vagyis 10 kockacukornyi cukrot tartalmaz.

Gyümölcslevesporok

Nagyon finomak és gusztusosak, de sajnos túl azon, hogy instant levesek helyett jobb otthon friss gyümölcsből főzni, az ilyen levesporok cukortartalma is igen magas. Van például olyan, amiből egyetlen adag 30 gramm, vagyis 10 kockacukornyi cukrot tartalmaz.

Dia

 	Salsa szósz  	Ki ne szeretne néha ropogtatni kicsit, főleg, ha mozizásról van szó? Gyerekek és felnőttek egyaránt. Sajnos azonban a szószok, amelyekbe a tortilla chipset mártogatja az ember, hiába sósak, cukrot is tartalmaznak bőven. A boltban kapható verziók közül az egyiknek például 100 grammja 7 gramm cukrot tartalmaz.

Salsa szósz

Ki ne szeretne néha ropogtatni kicsit, főleg, ha mozizásról van szó? Gyerekek és felnőttek egyaránt. Sajnos azonban a szószok, amelyekbe a tortilla chipset mártogatja az ember, hiába sósak, cukrot is tartalmaznak bőven. A boltban kapható verziók közül az egyiknek például 100 grammja 7 gramm cukrot tartalmaz.

Dia

	Gyümölcsjoghurt	Bár csalogató a neve, hiszen a gyümölcsből és a joghurtból az ember arra asszociál, egészséges ételt vásárol, valójában a gyümölcsjoghurtok sok cukrot tartalmaznak: 100 gramm akár 13 gramm cukrot is tartalmazhat. A gyerekkedvenc cukorkás joghurtokról ne is beszéljünk - 100 grammjukban 18,5 gramm cukor is lehet.

Gyümölcsjoghurt

Bár csalogató a neve, hiszen a gyümölcsből és a joghurtból az ember arra asszociál, egészséges ételt vásárol, valójában a gyümölcsjoghurtok sok cukrot tartalmaznak: 100 gramm akár 13 gramm cukrot is tartalmazhat. A gyerekkedvenc cukorkás joghurtokról ne is beszéljünk - 100 grammjukban 18,5 gramm cukor is lehet.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: