4 mozdulat, amit meg kell tanítanod a gyermekednek, ha fontos neked a jövője
Sokan nem veszik eléggé komolyan, pedig nagyon fontos.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerek jövője múlhat négy mozdulaton. Elsőre túlzásnak tűnhet, pedig valóban erről van szó. Ahhoz ugyanis, hogy esélye legyen az egészséges és boldog életre, olyan környezetre is szüksége lesz, melyben az élővilág egyensúlya, az időjárás harmóniája és a levegő tisztasága is rendben van, valamint van elegendő ivóvíz.

A Föld napján, április 22-én fontos, hogy szülőként belásd, gyermeked érdekében környezete óvására kell tanítanod. A következő négy dolgot mindenképpen add át neki, hogy ő is megtanulhassa, hogyan vigyázzon a Földre.

A szemét kidobása

Először is tanítsd meg a gyereknek, hogy a szemét a kukába való, és nem dobáljuk el sem az utcán, sem a parkban vagy az erdőben. Másodszor, a szemét otthoni gyűjtése kapcsán is fontos tudnivalókat kell átadnod.

Sok háztartásban van már szelektív kuka, de még nem elegendőben. A környezet védelme érdekében mindenképpen érdemes, amennyire csak lehet, szűrni és szelektíven gyűjteni a hulladékot. A gyereknek meg kell tanítani, melyik ládába mi kerüljön, és miért. Számára ez felérhet egy játékkal, még ha közben valami nagyon fontosat is tanul meg. Mire felnőtt lesz, a mozdulat már automatikussá válhat, amit a Föld, ha egyre többen így gyűjtik a szemetet, meg fog hálálni.

Megfogni és elvinni

A hulladékokat illetően a veszélyes hulladékok felismerése rendkívül lényeges részét képezi a környezetvédelemnek. Az elektromos berendezések, az akkumulátorok, az elemek például veszélyes hulladéknak számítanak, amikor kidobásra kerülnek. Bár gyermeked egyelőre valószínűleg nem kerül ilyenekkel érintkezésbe, már korán tanítsd meg neki, hogy az ilyen jellegű hulladékot nem a hagyományos szemét közé kell tenni, hanem minél előbb el kell juttatni egy, az adott típusú szemét begyűjtésére létesített pontra.

Elzárni a csapot

A csap elzárása az egyik legfontosabb mozdulat, amit a gyerekednek meg kell tanítanod. Magyarázd el neki, hogy a falból kiálló csap nem egy kiapaszthatatlan forrás, hanem bonyolult és drága eljárások árán juthat tiszta vízhez az ember. A tiszta ivóvizet értékelni kell, és figyelembe venni, hogy a Föld édesvízkészlete korlátozott.

Fogmosás közben tehát a gyerkőc ne folyassa a vizet, és ne folyjon a zuhany se feleslegesen. Minden ilyen apróság okosítja és felelősebb felnőtté teszi őt, aki majdan a Föld és az emberiség védelmében cselekedhet.

Megnyomni a kapcsolót

Nemcsak a víz, de az energia is olyasmi, melyet nem szabad ész nélkül használni, hiszen az elektromos áram előállítása a klímát romboló hatásoknak kitevő folyamat. Ennek az az oka, hogy fosszilis anyagok, mint szén, földgáz illetve kőolaj kellenek hozzá, ezek átalakítása pedig környezetszennyező anyagok kibocsátásával jár.

Arról nem is beszélve, hogy a Föld nyersanyagkészletei is végesek, és embernek pedig nem lenne szabad kizsákmányolnia, megkárosítania a természetet. Tanítsd meg tehát gyermekednek, hogy például a villany ne égjen feleslegesen, illetve a tévé se legyen bekapcsolva, ha senki sem nézi. Ha nagyobb lesz, így ő is odafigyelhet a mértékletes energiahasználatra.

Ezt is szeretjük