4 jel, hogy a gyereket bántalmazzák az iskolában - Ezt teheted szülőként
Az önértékelés erősítése és válaszreakciók tanítása segíthet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szomorú tény, hogy az erőszak nagyon sok gyerek életének része. Egy 20 ezer ausztráliai általános és középiskolás gyermekre kiterjedő felmérés megállapította, hogy minden ötödik tanuló hetente legalább egyszer szenvedő alanya az iskolai erőszaknak.

Dr. Ken Rigby és dr. Philip Slee, akik szaktekintélyek ezen a területen, úgy hiszik, az iskola komoly szerepet játszik az iskola megteremtésében, ugyanakkor annak orvoslásában - de a szülőkön is sok múlik.

Az iskola felelőssége

Rigby arról számolt be, hogy túl sok osztály élete alapul a versengésen, és ez oda vezet, hogy a kevésbé talpraesett gyerekek kiszorítottnak és megbántottnak érzik magukat. Az erőszakos viselkedés viszont - egyes esetekben - egyfajta lehetőséget kínál, hogy visszakapjanak valamit elveszett méltóságukból.

A szakértő úgy véli, sok iskola maga is kegyetlenül bánik a tanulókkal, lekicsinylően kezeli őket, azt az érzést kelti bennük, hogy semmire sem jók, ugyanakkor nem segít nekik, hogy méltóságukat megőrizve tanulhassanak, és akár meg is változhassanak.

Rigby javaslata szerint a legjobb megoldás az, ha az iskola ez ügyben egységes és bölcs irányelvet alakít ki. Ez pedig annyit tesz, hogy a gyerekek tanulnak az erőszakról és arról, hogy mit is jelent tulajdonképpen, illetve arról is, hogy az erőszak mennyire nem rendjén való.

Az iskolai irányelv ugyanakkor a megfelelő személyzet biztosítására is vonatkozik, sőt, arra is, hogy mindig tevékenyen be kell avatkozni, ha a gyerekek erőszakos viselkedésről számolnak be. A legjobb módszer nem az, hogy erőszakra erőszak a válasz, hanem az, hogy a pedagógusok dolgoznak az erőszakos diákokkal. Így azok a munka során tisztába jöhetnek azzal, hogy sérüléseket okoznak, a probléma pedig a csoport közösen megoldandó problémájává válhat.

A te gyereked is áldozat?

Az iskolai terrornak kitett gyerekek nemritkán szüleiknek sem számolnak be arról, hogy min mennek keresztül nap mint nap - szégyellik magukat még a számukra legfontosabb emberek között is. Ám ha az alábbi, nem túl direkt, ám annál beszédesebb jeleket tapasztalod csemetéden, minden okod megvan a gyanúra.

  • A gyerkőc idegessé és szorongóvá válik, anélkül, hogy erre a családi környezete okot adna.
  • Gyakran panaszkodik mindenféle rejtélyes betegségre - bármit megtesz azért, hogy ne kelljen óvodába vagy iskolába mennie.
  • Furcsa módon eltűnik a zsebpénze, amire nem tud érdemi magyarázattal szolgálni, vagy egy kevéssé életszerű történettel áll elő.
  • Hogy ne lógjon a többiek közül, hirtelen stílusváltáson megy keresztül: más ruhákat, cipőket, frizurát kezd viselni, de például a szóhasználata is változhat.

Ezt teheted szülőként

Az alábbi módokon segíthetsz gyermekednek a probléma leküzdésében. Mindazonáltal ezek sem mindig hatásosak - ha a csemete minden igyekezete ellenére sem képes zöldágra vergődni társaival, érdemes egy olyan intézményt keresned, ahol nagyobb hangsúlyt helyeznek az egymás iránti toleranciára, és érdemben tesznek az esetleges erőszak ellen.

Az asztrológia is segíthet

Ha hiszel az asztrológiában, bizonyára azt is elfogadod, hogy a nevelés során - természetesen sok más tényező mellett - a gyerek születési jegyét is érdemes figyelembe venni. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Oszlasd el a szégyenérzetét!

Tudatosítsd gyermekedben, hogy ami történt-történik, a legkevésbé sem az hibája. Nagyobb eséllyel érsz célt, ha erre mintegy spontán módon, például egy séta során kerítesz sort - az úgymond komoly beszélgetés is blokkolhatja a gyerkőcöt, míg a kötetlenség és az oldottság révén könnyebben nyílik meg, illetve teszi magáévá a hallottakat.

Erősítsd meg az önértékelését!

Minden lehetőséget ragadj meg a gyermek önértékelésének erősítésére. Mondd meg neki, hogy mellette állsz, ám ezzel párhuzamosan fejleszd szociális készségeit is. Gondold át, van-e valami a viselkedésében, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy áldozattá vált - ha igen, próbáld orvosolni a dolgot.

Mutass válaszreakciókat!

Ha ennél többről van szó, mutass neki hatékony válaszreakciókat, amiket akkor alkalmazhat, ha bántják - ilyen lehet a tipikus helyzetek otthoni eljátszása, illetve a hatékony visszavágás és testbeszéd kidolgozása. A témáról bővebben korábbi cikkünkre kattintva olvashatsz.

Cikkünk Steve Biddulph Hogyan neveljük a fiúkat? című könyvének segítségével készült.

Steve Biddulph könyvében a nevelés szempontjából vizsgálja a nemek közti különbségeket. Kimondja: a fiúk igenis mások. Fontos, hogy a szülők, pedagógusok, edzők és mindazok, akik gyerekekkel foglalkoznak, pontosan tisztában legyenek ezekkel a különbségekkel. Nem előítéleteket akar kialakítani: megismertet a női és férfiagy működésének különbségeivel, a hormonok olykor szélsőséges hatásaival, illetve mindazokkal a szükségletekkel, melyek kielégítése elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges lelkű, jóravaló férfiakkal legyen tele a társadalom.

A szerző tanácsait követve bárki sikert érhet el a nevelésben, ha valóban megfontolja mindazt, ami a „különbségekből” adódóan feltétlenül figyelemre és kezelésre szorul.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 1495 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük