10 fontos dolgot is fejleszt a labdázás gyerekkorban: a motorikus képességektől a szocializációig
A labdázás a világ egyik legegyszerűbb játéka, és mint kiderült, az egyik leghasznosabb is, hiszen rengeteg készséget, képességet fejleszt gyerekkorban.

labda gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden gyerek fejlődésének jót tesz a labdázás, legyen szó gurításról, dobásról, elkapásról vagy rugdosásról. Igazán olcsó, bárhol elérhető játék, tökéletes bármilyen korosztály számára.

A labdázás fejleszti a kicsi motorikus képességeit, a kéz-szem koordinációját, megtanítja az időzítés fontosságát, amik mind-mind kulcsfontosságú szereppel bírnak a kisgyermekek érési folyamatában.

A labdajáték hatása a fejlődésre

Már egészen kicsi kortól adható labda a gyereknek, ami azonnal hat a csöppségek motorikus képességeire, fejleszti a térérzékelést és az egyensúlyérzéket is, és segít megtapasztalni, milyen érzés valamilyen más test mozgását befolyásolni a sajátjukén kívül. A babákat lenyűgözi, ha valamilyen tárgyat elguríthatnak vagy eldobhatnak, önfeledt játékidőt nyújt ez az egyszerű eszköz.

GettyImages-177319546

A labdák adogatása a szociális képességekre is hat, a gyerekek észlelik, hogy ily módon kapcsolatba léphetnek szüleikkel, testvéreikkel vagy hasonló korú játszótársaikkal. Az oda-vissza adogatással az ok-okozati kapcsolatokat is elkezdik megérteni.

A tipegők mindeközben fel tudják fedezni a labdában rejlő lehetőségeket, hogy különböző erőhatásokkal milyen mozgást válthatnak ki, pattogtathatják, guríthatják, eldobhatják, vagy bele is rúghatnak. A szabad játék és a kísérletezgetés jótékonyan befolyásolja a kreativitás fejlődését és a kritikus gondolkodás képességét is.

A labdázás tökéletes átmentet képez az önálló játszástól egészen az együttműködésen alapuló, kooperatív játékokig is, ami létfontosságú a szociális készségek fejlesztésének szempontjából. Labdajátéktól függően elsajátíthatják a versengés vagy a csapatjáték lényegét. Később sikeresen tanulhatnak meg különböző szabályokat, megérthetik az osztozkodás fontosságát is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A labdák mérete is számít

A különböző méretű labdák eltérő képességeket, készségeket fejlesztenek. A nagyobb fajták, amiket két kézzel kell megfogni, másképp hatnak, mint a kisebb, teniszlabda-méretűek. Utóbbiakat könnyebb megfogni, és hamarabb tudnak vele szórakozni a kicsik, míg a kétkezes labdák megfogásához már kell némi kézügyesség. Fontos, hogy nagyobb legyen annál, mint hogy a pici be tudja kapni, és lenyelni, érdemes lehet áttanulmányozni a Heimlich-féle műfogásnak azon változatát, amit kifejezetten kisgyerekek megmentésére találtak ki.

GettyImages-910027420

A másik fontos dolog, hogy érdemes már a legelején szabályokhoz kötni a labdázást, hogy hol lehet, kinn vagy benn, illetve mikor nem szabad mások felé dobni. Ha megtanulja a kicsi idejekorán, hogy a labdát ne hajítsa olyan felé, aki nem számít rá, tilos fegyverként használnia, mert károkat, balesetet vagy sérülést is okozhat, akkor a későbbiekben sem lesz probléma. Természetesen csak egy bizonyos kor után képesek a gyerekek szabályokat megérteni, egészen pici korban biztonságos környezetet kell teremteni az ilyenfajta játékokhoz, eltenni a törékeny vagy éles tárgyakat a közelből.

8 nagyszerű, ám filléres játék, amivel órákig elvan a gyerek

Nyolc olyan egyszerű és pénztakarékos ötletet mutatunk, amelyek nemcsak fejlesztik a kézügyességüket, de szórakoztatóak is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük