A kamaszkori önállósodás elidegenedésbe torkollhat: így lehet megerősíteni a családi köteléket
Kamaszkorban az önállósodás teljesen természetes, egészséges folyamat, de ha nem figyelnek a szülők, akkor elidegenedésbe torkollhat.

GettyImages-1063392686
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészséges elszakadás, önállósodás folyamata közben a szülők számára kihívást jelenthet, hogy ne váljon egészségtelen elhidegüléssé, elidegenedéssé, amikor már anyaként, apaként kizárva, a serdülő pedig elhanyagolva érzi magát.

Számos megpróbáltatás szegélyezi a gyereknevelés rögös útját, hiszen mindenki a legjobbat akarja csemetéjének, miközben ki kell tapasztalni az arany középutat a terelgetés, a fejlődés elősegítése és a megfelelő kommunikáció között ahhoz, hogy a kapcsolat a későbbiekben is szoros maradjon.

Az elidegenedés érzése

A Psychology Today oldalán összegyűjtötték azokat a gondolatokat, melyek a legtöbb szülőben megfogalmazódtak, amikor már úgy érzik, hogy gyermekük elidegenedett tőlük. 

  • Elveszítettem a legjobb barátomat.
  • Olyan, mintha nem is ismerném őt.
  • Egyre kevesebb a közös bennünk.
  • Külön világban élünk.
  • Úgy érzem, már nem számítok annyira az életében.
GettyImages-1175477496

Ebben a szakaszban néhány szülő már félig-meddig el is fogadta, hogy ez nem fog változni, alkalmazkodnak gyerekük elvárásaihoz. Ugyanúgy szeretik, mint eddig, de már nagyobb a távolságtartás. A legfőbb kérdés az, hogyan gondoskodjon a szülő a tinédzseréről, miközben a külvilág mind érdekesebbé válik számára a családnál? A folyamatnak nem kell feltétlenül elidegenedésbe torkollnia. Carl Pickhardt PhD pszichológus néhány jótanácsot sorolt fel, amivel megerősíthető a családi kötelék anélkül, hogy a gyerek fojtogatónak érezné a törődést.

A családi kötelék megerősítése kamaszkorban

Légy érdeklődő!

Egyszerű, és nem túl tolakodó kérdésekkel, a gyerek személyes világával kapcsolatos érdeklődéssel is szorosabbá köthető a bizalom fonala a családban. „Szeretném megérteni, mi érdekel téged mostanában" kezdetű beszélgetésekkel nem lehet mellélőni.

Hallgasd meg!

A másik fontos lépcsőfoka a bizalomnak, ha a kamaszkorú gyerek végre szeretne beszélni, megnyílni édesanyja vagy édesapja előtt, akkor jó hallgatóságra találjon bennük. Állandó negatív tapasztalatok esetén a későbbiekben sem lesz kedve megnyílni. Néha elegendő csak csendben asszisztálni a mondanivalójához, és legfőképpen abbahagyni bármilyen olyan tevékenységet, ami elterelné a figyelmet róla, mint a tévézés, számítógépezés vagy a mobiltelefon nyomkodása. Nagyon fontos, hogy érezze, bizony prioritást élvez a szülei életében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Közös játék

Olyan szinte nem létezik, hogy ne lehetne találni egy játékot vagy közös szórakoztató programot, ami az egész családot lekötné. Fontos a nyitottság is, de ami még lényegesebb, hogy ilyenkor egyenrangúként, társként érzi magát. A játékra vagy szórakozásra való invitálás ennek egy módja, ráadásul a közös időtöltés gyakoriságát is meg lehet növelni vele.

Bizalmas beszélgetések

Nemcsak a gyerek mondanivalójára érdemes figyelni, hanem az is fontos, hogy ő is megértse, mi zajlik le benned, pláne olyan helyzetekben, amikor épp magad alatt vagy. Elég csak annyit mondani, hogy a „munka miatt érzem magam rosszul, nem miattad", és ezzel elkerülhetővé válik, hogy a gyerek okozat híján saját magát kezdje el hibáztatni szülei rosszkedvűsége miatt. Nem mellékesen ilyenkor a bizalmasoddá is válik.

GettyImages-71274155

Támogatás

„Szeretném, ha tudnád, hogy mennyire büszke vagyok rád." A dicséret nagyon jól tud esni az embernek, még akkor is, hogyha látszólag negatívan fogadja, vagy vonogatja a vállát, esetleg rosszabb hangulatában még kétkedve is fogadja. Az üzenet mindig célba ér, és nem szabad a gyereknek soha elfelejtenie, hogy szülei mindig drukkolnak neki, és örülnek a sikereinek.

Teljesen egyedül újította fel szülei lakását a 12 éves tini

A 12 éves tini, Bea Levache nagy fába vágta a fejszéjét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük