Sérülhet a gyerek lelke, ha erre nem figyelnek a szülők a nyári szünetben

A pszichológus figyelmeztet

Vakáció elvált szülők gyerekeiként.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári vakáció a gyerekek által leginkább várt időszak az évben. Igazi ajándék, meglepetésekkel és pihenéssel töltött idő, élményekben és örömökben gazdag életszakasz. Legalábbis ennek kellene lennie, az elvált szülők gyermekei számára meg még inkább. Ám az ő esetükben a nyaralások fázisa lealacsonyodhat a családi viszályok, erőfitogtatás, szülői konfliktusok szintjére.

Sokszor élesednek ki a viták a nyári időszakban, amikor nincs a gyerek a megszokott másodlagos szocializációs környezetében. Az óvodák és iskolák rendszerező biztonsága megszűnik egy időre, és gondoskodni kell a gyerekek felügyeletéről és értékes időtöltéséről. Mire kell figyelni, hogy a gyerek akkor is évezze a szünetet, ha szülei elváltak?

Ne a gyerek előtt!

Alig van olyan család, ahol ne fordulnának elő például a táborozások költségeiről szóló összetűzések, a volt férj vagy feleség új partnerével kapcsolatos féltékeny és tiltó megnyilvánulások Mindennek elsődleges és leginkább sújtott áldozata a gyerek. Deliága Éva pszichológus és gyermekterapeuta figyelmeztet, hogy a gyerek nagyon megsínyli, ha szülei a füle hallatára, vagy az ő tudtával veszekednek, esetleg éppen őrajta.

Nagyon fontos a szülők közti aktív, a gyermek érdekét mindenkor figyelembe vevő kommunikáció, melyet a gyerek szinte észre sem vesz.

Az új partner

A gyerek szinte csapdában érezheti magát, ha választania kell a szülei közt, illetve ha a szülők életébe belépő új partnernek irreális elvárásai vannak a gyerek felé, esetleg megjegyzéseket tesz a másik szülőre, annak nevelési módszerére. Nyáron, amikor huzamosabb időt töltenek együtt, ez fokozódhat. Minden szülőnek, illetve az új partnernek is tartózkodnia kell a derogáló megjegyzésektől, akár a másik fél anyagi és egyéb lehetőségeire utalva, mert az csak frusztrálni fogja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az egészséges lelkű gyermek

Nemcsak a szükséges fizikai, hanem a megfelelő mentális és pszichés jólétet is biztosítani kell a gyerekek számára. Mutatjuk, melyek a legáltalánosabb nevelési hibák!

Megoldások a vakációra

A mozaikcsaládok leghatékonyabb ütőkártyája a káosz ellen és az utódok érdekei mellett a nagyon alapos és időben történő szervezés. A szakértő szerint érdemes kompromisszumos megoldásra törekedni, és mindig előre megtervezni a nyaralást, hogy mindkét család tudjon számolni a szabad hetekkel. Amikor a gyermek hosszabb ideig az egyik szülőnél tartózkodik, biztosítani kell számára a kommunikáció, például a telefonálás lehetőségét a másik szülővel is. Alapvető megszervezni azt is, hogy a gyermek kiléphessen a nyaralásból, ha nem érzi jól magát. Tudassuk vele, hogy van rá mód, hogy visszatérjen a megszokott közegébe, ha úgy kívánja.

A nyári szünet elsősorban a gyermek ajándéka és privilégiuma. A szülőknek kell alkalmazkodni és elkerülni azt, hogy a vakáció a hatalmi játszmák eszköze legyen. Ez ugyanis kétélű fegyver, és visszafelé is elsülhet, mert a gyermek nem megy oda, ahol rosszul érzi magát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük