Így élnek a világ legszennyezettebb városában a gyerekek: szeméthalmokon dolgoznak és játszanak Delhiben
Delhiben elképesztően szennyezett a levegő és a víz, a gyermekek élhetetlen körülmények között élnek.

GettyImages-924653124
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem túlzás azt állítani, hogy Delhi minden egyes milliméterét átitatták már a szennyező anyagok a talajtól egészen a kék égig. A túlnépesedés és a környezetszennyezés mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy kiérdemelje a világ legszennyezettebb városa címet.

A WHO felmérései szerint levegője még a sokszor negatív példaként emlegetett kínai főváros, Peking szmogos légkörénél is szennyezettebb. Rengeteg autó kipufogója pöfögi tele nap mint nap a levegőt, sok helyen egymás hegyén-hátán épülnek a házak, melynek kéményei szintén szennyező anyagokat juttatnak ki, arról nem beszélve, hogy gyakran szemeteket égetnek a területen.

Gyerekként élni a világ legszennyezettebb városában

Az előbb felsorolt tényezőknek köszönhetően egy baljós, sárgás szmogréteg alakult ki a város körül, ami még a helyi lakosok által szentnek titulált Jamuna folyó vizét is mérgezi, bár abba a talajból is belefolynak szennyeződések. A közel 1500 kilométer hosszan csordogáló folyó egész Indiát átszeli, és 57 millió embernek szolgáltat vizet - olyan vizet, ami gyakorlatilag ihatatlan.

GettyImages-527005712

A folyóban kimutatható szennyezőanyagok 80%-a Delhi területéről kerül bele, néhol feketére változtatva a hömpölygő vízfolyam színét, más helyeken pedig vastag rétegben hordja magával a szemetet. Pedig központi szereppel bír a Jamuna, mely nemcsak a mezőgazdasági termelésben játszik szerepet, de még a gyerekek is gyakran játszanak benne, ruhát mosnak, fürödnek benne, netán szimplán isznak a vizéből, hiszen hitük szerint az elmossa a bűneiket.

A központi területnek nyilvánított Delhi csordultig van szeméttel, és a kialakult szeméthegyeken gyakran játszanak a gyerekek különböző veszélyes hulladékok között. De nem csak szórakozásból töltenek időt ott a fiatalabb korosztály tagjai, hanem így keresik meg a napi betevőjüket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Olyan fémeket, műanyagokat és papírokat gyűjtögetnek a szeméthalomról vagy a mérgező anyagokkal is teli folyó vizéből, amiket később hasznosítani tudnak. Jobb napokon, és éjjel-nappal dolgozva akár ezer rúpiát, azaz átszámítva közel négyezer forintnak megfelelő összeget kereshetnek így.

A már előbb említett szemétégetés közben sem zavartatják magukat, némely ott készült felvételen jól kivehető, ahogy a maximum 12 éves gyerekek ugrálnak az éppen füstölgő szemeteken, belélegezve a veszélyes füstöt. Pár éve szomorú statisztikát közölt a National Geographic, miszerint közel 1,7 millió 5 évnél fiatalabb gyermek veszti életét Indiában a környezetszennyezés során keletkező mérgező anyagok miatt.

Pedig sokuknak ez az élet, és nem is reménykednek kitörési lehetőségekben, hiszen a szegényebb rétegbe tartozó családok legtöbbször nem tudják normálisan iskolába sem járatni gyermekeiket. Különböző szervezetek igyekeznek enyhíteni az egyre rosszabbodó életkörülményeken, hogy legalább néhányuk jövőjét megmenthessék.

Ilyen a gyerekek élete Észak-Koreában

A világ legszigorúbb diktatúrájában a gyerekek élete is teljesen más, mint bárhol máshol.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük