Íme, 3 bevált módszer a hatékony tanulásért

Alkamazd otthon!

A tanulás folyamata nem egyszerű, de a megfelelő módszerekkel megkönnyítheted a gyerkőcöknek.

Tanulni bizony nem mindig könnyű, senki sem születik úgy, hogy tudná, hogyan kell. A tanító mellett te is sokat segíthetsz gyermekednek, hogy elsajátítsa a megfelelő módszereket.

Léteznek trükkök, melyeket érdemes kipróbálni, de mindenekelőtt az alapvető szabályokkal kell tisztában lenned. Sok szülő abba a hibába esik, hogy megengedi gyermekének a tévénézést a lecke írása közben. Ha te is közéjük tartozol, ez az első, amiről le kell szoktatnod, hiszen csak csöndben, nyugodt körülmények között lehet igazán hatékonyan tanulni.

Mindig jól jön, ha tart egy rövid szünetet 45 percenként, mert az agy egy idő után elfárad, és kell egy kis felfrissülés a gyereknek, hogy újra megfelelően tudjon koncentrálni - nem véletlen, hogy a tanórák is ennyi ideig tartanak.

Elegendő energiabevitel nélkül semmi nem megy. Tanuláskor készíts az íróasztalra néhány kocka csokit vagy szőlőcukrot - ezek ugyanis serkentik az agyműködést. Persze nem csak a fizikai okok miatt érdemes bevetni az édességet, nagyobb örömmel fog tanulni, ha egy kis nassolnivalót lát. A folyadékpótlásról se feledkezz meg, ugyanis nélküle nem működik megfelelően a memória - kerüljön egy nagy pohár víz is asztalára.

Vázlatírás

Ha gyermekednek nagyobb mennyiségű anyagot kell megtanulnia, egy jól megszerkesztett vázlat rengeteget segíthet - pontokba szedett, áttekinthető rendszerben könnyebben átlátja az összefüggéseket. Érdemes az anyagot fejezetekre és címekre tagolni, kulcsszavakat gyűjteni, melyek mankóként szolgálhatják a tanultak felidézését.

15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha úgy látod, egyedül még nem boldogul, először álljatok neki együtt, lépésről lépésre haladva a tananyagban, és csak a lényeget felhasználva készítsetek egy leltárt a tanulnivalókról. Ez a módszer garantáltan segít a rendszerezésben, a tanulás sokkal könnyebben megy majd, és a későbbiekben is hasznát veheti.

Hangos felmondás

Vannak gyermekek - a legtöbben ilyenek -, akik csupán többszöri elolvasástól nem képesek megjegyezni a megtanulandó anyagot, a verseket pedig semmiképpen.

Ilyenkor segíthet ez a módszer. Amellett, hogy sokszor elolvassa az anyagot, meg kell, hogy próbálja memorizálni, megjegyezni az alapvető összefüggéseket.

Ha úgy érzi, ezt sikerült teljesítenie, akkor ültesd le magaddal szemben, és kérd meg, hogy próbálja meg rendszerezve elmondani a tanultakat. Ilyenkor kiderülhet, hogy azt, amiről korábban azt gondolta, már megjegyezte, mégsem tudja felidézni - vagy épp ellenkezőleg, vissza tudja mondani  a megjegyezhetetlennek hitt dolgokat is.

Addig gyakoroljatok, amíg nem megy, te viszont csak akkor segíts neki, ha elakad, vagy megkér erre. Ha megtanulta a módszert, idősebb korában is alkalmazza majd, és akár magának is képes lesz felmondani a tananyagot, ami garantáltan rögzíti a leckét a fejében.

Alternatív módszer: villámolvasás

A villámolvasás kapcsolódik az agykontrollhoz, már itthon is rengeteg tanfolyamot indítanak, melyek rendkívül hasznosak, ugyanakkor megfizethetők. Nem kell misztikus dologra gondolnod, a módszer bevált, alapja a fotóolvasás.

Öt egyszerű lépést kell megtanulnia gyerekednek a sikeres villámolvasáshoz. Az első lépés a felkészülés, hogy megfelelő, nyugodt tudatállapotba kerüljön, hiszen csak ekkor megy jól az értő olvasás.

Második lépésben át kell tekintenie vázlatosan az olvasni kívánt anyagot, főcímek szerint, majd belevághat a legérdekesebb részbe.

Ezután egy lapra térképet kell készítenie, ami tulajdonképpen megfelel a tananyag vázlatának, áttekintésének. Érdemes hozzá színeket használni, melyek vonzzák a tekintetet, és segítenek a látottak rögzülésében.

Bár első hallásra bonyolultnak tűnhet a módszer, a látszat csal, hiszen könnyű megtanulni, azonban pontos elsajátításához tanfolyam szükséges. További hasznos információt találsz a villámolvasásról a Tanulaskontroll.hu oldalon. Sosem késő megtanulni, gyermekek és felnőttek számára is indulnak csoportos foglalkozások.
Ezt is szeretjük