Hogy nevelj jó embert a gyerekből?
3 egyszerű módszer
Jó embert nevelni elvben nagyon egyszerű, kivitelezni viszont már annál nehezebb. Sok múlik rajtad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy egy gyerekből milyen felnőtt lesz, nagyban függ attól, hogy milyen nevelésben részesül. Az otthonról kapott minta meghatározó, ez alapján fog a gyerek a világban elindulni fiatal felnőttként.

Ha azt szeretnéd, hogy valóban jó ember legyen belőle, akkor a következőket érdemes már most megtenned.

Új nézőpontok

Nagyon fontos, hogy a gyerek több szemszögből is megismerje a világot, mert így sokkal empatikusabb és befogadóbb lesz a környezetével. Minél tapasztaltabb, illetve minél inkább bele tudja magát képzelni mások helyzetébe, annál inkább képes lesz kapcsolatot teremteni másokkal, ez pedig a szociális életét nagyban meghatározhatja.

Ezt a képességet már kiskorban is fejlesztheted, méghozzá játékkal. Például javasold, hogy rajzoljátok le mindketten ugyanazt a tárgyat, és hasonlítsátok össze a különbségeket. Ez remek módszer arra, hogy különböző nézőpontokat megbeszéljétek, illetve betekintést nyújts neki egy új világba.

A másik lehetőség a szerepjáték. Képzeljétek valaki másnak magatokat, akár állatok bőrébe is belebújhattok, a játék végeztével pedig mondjátok el tapasztalataitokat, illetve, hogy mi olyat láttatok így, amit egyébként nem szoktatok.

A felelősségtudat kialakítása

A felelősségvállalás általában nem velünk született tulajdonság - ezt is tanulni kell, méghozzá szülői segítséggel. Ehhez szintén érdemes a játékot segítségül hívni.

Kérd meg a gyerkőcöt, hogy válassza ki egy játékát, és gondoskodjon róla úgy, mintha az egy élő személy vagy állat lenne. Adj neki feladatokat ezzel kapcsolatban, például, hogy készítsen az adott játékszer számára egy kisebb lakot, ahol medve úr vagy a baba nyugodtan élhet.

Ez remek technika arra, hogy a későbbiekben szeretettel gondoljon másokra, illetve odafigyeljen a szükségleteikre. Ha pedig ez a fajta felelősség már nem jelent számára kihívást, akkor biztosan tudhatod, hogy készen áll egy kisállat gondozására is.

Ezt ne alkalmazd!

Bizonyos nevelési módszerek nem vezetnek jóra. Óvakodj tőlük, ha jó embert szeretnél nevelni!

A jó példa

Habár kissé közhelyesen hangzik, de a szülők által mutatott példa nagyban meghatározza a gyerek későbbi viselkedését. Ha a kicsi azt látja, hogy a felmerülő nehézségeket kerülő úton próbálod megoldani, vagy ha a viselkedésed egészen mást mutat, mint amit a csemetédtől elvársz, az megzavarhatja őt, és negatívan befolyásolhatja.

Pozitív mintát leginkább példamutatással és sok-sok kommunikációval lehet nyújtani. Beszélgess a gyerekkel! Kérdezd az érzéseiről, mondd el azt is, téged mi bánt - a kulcs az őszinteség. Ha azt látja, hogy fontos a kommunikáció, akkor felnőttkorában arra fog törekedni, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget arra, hogy beszéljen, sőt, ő maga is ezt fogja alkalmazni az esetleges konfliktushelyzetek rendezésére. Bár ez csupán apróságnak tűnik, a jó ember ismérve, hogy odafigyel másokra.

Ezt is szeretjük