Kate és 8 gyerek: mi a baj a népszerű tévéműsorral? Fontos lenne tudatosítani

A TLC csatorna kedvelt műsora sokakban kelt tudattalanul is feszültséget.

Kate és 8 gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A női közönséget megcélzó műsoraival igen népszerű TLC csatorna realityje, a Kate plus 8, azaz Kate és nyolc gyerek című valóságshow Kate Gosselin és gyermekei mindennapjait meséli el.

Valóságshow, ám ez az elnevezés nem egészen helytálló - kritikusan, észszerűen átgondolva teljesen hibás. Sajnos azonban sokan mégis készpénznek veszik, amit látnak.

Kate és 8 gyerek

2005-ben exférjével, Jonnal a Túlélni hatosikrekkel és ikrekkel című műsorral kerültek először képernyőre, amikor is ikerlányok szüleiként, mesterséges megtermékenyítés útján Kate hatosikreknek adott életet. Történetük a Hatosikrek és ikrek: egy évvel később című műsorban folytatódott, majd 2007-ben elindult a Jon&Kate és 8 gyerek című realitysorozat. Az ezt követő években számos évad és epizód után Jonék a válásig sodródtak, ami számukra nehéz időszakot hozott, de rosszul érintette a közönséget is, ezért a TLC szüneteltette a sorozatot. Kate 2010-ben Kate és 8 gyerek címmel folytatta azt, immáron egyedülálló anyaként. Szerencsére Jon sem tűnt el a gyerekek életéből.

kate-2

Hol a probléma?

Nyüzsgés, konfliktusok, fáradtság, állandó káosz - mindez abszolút normális, ha az embernek ennyi gyereke van, és szerencsére a műsor készítői sem kozmetikázzák ki teljesen az epizódokból, ami ezzel jár, még ha nyilvánvalóan a terhek és tennivalók töredéke kerül is csak adásba. Mégis, amit látunk, távol áll a valóságtól, ezért nagyon fontos kritikus szemmel követni a részeket.

A realityt nézve ugyanis, akár megfogalmazza magában a dolgot, akár belső, megmagyarázhatatlan feszültségként éli meg, sok anyában ébredhet elégedetlenség önmagával és életével szemben. Hiszen mit lát, ha a Kate és 8 gyereket nézi? Egy mindig csinos, tiptop egyedülálló anyukát, aki nyolc gyerek felett bravúrosan zsonglőrködve bonyolítja le a család mindennapjait, ráadásul nem is unalmasan. Kalandot kalandra, élményeket élményekre halmoznak.

Mit érez egy hétköznapi anya, amikor vasalás közben bekapcsolja a tévét, és ezt a műsort látja? Aki hulla fáradt, mert száz fronton felel meg nap mint nap, gyereket nevel, figyel a háztartásra, főz, dolgozni jár, és akinek ajándék, ha végre magára csukva a fürdőszoba ajtaját, van öt-tíz perc nyugalma?

Szerencsés esetben a férj, az apa partner mindebben, de sok családban sajnos nem egyértelmű a férfi számára, hogy működik a mosógép, másutt napkeltétől napnyugtáig munkában van, és nagyon gyakori, hogy egy válás után az anya egyedül maradva, lelkét is kitéve próbál boldogulni a feladatok tengerében.

Mit érez vajon az anya, aki egy csinos, nyolcgyerekes anya izgalmas mindennapjait nézi a tévében, miközben ő egy vagy két gyerek mellett sem tudja sokszor, hol áll a feje? Talán a műsor azt hivatott bemutatni, hogy ennyi gyerekkel micsoda őskáosz az élet, de a hétköznapi anyákban egész másképp csapódhat le a dolog: hogy lehet az, hogy ennyi gyerekkel így boldogul, így néz ki, és még arra is van energiája, hogy színes programokra vigye a gyerekeit?

Kate Gosselin
Kate Gosselin

Fontos a tudatosság

Nem szabad feledni, hogy nem reális a kép. Egy nyolc gyerekével egyedül maradt anya élete, ha hétköznapi ember, messze nem ilyen lenne. Tudatosítani kell, hogy Kate realitysztár, stábbal a háta mögött, és adásról adásra fodrász és sminkes segít abban, hogy úgy nézzen ki, ahogy. A forgatásokon kívül eső időben ráadásul nem tudhatjuk, hogyan élnek, ahogy azt sem, hány rokon, barát vagy felfogadott segítő asszisztál az anyának levezényelni a népes család mindennapjait. Ami pedig a megélhetést illeti, egy hétköznapi, nyolcgyerekes szingli nő számára a pénzügyek is jóval bajosabbak lennének, mint egy tévés szereplőnek, akinek házába engedve a kamerákat bizonyosan busás összeg üti a markát.

Fontos tehát, hogy reálisan végiggondolva nézze az ember a Kate és 8 gyerek című műsort. Ha ez így történik, akkor jókora adag belső feszültségtől kímélheti meg önmagát. Észben tartva, hogy a kamerák innenső oldalán hány segítő kéz veszi körül Kate-et, jóval kellemesebb élmény lehet végignézni egy-egy epizódot: stáb nélkül, büszke, hétköznapi anyaként, szuperhősként sorra véve a vasalni való ruhákat.

Ezt is szeretjük