5 iskolai logikai feladat, ami sokszor kifog a felnőtteken is: neked mennyit sikerül megoldani?

Általános iskolában, pláne matekórákon számos logikai feladatot kellett megoldani, amik közül néhány még felnőttként is fejtörést okozhat.

logikai feladatok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Első ránézésre egyszerűnek tűnő logikai feladatok okozhatnak több perces fejtörést, de az biztos, hogy jóleső érzés tölti el az embert, amikor az általa kitalált megoldás valóban jónak bizonyul.

Ezek a feladatok még élvezetesebbek lehetnek, ha kicsikkel együtt próbáltok meg rájönni a nyitjukra. Fejlesztik a memóriát és a logikai készséget, nem beszélve arról, hogy remek közös szórakozást nyújt a program.

A bűvös csillag

Az alább látható csillag néhány eleme hiányzik. Kitalálod, milyen számok lapulnak a kérdőjelek alatt? A megoldás a kép alatt látható, így mielőtt lejjebb görgetnél, oldd meg a feladványt!

Megoldás: a csillagok csúcsait a velük közvetlen szomszédos számok összegei adják. Ez alapján már könnyen kitalálható, hogy a 2-es és a 8-as között 10-es, a 9-es és a 6-os között 1-es, az 5-ös és a 4-es között pedig 9-es szám lapul.

Négyzetek tobzódása

Egy fokkal nehezebb, elgondolkodtatóbb feladvány következik, melyben azt kell kitalálni, hogy pontosan hány négyzet látható az alább szereplő képen. A megoldás szintén az ábra alatt rejlik, így ha szeretnéd egyedül megfejteni, még ne görgess lejjebb. Egy kis segítség: a megoldás nem 27, hiába tűnhet elsőnek helyesnek.

Megoldás: ha az összes négyzetet beleszámolod, aminek ugye definíciója az, hogy mindegyik oldala egyenlő nagyságú, a helyes megoldás a 40. Ide kattintva egy egyszerű gif pontosan megmutatja, hogyan jöhet ki ez a szám.

Az útvesztő

Más jellegű, de hasonló logikai gondolkodást igényel ez az útvesztős feladat, melyben meg kell találnod a kijáratot. Szerinted melyik szín mutatja a kivezető utat?

logikai puzzle 4

Megoldás: a minilabirintus vizsgálata közben olykor-olykor már az ember szeme néha belekáprázik az út keresésébe, de ha a kék színre gondoltál helyes megoldásként, akkor bizony, ha ez az aranytallér a zsebedben lenne, sikeresen ki is jutottál volna vele az útvesztőből.

Trükkös háromszögek

A négy háromszög rubrikáin belül csak egyetlenegy érték hiányzik. Ha rájössz, mi a logikai kapcsolat a középső és a háromszög csúcsaiban helyezkedő számok között, könnyedén kitalálhatod, mit rejt a kérdőjel a feladványban.

logikai puzzle 1

Megoldás: a háromszögek bal alsó sarkában található számok szorzóként működnek. Először össze kell adnod a tetején lévő értéket a jobb alsóval, majd ezt felszorozni. Az eredmények e szerint a képlet szerint jönnek ki: (2 + 3) x 1 = 5, (2 + 11) x 2 = 26, (4 + 2) x 3 = 18 és végül (2 + 6) x 3 = 24, ami egyúttal a megoldás is.

Számolj utána

Végezetül egy trükkös fejtörőhöz érkeztünk, ahol szintén kulcsfontosságú rájönni a kapcsolatokra a számok között. Ha jól következtetsz, az eredmények magától értetődőek lesznek számodra is. Találd ki, mi lehet a megoldás!

1234 = 37 

1672 = 79

1525 = 67

3424 = 76

8172 = ?

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megoldás: ha még nem fejtetted meg, ne olvass tovább. Ha kész vagy, akkor eláruljuk, hogy a kérdőjel a 99-es számot rejtette. Úgy kaphatod meg az adott értékeket, hogy a számok legelső két számjegyét és utolsó két számjegyét adod össze. Tehát 1 + 3 és 3 + 4 = 37 és így tovább, így jön ki végül a 8 + 1 és 7 + 2 összeadásokból a 99.

Még több logikai feladat

Logikai feladatokat megfejteni elgondolkodtató, mégis pihentető elfoglaltság, ami megmozgatja nemcsak a kicsik, de a felnőttek agytekervényeit is, így a legjobb, ha közösen, együtt végzitek el őket.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, pinterest, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük