10 fontos dolgot is fejleszt a labdázás gyerekkorban: a motorikus képességektől a szocializációig

A labdázás a világ egyik legegyszerűbb játéka, és mint kiderült, az egyik leghasznosabb is, hiszen rengeteg készséget, képességet fejleszt gyerekkorban.

labda gyerek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden gyerek fejlődésének jót tesz a labdázás, legyen szó gurításról, dobásról, elkapásról vagy rugdosásról. Igazán olcsó, bárhol elérhető játék, tökéletes bármilyen korosztály számára.

A labdázás fejleszti a kicsi motorikus képességeit, a kéz-szem koordinációját, megtanítja az időzítés fontosságát, amik mind-mind kulcsfontosságú szereppel bírnak a kisgyermekek érési folyamatában.

A labdajáték hatása a fejlődésre

Már egészen kicsi kortól adható labda a gyereknek, ami azonnal hat a csöppségek motorikus képességeire, fejleszti a térérzékelést és az egyensúlyérzéket is, és segít megtapasztalni, milyen érzés valamilyen más test mozgását befolyásolni a sajátjukén kívül. A babákat lenyűgözi, ha valamilyen tárgyat elguríthatnak vagy eldobhatnak, önfeledt játékidőt nyújt ez az egyszerű eszköz.

GettyImages-177319546

A labdák adogatása a szociális képességekre is hat, a gyerekek észlelik, hogy ily módon kapcsolatba léphetnek szüleikkel, testvéreikkel vagy hasonló korú játszótársaikkal. Az oda-vissza adogatással az ok-okozati kapcsolatokat is elkezdik megérteni.

A tipegők mindeközben fel tudják fedezni a labdában rejlő lehetőségeket, hogy különböző erőhatásokkal milyen mozgást válthatnak ki, pattogtathatják, guríthatják, eldobhatják, vagy bele is rúghatnak. A szabad játék és a kísérletezgetés jótékonyan befolyásolja a kreativitás fejlődését és a kritikus gondolkodás képességét is.

A labdázás tökéletes átmentet képez az önálló játszástól egészen az együttműködésen alapuló, kooperatív játékokig is, ami létfontosságú a szociális készségek fejlesztésének szempontjából. Labdajátéktól függően elsajátíthatják a versengés vagy a csapatjáték lényegét. Később sikeresen tanulhatnak meg különböző szabályokat, megérthetik az osztozkodás fontosságát is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A labdák mérete is számít

A különböző méretű labdák eltérő képességeket, készségeket fejlesztenek. A nagyobb fajták, amiket két kézzel kell megfogni, másképp hatnak, mint a kisebb, teniszlabda-méretűek. Utóbbiakat könnyebb megfogni, és hamarabb tudnak vele szórakozni a kicsik, míg a kétkezes labdák megfogásához már kell némi kézügyesség. Fontos, hogy nagyobb legyen annál, mint hogy a pici be tudja kapni, és lenyelni, érdemes lehet áttanulmányozni a Heimlich-féle műfogásnak azon változatát, amit kifejezetten kisgyerekek megmentésére találtak ki.

GettyImages-910027420

A másik fontos dolog, hogy érdemes már a legelején szabályokhoz kötni a labdázást, hogy hol lehet, kinn vagy benn, illetve mikor nem szabad mások felé dobni. Ha megtanulja a kicsi idejekorán, hogy a labdát ne hajítsa olyan felé, aki nem számít rá, tilos fegyverként használnia, mert károkat, balesetet vagy sérülést is okozhat, akkor a későbbiekben sem lesz probléma. Természetesen csak egy bizonyos kor után képesek a gyerekek szabályokat megérteni, egészen pici korban biztonságos környezetet kell teremteni az ilyenfajta játékokhoz, eltenni a törékeny vagy éles tárgyakat a közelből.

8 nagyszerű, ám filléres játék, amivel órákig elvan a gyerek

Nyolc olyan egyszerű és pénztakarékos ötletet mutatunk, amelyek nemcsak fejlesztik a kézügyességüket, de szórakoztatóak is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük