13 évesen hozta világra első ikerbabáit Mariam: 36 éves korára 42 gyermeke született
Az ugandai nőt férje évekkel ezelőtt elhagyta, így egyedül neveli a népes családot.

GettyImages-95895793
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma Magyarországon a 18-50 év közötti korosztály körében az ideálisnak tartott gyerekszám megközelíti a kettőt, azaz a családok többsége két gyermek vállalását tartja ideálisnak. Ennek ismeretében már az is meglepő, ha valaki négy vagy öt gyermeket hoz a világra, azt pedig elképzelni sem tudjuk, milyen az, ha valakinek 42 babája születik.  

Mariam Nabatanzi egy ritka genetikai rendellenességnek, a hiperovulációnak nevezett jelenségnek köszönheti fokozott termékenységét, vagyis azt, hogy a ciklusban nem egy, de több petesejtet termel a szervezet, ezáltal gyakoribb az ikerterhességek aránya. Így történhetett, hogy 36 éves korára 42 gyermeknek adott életet az ugandai asszony.

13 évesen hozta világra első ikerbabáit

A nő gyerekkora nem volt felhőtlen. Mélyszegénységben élő szülei 12 éves korában hozzákényszerítették egy negyvenéves férfihoz, akitől egy évvel később, 13 évesen születtek meg ikrei. Már első terhességénél figyelmeztették a fiatal anyukát az orvosok, hogy még nagyon sok gyermeke fog születni. És valóban: 23 éves korára már 25 gyermeket, 36 éves korára pedig 42 csemetét hozott világra, négy a szülést követő időszakban hunyt el.

Névtelen

Az asszony férje három évvel ezelőtt hagyta el a családot, így a korábban fodrászként dolgozó nő egyedül kénytelen eltartani népes családját: egy kávéültetvényekkel körülvett, agyagból készült viskóban lakik a csemetékkel, aminek teteje fémhulladékokból van összetákolva, ahol sokan közülük a földön alszanak. Az anya fémhulladékgyűjtésből, gyógynövények termesztéséből, piacozásból és egyéb alkalmi munkákból próbálja eltartani őket, ami pokolian nehéz lehet, hiszen az élelem megteremtésére, a ruházkodásra vagy az iskolára is egyedül kell megteremtenie az anyagiakat.

- Könnyekkel a szememben nőttem fel, a férjem rengeteg szenvedést okozott nekem. Ma már csak az éltet, hogy a gyermekeimről gondoskodni tudjak, és pénzt kereshessek - mondta a brit Mirrornak.

Négyes ikreket is többször szült

Az asszony az évtizedek során hatszor szült ikreket, négyszer hármas ikreket, és háromszor négyes ikreket, nyolcszor pedig sima terhessége volt. A 42 babából több a születést követő időszakban elhunyt. Legutóbb utolsó ikerterhessége során született halva az egyik gyermeke, ezek után döntött úgy férje, hogy elhagyja a családot, akiről állítja, sosem volt egy mintaapa: hetekre eltűnt, és a feleség azt sem tudta, hol jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mariam Nabatanzi orvosi segítséget kért, hogy többé ne szülhessen. Utoljára három évvel ezelőtt volt terhes. Hogy megállítsák a folyamatot, műtéti úton elkötötték a petevezetékét.

Így néz ki 5 perc gyanús csend

Mivel ilyenkor sok szülő zsebéből előkerül a mobil, bőségesen töltenek fel a netre vicces fotókat: 5 perc gyanús csend után a kattintó szülők így találták gyermekeiket.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary, YouTube

Ezt is szeretjük