Életre szóló sérülést jelent a gyereknek: a kiközösítés megnyomorítja a lelket

Az elfogadás fontosságára tanítják a gyerekeket.

gyerekek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi a felnőttek legfontosabb célja? Jó embert nevelni a gyerekekből, akik majdani felnőttekként nemcsak megállják a helyüket a gyakorlati dolgokban, de szívük, lelkük is helyén van.

A felnőttek felelőssége tehát az is, hogy elültessék a gyerekekben az egymás iránti elfogadás magocskáját. Minél előbb, annál jobb, de soha nem késő. Ezt a célt tűzte ki maga elé az iskolai sokszínűség hete névre keresztelt program, mely április 8-12. között zajlik majd azokban az iskolákban, melyek jelentkeztek rá.

Kirekesztés az iskolákban

Általános és egyre erősebben jelenlévő probléma napjainkban az iskolákban, hogy a valamiben - például alkat, bőrszín, beszédhiba, nem divatos holmik - különböző társaikat kirekesztik a gyerekek. Csúfolják, kiközösítik, sajnos gyakorta megesik, hogy zaklatják is azokat, akik mások.

A kirekesztésnek, zaklatásnak áldozatul eső gyerekek mindeközben talán életre szóló lelki sérülést szenvednek. Önbecsülésük csorbát szenved, megkeserednek, bezárkóznak, személyiségük további fejlődése rossz irányt vehet a negatív hatások miatt.

A felnőttek kezében a változtatás

A felnőttek dolga az is, hogy a gyerekközösségek működését, a gyerekek egymással való viselkedését figyeljék, és feltétlenül észrevegyék, ha gond van. Ahogy az áldozatot meg kell védeni, úgy a zaklatót, kirekesztőket, csúfolódókat is észre kell venni.

A gyerekek még csak tanulják az élet dolgait, és sajnos sokkal kevésbé elfogadók egymással szemben. Ha erre nem figyelnek a felnőttek, ez a hozzáállás meg is maradhat felnőttkorra is, aminek a jövőben egy lelkileg szegényebb, agresszív, egymás ellen forduló társadalom lehet az eredménye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az iskolai sokszínűség hete

Az iskolai sokszínűség hete egy hétfőn kezdődő, egyhetes programsorozat, melyet a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport szervez. A munkacsoport 12 oktatással, gyermekjogokkal, kisebbségi csoportokkal foglalkozó civil szervezet együttműködésével alakult meg, hogy segítse az iskolai előítéletesség és zaklatás elleni fellépést az intézményekben.

A program célja, hogy elejét vegyék az iskolákon belüli előítéletességnek, zaklatásnak és bántalmazásnak, melyet a különbözőség vált ki a gyerekekből. Egy kisfilmet is készítettek Te mit csinálnál? címmel.

A heti program keretében diákok és tanárok egyaránt hallhatnak és tanulhatnak a különbözőség kapcsán a toleranciáról, egymás elfogadásának fontosságáról. A résztvevők a netről letölthető kis kézikönyvek, szóróanyagok formájában is nyújtanak tudnivalókat a témában.

A szervező munkacsoport honlapján sok érdekes és hasznos írást találni zaklatás, kiközösítés, áldozatul eső gyerekek és egyéb, ezekkel rokon témákban.

10 szuper tanulósarok

Az erkölcsi oktatás mellett a tananyag elsajátítása is fontos, melyben kulcsszerepet kap az otthoni felkészülés. Ilyen jól kialakított tanulósarkokban a leckeírás is könnyebb és eredményesebb lehet!

Ezt is szeretjük