Fejleszti a fantáziát, gazdagítja a szókincset
Mi az?
Szerettesd meg gyerkőcöddel az olvasást, és meglátod, le sem akarja majd tenni a könyveket.

Az olvasás az egyik leghasznosabb elfoglaltság, a felmérések szerint manapság mégis egyre kevesebben vesznek könyvet a kezükbe. Nem csupán a tanulás alapvető eszköze, a kikapcsolódás remek formája is egyben. Amellett, hogy élvezetes, fejleszti a fantáziát, szélesíti a látókört, gazdagítja a szókincset.

Bár minden bizonnyal a legtöbb gyerkőc számára eleinte izgalmas a betűk rejtélyes világa, neked is nagy szereped van abban, hogy fenntartsd az érdeklődését, és az iskolán kívül se kerülje a könyveket.

Mesélj sokat!

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni, és nem létezik felső korhatár sem, minél több történetet hall a pici, annál élénkebb lesz a fantáziája, és általában érdeklődőbb, nyitottabb lesz a világ dolgai iránt.

Kezdd egyszerűbb, rövid történetekkel, mesélj a gyerekkorodról, de mondhatsz akár mondókákat is. Olvashatsz verseket is, Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes rengeteg kifejezetten gyerekeknek szóló verset írt, melyek a kicsik kedvencei.

Érdemes beszerezned a klasszikus Minden napra egy mese című kötetet, de a jól ismert meséket is olvasd könyvből, együtt lapozgatva a képeket, biztosan a kicsi is kedvet kap majd az olvasáshoz. Az esti mesét soha ne mulaszd el, lefekvés előtt megnyugtatja a gyerkőcöt, a mesék biztonságos világából elszenderülve biztosan nem fog rosszakat álmodni.

Miután megtanult olvasni, a jól ismert történeteket előbb-utóbb ő maga akarja bekebelezni, a legjobb, ha eleinte közösen olvastok, majd, ha már teljes biztonsággal megy, egyedül is nekivághat egy-egy mesének.  Mielőtt bármit is a pici kezébe adsz, minden esetben olvass bele, így bármikor tudsz segíteni, ha elakadna.

Figyelj oda rá!

Fontos, hogy tisztában legyél vele, gyerkőcöd milyen szinten áll - ami az olvasást illeti. Tartsd a kapcsolatot a tanítóval, hiszen ő tudja legjobban, milyen ütemben tanul. Mint mindenben, az olvasástanulásban is eltérően haladhatnak a gyerekek - ki könnyebben, ki nehezebben köt barátságot a betűkkel.

Ha nem éri sikerélmény, nem szívesen nyúl majd a könyv után, ezért fontos, hogy türelmes légy vele, és alkalmazkodj a tempójához.

Az olvasásra is igaz, hogy minél többet gyakoroljátok, annál jobban fog menni. Ha pedig már egyáltalán nem okoz problémát a betűk párosítása a hangokkal, és gond nélkül megy a szótagok, szavak és mondatok összerakása, csak a tartalomra fog figyelni. Érezni fogja az olvasás örömét, mely teret ad a képzelőerőnek, fejlődik az íráskészsége, szövegértő és koncentrációs képessége, és a helyesírás is jobban megy majd neki.

Járjatok együtt könyvesboltba!

Természetesen fontos, hogy példát mutass neki. Ha látja, hogy te is rendszeresen olvasol - ahelyett, hogy csak a tévé vagy a számítógép előtt ülnél -, neki is természetes lesz az olvasás.

Vidd el magaddal a könyvesboltba, ahol kedvére nézelődhet, lapozgathat, beleolvashat a könyvekbe. Meglátod, mennyire tetszenek majd neki a polcokon a hívogató, változatos formájú és méretű darabok, hagyd, hogy kedvére válogasson!

Bármi tetszik is meg neki, ha érdekli, engedd, hogy elolvassa. Bár az iskolában meghatározzák a kötelező olvasmányokat, minden könyv hasznos, amit örömmel olvas. Ha eltiltod valamitől, később a komolyabb műveket sem veszi majd kézbe.

Ezt is szeretjük