13 évesen hozta világra első ikerbabáit Mariam: 36 éves korára 42 gyermeke született

Az ugandai nőt férje évekkel ezelőtt elhagyta, így egyedül neveli a népes családot.

GettyImages-95895793

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma Magyarországon a 18-50 év közötti korosztály körében az ideálisnak tartott gyerekszám megközelíti a kettőt, azaz a családok többsége két gyermek vállalását tartja ideálisnak. Ennek ismeretében már az is meglepő, ha valaki négy vagy öt gyermeket hoz a világra, azt pedig elképzelni sem tudjuk, milyen az, ha valakinek 42 babája születik.  

Mariam Nabatanzi egy ritka genetikai rendellenességnek, a hiperovulációnak nevezett jelenségnek köszönheti fokozott termékenységét, vagyis azt, hogy a ciklusban nem egy, de több petesejtet termel a szervezet, ezáltal gyakoribb az ikerterhességek aránya. Így történhetett, hogy 36 éves korára 42 gyermeknek adott életet az ugandai asszony.

13 évesen hozta világra első ikerbabáit

A nő gyerekkora nem volt felhőtlen. Mélyszegénységben élő szülei 12 éves korában hozzákényszerítették egy negyvenéves férfihoz, akitől egy évvel később, 13 évesen születtek meg ikrei. Már első terhességénél figyelmeztették a fiatal anyukát az orvosok, hogy még nagyon sok gyermeke fog születni. És valóban: 23 éves korára már 25 gyermeket, 36 éves korára pedig 42 csemetét hozott világra, négy a szülést követő időszakban hunyt el.

Névtelen

Az asszony férje három évvel ezelőtt hagyta el a családot, így a korábban fodrászként dolgozó nő egyedül kénytelen eltartani népes családját: egy kávéültetvényekkel körülvett, agyagból készült viskóban lakik a csemetékkel, aminek teteje fémhulladékokból van összetákolva, ahol sokan közülük a földön alszanak. Az anya fémhulladékgyűjtésből, gyógynövények termesztéséből, piacozásból és egyéb alkalmi munkákból próbálja eltartani őket, ami pokolian nehéz lehet, hiszen az élelem megteremtésére, a ruházkodásra vagy az iskolára is egyedül kell megteremtenie az anyagiakat.

- Könnyekkel a szememben nőttem fel, a férjem rengeteg szenvedést okozott nekem. Ma már csak az éltet, hogy a gyermekeimről gondoskodni tudjak, és pénzt kereshessek - mondta a brit Mirrornak.

Négyes ikreket is többször szült

Az asszony az évtizedek során hatszor szült ikreket, négyszer hármas ikreket, és háromszor négyes ikreket, nyolcszor pedig sima terhessége volt. A 42 babából több a születést követő időszakban elhunyt. Legutóbb utolsó ikerterhessége során született halva az egyik gyermeke, ezek után döntött úgy férje, hogy elhagyja a családot, akiről állítja, sosem volt egy mintaapa: hetekre eltűnt, és a feleség azt sem tudta, hol jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mariam Nabatanzi orvosi segítséget kért, hogy többé ne szülhessen. Utoljára három évvel ezelőtt volt terhes. Hogy megállítsák a folyamatot, műtéti úton elkötötték a petevezetékét.

Így néz ki 5 perc gyanús csend

Mivel ilyenkor sok szülő zsebéből előkerül a mobil, bőségesen töltenek fel a netre vicces fotókat: 5 perc gyanús csend után a kattintó szülők így találták gyermekeiket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary, YouTube

Ezt is szeretjük