Hogyan szoktasd a gyereket a bilire?

Elérkezettnek látod a pillanatot, hogy lekerüljön a pelus? Mielőtt belevágnál, ismerd meg a bilire szoktatás rejtelmeit!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Na, milyen érzés szobatisztának lenni? Elsőre talán furának tűnhet a kérdés, hiszen teljesen természetes és magától értetődő, hogy amikor eljön az ideje, szépen elvonulsz, és teszed a dolgod a magad magányában. Viszont, ha megkérdezed a kisgyerekes szülőket arról, hogy mit is gondolnak a pelenkamentes életről, akkor sokan fogják lehetetlen küldetésnek titulálni azt a feladatot, amit egy három év alatti, fékezhetetlen energiabombaként működő gyermek bilire szelídítése jelent.

Mert egy kisgyermek pelustalanítása egyáltalán nem egyszerű dolog! Ráadásul az anyáknak ezt a nedves harcot sok esetben egyedül kell megvívniuk, hiszen a párjuk - ha csak a gazdasági világválság másként nem rendeli - napjának java részét a munkahelyén tölti.

Mégis hogyan vágj bele?

Mint minden, a szobatisztaság is fejben dől el. Méghozzá a szülő fejében! Ezért hát első lépésként készítsd fel a lelked, hogy készen állj a szobatisztasághoz vezető, több hónapból álló, bili melletti mesékkel övezett rögös útra. Csak akkor vágj bele, ha elég erősnek érzed magad, mert itt nem lehet, de legalábbis nem érdemes félúton megállni. Első lépésként mesélj a gyerekednek arról, hogy mi is az a furcsa, hideg fehér objektum a  fürdőszobában, majd azt is magyarázd el neki, hogy apa és anya miért nem hord pelust.

Kezdetben a legjobb, ha azt tűzöd ki célul, hogy amikor a gyerkőcöd már képes ok-okozati kapcsolatot vonni egy bizonyos érzet és annak várható következményei közé, és mindezt például hangos kaki vagy pisi felkiáltással előre is jelzi, akkor az esemény előtt gyorsan leültesd őt a babatrónusra. Nem kell ehhez semmi egyéb, csak azonnali cselekvési képesség: azaz gyors reflex és remek reakcióidő, amivel a gyerekek egy-két éves korára minden szülő rendelkezik, mert, ha nem is volt ilyenje, időközben kialakult.

Ha végre sikerül időben a megfelelő helyre tenned a bilit, és porontyod bele is talál abba, akkor dicsérd agyon, ezzel érzékeltetve örömöd és elégedettséged. Mivel az embergyerekek ebben a korban még meg szeretnének felelni a szülői elvárásoknak, a megélt sikerélmény ösztönző hatása folytán utódod ismét törekedni fog arra, hogy újra kivívja elismerésed.

A bilire lecsücsülünk, potty!

A pelenkától, attól a ruhadarabtól, amit ekkorra már szinte a teste részének tekint, csak akkor foszd meg gyermekedet, ha az első próbát sikeresen kiállta. Az élmény lenyűgöző lesz számára: gondolj csak bele, milyen ismeretlen érzés lehet a babádnak a pelenkamentes lét, hiszen addigi élete során - a fürdetést leszámítva - szinte sosem volt teljesen meztelen! Figyeld csak meg meglepett ábrázatát, amikor felfogja, hogy pucér a babapopsija!

Az új és ismeretlen helyzet miatt ilyenkor általában eluralkodik a gyerekeken a bizonytalansággal vegyes kíváncsiság, és képesek huzamosabb ideig saját, eddig elzárt bőrfelületük keltette közvetlen érzetek megismerésével foglalkozni. De a romantikus rész itt be is fejeződik. Nem olyan egyszerű ugyanis a dolog, hogy volt pelus, nincs pelus, az első csupasz órák után ugyanis még azért nem árt visszabújtatnod gyermekedet a nedvszívó öltözet védelmébe. Hacsak nem szeretnéd Fenyő Miklós Csavard fel a szőnyeget! című számának dallamára biztonságos helyre rejteni a nappali díszét, elkerülendő a nedves foltokat.

Mire számíts pelus nélkül?

Minden igyekezeted ellenére az első hetek alatt a kis felfedező garantáltan megtapasztalja néhányszor, hogy mi is az a bepisilés. Hiszen eddig a pelus mindig diszkréten felszívta, megtartotta a különféle anyagokat, így ő sosem találkozott a kis- és nagydolgok következményeivel. A modern pelenkákban felnövő mai gyermeket éppen ezért többnyire meglepi, amikor életében először tócsát csinál maga köré.
Onnantól ugyanis, hogy először jelzi a gyerek, ha ki kell mennie, a teljes szobatisztaságig el kell telnie egy kis időnek, ami alatt bizony sűrűn moshatod a babaruhákat.

Hogyan tartsd a bilin?

A bilin ücsörgés képessége egyébként nem a mai örökmozgó aprónemzedék sajátja, ezért fel kell készülnöd arra, hogy le kell majd foglalnod gyermekedet egészen addig, amíg az szükséges. Mivel minden gyermek más, egyedül kell kitapasztalnod, mivel tudod lekötni porontyod figyelmét.

Van, akinek a mesélés vagy a képeskönyv-nézegetés jön be, míg mások a tévénézésre esküsznek, de a cél ez esetben szinte bármilyen eszközt szentesít! A lényeg, hogy a folyamatok a megfelelő mederbe és az ellenőrzésed alá kerüljenek, mert akkor elkezdődhet végre az a hosszú időszak, ami eleinte az otthon körüli kisebb és esetenként túl hamar véget érő sétákkal indul, majd a több órás pelenka nélküli kirándulásokban csúcsosodik ki.

A következő szintet az első nyilvános WC-, illetve bokorhasználat abszolválásával teljesítheted, míg a teljes győzelmet az éjszakákért vívott nagy csata megnyerése jelenti. És mielőtt elfelejtenéd! Itt a nyár, ami a legtökéletesebb időszak a tocsogós műveletek megkezdésére! Vedd csak le azt a pelenkát!

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük